Dünyanın en başarılı 10 genci belirlendi - Son Dakika
Güncel

Dünyanın en başarılı 10 genci belirlendi

Yarışmaya Türkiye'yi temsilen katılan Canan Dağdeviren ve Mehmet Z. Baykara ipi göğüsleyerek dünya birinciliği koltuğuna oturdu.

22.08.2016 16:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın en başarılı gençleri Türkiye'den çıktı

Dünyanın 3.büyük, aynı zamanda Birleşmiş Milletlerin desteklediği sivil toplum örgütlerinden birisi olan JCI (Junior Chamber International) tarafından 1981 yılından bu yana düzenlenen, "Ten Outstanding Young Persons of the World'ün 2015 yarışının sonuçları belli oldu.

JCI Türkiye Derneği adına JCI İstanbul Şubesi tarafından 22 yıldır hayata geçirilen 'TOYP -Türkiye'nin 10 Başarılı Genci' projesi, toplumsal gelişime katkısı bulunan ve daha iyi yarınların peşinde koşan ülkemizin başarılı gençlerinin çalışmalarını görünür kılmayı, onları daha duyarlı ve aktif vatandaş olmaları yönünde teşvik etmeyi amaçlıyor. Her yıl olduğu gibi geçtiğimiz yıl da, jüri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu, Türkiye'de finale kalan 10 başarılı genç dünya finaline katılmaya hak kazandı.

2015 yılında JCI Türkiye TOYP Birincileri olarak seçilen; Sevgili Güneş Ünüvar, Gökhan Yıldırım, Çağrı Çankaya, Eda Bayraktar, Gizem Şalcıgil White, Ali Koşar, Erdem Genç ve İsmail Çelik Erkan'ın projeleri büyük final için yarıştı. Dünya finaline katılmaya hak kazanarak JCI Türkiye adına yarışan; Ezgi Gizem Akdağ, Canan Dağdeviren ve Mehmet Z. Baykara dünya birinciliğini göğüsleyerek hem JCI Türkiye'ye hem de ülkemize büyük bir gurur yaşattı.

Fen ve teknik gelişme alanında yarışmaya katılan Mehmet Zeyyad Baykara, 3D-AFM uygulamasını geliştirerek araştırma dünyasına önemli bir katkıda bulundu. Bu heyecan verici uygulama fosil yakıtların kullanımının azaltılarak enerji tasarrufu yapılmasını sağlıyor. Endüstriyel süreçlerde de kullanılması hedeflenen uygulamada nanoteknoloji araştırmacıları için yeni bir araç sunacak olan Baykara, günümüz neslinin yaşadığı sorunların başında gelen 'enerji tasarrufu' konusuna destek sağlamış olacak.

Alanında uluslararası başarılara imza atan Canan Dağdeviren; kalbin, akciğerin ve diyaframın hareketiyle elektrik enerjisi üreten, bu enerjiyi depolayan esnek ve ultra ince piezo elektrik entegre aleti geliştirmiştir. Tıbbi yenilik ve buluşlar kategorisinde yarışmaya katılarak dünya birinciliği kazanan Dağdeviren halen ABD'de bilimsel çalışmalarını sürdürmektedir.

TOYP 2016 için başvurular devam ediyor

Kendi kategorisinde fark yaratan adaylar, her yıl Kasım ayında düzenlenen 'TOYP Ödül Töreni'nde 'Türkiye'nin On Başarılı Genci' olarak seçiliyor ve uluslararası seçkinliğe sahip TOYP Ödülünü kazanıyor.

Bu yıl da, alanında uzman jüri komitesi tarafından belirlenecek olan 10 Başarılı Genç, başarılarını ayrıca uluslararası platforma, 'TOYP Dünya Finali'ne, taşıma şansına sahip oluyor.

Şafak Pavey, Ali Nasuh Mahruki, Serdar Bilgili, Umut Oran, Ece Vahapoğlu, Canan Dağdeviren, Tülin Akın ve Tolga Örnek gibi tanınmış isimler, TOYP Ödülü'nü geçtiğimiz yıllarda almaya hak kazandı. Bugüne kadar Türkiye'den 11 kişi ayrıca "TOYP Dünya Birincisi" ödülüne layık görüldü. Şafak Pavey, Arın Namal, Harun Güçlüsoy, Hasan Alanyalı ve Hilmi Volkan Demir gibi isimler Dünya'nın En Başarılı On Genci arasında girerek ülkemize "TOYP Dünya Birinciliği" kazandıran isimler arasında yer alıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dünyanın en başarılı 10 genci belirlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi
    23:11 Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi

    Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Müslüman diplomatlar ve siyasetçiler ile Tüm Gürcistan Müslümanlar İdaresi yetkililerine iftar verdi. Programda konuşan Kobakhidze, ülkesinde yaşayan Müslümanların, Gürcistan'ın gelişmesi ve kalkınmasına önemli katkı sağladıklarını ifade etti. Gürcistan'daki tüm Müslümanların kardeşlik ve barış içinde yaşadıklarını kaydeden Kobakhidze, devletin Müslüman toplumuna sağladığı desteklerin artacağını belirtti.

  • İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız
    23:05 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, seçimlerin huzur ve güven ortamında yapılması görevinin İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu belirterek, 600 bin mesai arkadaşıyla seçim sürecinde bu huzuru ve güveni sağlayacaklarına inandıklarını söyledi. Yerlikaya ayrıca, terör örgütleri ve organize suç örgütleriyle mücadelede elde ettikleri başarıları vurgulayarak, devletin ve milletin iradesinden daha büyük bir güç olmadığını ifade etti.

  • AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor
    23:02 AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor

    AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, İl Başkanı Raşit Ocak liderliğinde gerçekleştirdiği çalışmalarla seçmenleri etkilemeye devam ediyor. Örgütlü bir şekilde yapılan bilgilendirme ziyaretlerinde sorular samimiyetle cevaplanırken, sıkıntı yaşanan alanlarda çözümler üretiliyor. Kadınlar ve gençlerin talepleri ise öncelikli olarak değerlendiriliyor.

  • İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması
    22:55 İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ı eleştirerek, "O artık CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olmuştur.


Advertisement