Dünyada Her Yıl 15 Milyon Kız Çocuğu Evlendiriliyor - Son Dakika
Dünya

Dünyada Her Yıl 15 Milyon Kız Çocuğu Evlendiriliyor

Dünyada Her Yıl 15 Milyon Kız Çocuğu Evlendiriliyor

Ülkemizde ve dünyada kız çocuklarının erken evliliği aşılamayan sorunlar arasında yer alıyor. Son bilgiye göre dünyada her yıl 15 milyon kız çocuğu evlendiriliyor.

18.10.2017 19:46  Güncelleme: 20:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep'te Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) İnsani Yardım Bölge Program Müdürü Fatma Hacıoğlu Sarıdağ, dünyada her yıl 18 yaşından küçük 15 milyon kız çocuğunun evlendirildiğini söyledi.

ÇOCUK YAŞTA EVLİLİKLER BİRÇOK BOYUTTAN ELE ALINDI

UNFPA, Gaziantep'teki uygulayıcı ortakları olan KAMER Vakfı ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) ile birlikte 12 Ekim'de Suriyeli erkek sığınmacıların katılımıyla çocuk evlilikleri konusunda panel düzenledi. Panelde çocuk yaşta evlilikler, bunun hukuki, sağlık ve dini boyutları ele alındı.

Dünyada Her Yıl 15 Milyon Kız Çocuğu Evlendiriliyor

HER YIL 15 MİLYON ÇOCUK EVLENDİRİLİYOR

Panelin açılış konuşmasını yapan UNFPA İnsani Yardım Bölge Program Müdürü Fatma Hacıoğlu Sarıdağ, dünyada çocuk yaşta kızların evlendirilme sorununa dikkat çekerek, "Dünyada her yıl 15 milyon kız çocuğu 18 yaşından önce evlendiriliyor. Dünyayı çocuklar için yaşanabilir bir hale getirmenin hepimizin sorumluluğu olduğunu unutmayalım. Çocuklarımızın haklarının olduğunu ve onların bu haklara erişimini sağlamamızın bizlerin görevi olduğunu bilmemiz gerekiyor" dedi.

18 YAŞ ÖNCESİ EVLİLİKLER ANNE ÖLÜM RİSKİNİ ARTTIRIR

UNFPA Üreme Sağlığı Program Koordinatörü Dr. Gökhan Yıldırımkaya ise, çocuk yaşta evliliklerin sağlığa ve yaşam kalitesine olumsuz etkilerine dikkat çekti. 18 yaş altındaki her çocuğun korunması gerektiğini, çocuk evliliğinin bir insan hakkı ihlali olduğunu belirten Yıldırımkaya, "Doğumdan 24 yaşına kadar olan dönem yetişkinlik öncesi dönemdir. Davranışları düzenleyen beyin bölümü 18-20 yaşları arasında tamamlanır. Çocukların 18 yaşından önce evlendirilmeleri bir sürü üreme sağlığı ve ruh sağlığı sorunlarına yol açar. 18 yaş altındaki evlilikler anne ölüm riskini iki ile beş kat arttırır. Erken yaşta evliliklerde ise bebek ölüm oranları da en az üç kat artar" ifadelerini kullandı.

Dünyada Her Yıl 15 Milyon Kız Çocuğu Evlendiriliyor

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Dünyada Her Yıl 15 Milyon Kız Çocuğu Evlendiriliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Madagaskar'ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı
    17:43 Madagaskar'ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı

    Hint Okyanusundaki ada ülkesi Madagaskar'ı vuran Gamane Kasırgası'nda hayatını kaybedenlerin sayısı 18'e yükseldi. Kasırga nedeniyle 3 kişi yaralandı, 4 kişi kayboldu ve 20 binden fazla kişi yerinden oldu. Ülkenin farklı bölgelerinde şiddetli yağış sele yol açtı.

  • İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında 212 okul hedef alındı
    17:19 İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında 212 okul hedef alındı

    Birleşmiş Milletler ile ortaklaşa gerçekleştirilen bir incelemeye göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında bölgedeki 212 okul doğrudan hedef alındı. Uydu görüntüleri, saldırıların başladığı tarihten bu yana en az 53 okulun tamamen yıkıldığını gösteriyor.

  • 22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, dang ateşine yenik düştü
    16:47 22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, dang ateşine yenik düştü

    22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, Brezilya'da dang ateşi nedeniyle hayatını kaybetti. Hamileliğinin yedi ayındayken çoklu organ yetmezliğinden ölen Sofia'nın ölümü, ailesini, arkadaşlarını ve takipçilerini derin bir üzüntüye boğdu. Dang ateşi vakalarının artışı, Brezilya'daki sağlık yetkililerini endişelendiriyor.


Advertisement