Dünyanın Dört Bir Yanından Gelen 44 Belediye Başkanı Uluslararası Diyalog Konferansı'nda Buluştu - Son Dakika
Güncel

Dünyanın Dört Bir Yanından Gelen 44 Belediye Başkanı Uluslararası Diyalog Konferansı'nda Buluştu

Dünyanın Dört Bir Yanından Gelen 44 Belediye Başkanı Uluslararası Diyalog Konferansı\'nda Buluştu

Dünyanın 10 farklı ülkesinden 44 belediye başkanı Uluslararası Diyalog Konferası’nda bir araya geldi.

24.10.2015 13:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın 10 farklı ülkesinden 44 belediye başkanı Uluslararası Diyalog Konferası'nda bir araya geldi. Yerel yönetim sorunlarını fikir birliğiyle en aza indirmek için düzenlenen konferansa, Filistin'den bir belediye başkanı İsrail ambargosu nedeniyle katılamayarak yazılı mesaj gönderdi.

Maltepe Belediye Başkanı Hasan Kılıç'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen "2'nci Türk-Alman Kardeş Şehirler Uluslararası Diyalog Konferansı" Çin'den İngiltere'ye, Kenya'dan Almanya'ya, İran'dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne dünyanın değişik ülkelerinden 44 belediye başkanını buluşturdu.

Konferansa Maltepe'nin kardeş belediyeleri olan Almanya'nın Hamburg-Altona Belediyesi, Çin'in Taizhou, İran'ın Nur Belediyesi başta olmak üzere, Almanya'nın Münih, Köln, Düsseldorf, Erlangen, Ulm, Celle, Düren, Worms, Krefeld, Coburg, Darmstadt ve Mosbach; İran'ın Tahran, İsfahan, Tebriz ve Royan; Avusturya'nın Graz, Angola'nın başkenti Luanda'nın de Belas ve İngiltere'nin başkenti Londra'nın Enfield belediyeleri, Kenya'nın Mombasa Valisi, Türkiye'nin değişik illerinden belediye başkanları ve milletvekilleri katıldı.

"SORUNLARI ÇÖZEBİLMEK İÇİN YEREL YÖNETİMLER BİR ARAYA GELMELİ"

Konferansta ilk olarak Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç konuşma yaptı. Konferans sonrası soruları cevaplayan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Bu toplantıların ana amacı, başta Avrupa'da baş göstermeye başlayan yabancı düşmanlığı, ırkçılık çatışması, göçmenlere yönelik ve Türklere karşı olan saldırılara karşı yerel yönetimlerin iş birliği yapması gerektiğini düşünerek böyle bir işbirliği yapma gereksinimini gerekli görüyoruz. Hem Fransa'da bir karikatür dergisine yapılan saldırıyı, hem de komşumuz Suriyeli göçmenlerimizin Avrupa'ya dayanması nedeniyle yerel yönetimlerin artık bir araya gelme zorunluluğunun doğduğunu gördüğümüz için bu konferansı düzenledik" dedi.

"TÜRKİYE'NİN GÜLEN YÜZÜNÜ GÖSTERMEK İSTİYORUZ"

Maltepe'de yılda bir defa dünyanın çeşitli yerlerinden belediye başkanlarını davet ettiklerini belirten Başkan Kılıç, "Burada Türkiye'nin bir başka fotoğrafını anlatmaya çalışıyoruz. Biz yerel yönetimler olarak ülkede yaşanan sorunu sadece Ankara'daki Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza atmıyoruz, biz de sorumluyuz. Çünkü Türkiye'nin sorunu bizim üzerimizden de yapılabilir. Türkiye'de ki olumsuz olaylardan dolayı gündemi değiştirmek istiyoruz. Ama bu fotoğrafın birde öbür tarafı var yani Türkiye'de bir algı yaratmamız gerekiyor. Olaylar nedeniyle, turistlerin gelmemesi, yatırımların yapılamaması söz konusu, bu yüzden Türkiye'nin gülen fotoğrafının artık kamuyla paylaşmanın zamanı geldiğini düşünüyorum" diye konuştu.

"ANKARA SALDIRISI ALMANYA'DAKİ VATANDAŞLARI DA HUZURSUZ ETTİ"

Münih eski belediye başkanı, Maltepe Belediyesi Fahri Danışmanı Christian Ude Başkan Kılıç'ın ardından konuşma yaptı. Ude, tüm dünyadaki göçmen problemine değinerek Ankara'daki terör saldırısına ilişkinde açıklamalarda bulundu. Ude, "Son zamanlarda Avrupa'ya çok sayıda mülteci geldi. Bu bizi büyük zorluklarla baş başa bıraktı. Ayrıca Ankara'daki patlama Almanya'daki vatandaşları gerçekten huzursuz etti. Münih'te benzer nitelikte bir saldırı 1970 yılında Münih Olimpiyatları Katliamı ve October Fest'te  gerçekleşmişti. Kurbanların korunması ve olayların faillerin ortaya çıkarılması için her şey yapılmalı. Her halükarda halklar arasındaki ilişkiler büyük bir sınavdan geçiyor. Kardeş şehirlerin mevcudiyeti tek başına bir unsur değil. Bizim köprüler inşa etmemiz gerekiyor, aramıza bariyer koymamız değil. Diyalog ve işbirliğini geliştirmeliyiz. Kardeş kentler düzeyinde neler yapılabilir onu göstermek istiyoruz. Siz de bu konferanstan bir takım fikirler ediniyorsanız görevimizi yerine getiriyoruz demektir" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE AB'YE GİRSEYDİ SURİYE'DEKİ OLAYLAR YAŞANMAYACAKTI"

Konferansta daha sonra söz alan Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Christian Ude'nin Avrupa'da yaşanan göçmen sorununa dikkat çekmesini eleştirdi. Başkan Yaşar, "Demokrasinin en güzel tarafı uzlaşı kültürü. Komşularımızda yıllardır yaşanan olayları hep birlikte görüyoruz. Münih eski belediye başkanı Suriye'de olan olaylardan Avrupa'ya göç olduğunu söyledi. Doğrudur. İnsanları vatanında yaşayamaz hale getirirseniz sonuç böyle olur. Ancak 2 buçuk milyon göçmene Türkiye de sahip çıkılıyor. Bir Avrupa ülkesi olmamıza rağmen Avrupa Birliği'ne halen giremedik. Maalesef Almanya da bizim çok iyi ithalat yaptığımız bir ülke. Buna rağmen Almanya'nın, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesine şiddetle karşı çıkmasını bir türlü anlamıyorum. Bugün Türkiye Avrupa Birliği'ne girmiş olsaydı belki de Suriye'deki olaylar yaşanmayacaktı. Göçmen sorunu da ortaya çıkmayacaktı" şeklinde konuştu.

FİLİSTİN AL BİRAH BELEDİYE BAŞKANI İSRAİL AMBARGOSU NEDENİYLE KATILAMADI

Filistin Al-Birah Belediye başkanı Famzi Abed, İsrail ambargosu nedeniyle konferansa katılamadı. Filistin Konsolosluğu Filistin İstanbul Birinci Müsteşarı Abdulkerim Alkhatib konferansa katılarak  Abed'in yazılı mesajını katılımcılara okudu. Abed yazılı mesajında, "Vatandaşlarıma uygulanan bu problemden dolayı gelemedim. Burada yaşananlar bütün sivil hayatı etkilemekte şu anda. Umuyorum ki konferansta Filistin'in mevcut durumu ve karşı karşıya olduğu problemler de değerlendirilecektir. Filistin'in bugün hiç olmadığı kadar dünyanın desteğine ihtiyacı var. Bu yapılan saldırılar İsrail kibrinden kaynaklanmaktadır" dedi.

"FİLİSTİN'DEKİ ÇOCUKLARIN DA BARIŞ İÇİNDE YAŞAMAYA HAKKI VAR"

İsrail'in bu saldırılarına Avrupa'nın ve Birleşmiş Milletler'in karşılık vermediğini yazılı mesajında belirten Abed, "Filistin barış ve güvenlik kelimelerinin anlamını yitirdiği bir ülke haline düşmüştür Filistin. Topraklarımız seneler öncesinde kaybedildi. Çocuklar güvenli bir şekilde okullarına gidemiyor. Sürekli olarak tedirginler. Filistin'deki çocuklarının da barış içerisinde yaşamaya hakkı var. Filistin'deki gençlerin parlak bir gelecek hayal etmeye hakları var. Bu vahşi saldırıları durduralım. Çok geç olmadan harekete geçelim. Umuyoruz ki bu konferansta Filistin meselesi masaya yatırılacak ve tartışmaya açılacaktır" ifadelerini kullandı.

BAŞKANLAR ORTAK ÇALIŞMA GRUPLARINDA FİKİR ALIŞVERİŞİ YAPTI

Konuşmalar ve sunumların ardından, belediye başkanları ülkelerinin adları bulunan kartlarla toplu fotoğraf çektirdi. Katılımcılar öğle yemeği arasının ardından ortak çalışma grupları oluşturarak, pratiğe dökülmüş kardeş şehir örnekleri, kültürel çalışmalar, ülkeler arası kültür ve eğitim alanlarında işbirliği, ekonomik noktalarda ortak çalışma fırsatları, inançlar arası diyalog, yabancı düşmanlığı, ırkçlık ve radikalizm, uluslarası göç ve göçmenlik sorunu ile entegrasyondaki mevcut engeller konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulundu.

Yarın öğle saatlerine kadar devam edecek olan konferansın ardından katılımcılar kardeş şehir protokolleri imzalayacaklar. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dünyanın Dört Bir Yanından Gelen 44 Belediye Başkanı Uluslararası Diyalog Konferansı'nda Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement