Dünyanın En Büyük Entegre Sağlık Kampüsü Ankara'da İnşaa Ediliyor - Son Dakika
Sağlık

Dünyanın En Büyük Entegre Sağlık Kampüsü Ankara'da İnşaa Ediliyor

Kampüs inşaatı 42 ayda tamamlanacak ve KÖO yapısı altında 24 yıl süreyle imtiyazlı olacak.

25.06.2015 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

IFC, Ankara Etlik'te inşaa edilecek olan toplam 1.1 milyar Avro maliyetiyle dünyanın en büyük entegre sağlık kampüsü olması planlanan Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü'nün yapımı için 154 milyon Avro tutarında finansman paketi sağladı.

Aynı zamanda kamu özel ortaklığı (KÖO) modelinin Türkiye'deki en büyük uygulaması olan projenin ihalesini Astaldi SPA - Türkerler İnş. Turz. Mad. Enrj. Üretim Tic. San. A.Ş. İş Ortaklığı almıştı.

Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü Projesi, 1.400.000 m2 arsa üzerinde Bölge Hastane, Kalp Damar Hastalıkları Hastanesi, Ortopedi ve Nörolojik Bilimler Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Kadın Doğum Hastanesi, Çocuk Hastanesi, Rehabilitasyon Hastanesi, Psikiyatri Hastanesi ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi olmak üzere 9 dal hastanesini içeren, toplam 3566 yatak kapasitesine ve100'ü aşkın ameliyathaneye sahip bir entegre sağlık kampüsü olacak. Kampüs içerisinde ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü binası, oteller, alışveriş merkezleri ve ticari alanlar bulunacak.

IFC, finansman paketinin 75 milyon Avroluk kısmını kredi olarak verdi. Geri kalan 74 milyon Avro tutarındaki kısım IFC'nin liderliğinde Crédit Agricole Corporate and Investment Bank (Crédit Agricole CIB), UniCredit, Banca IMI gibi uluslararası ticari bankalardan temin edildi.

Kampüs projesinin diğer finansörleri arasında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Alman Yatırım ve Kalkınma Bankası (DEG), Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (Black Sea Trade and Development Bank-BSTDB), Deutsche Bank, İş Bankası, Akbank ve TSKB yer alıyor. Ayrıca projede kullandırılan kredinin 125 milyon ABD dolarlık diliminin İtalyan ihracat kredi kuruluşu SACE tarafından sigortalandığı bildiriliyor.

Ankara Etlik Genel Müdürü ve Türkerler İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Serhat İnanç konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü Projesi, Türk sağlık sektörü için çok önemli bir dönüm noktasıdır. Sağlık Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu KÖO modelinin kreditörler için giderek artan cazibesinin bir örneğidir."

Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü Projesi, birçok kalkınma finans kuruluşu ile yerli ve yabancı ticari bankaların da aralarında bulunduğu kreditörlerin 18 yıl vadeyle finansman sağladığı ilk Türk projesi olma özelliği de taşıyor.

Türkiye'deki stratejileri dahilinde toplumun her kesiminden vatandaşın iyi kalitede sağlık hizmetlerinden yararlanması için özel sektörü desteklemeye devam edeceklerini dile getiren IFC Ülke Müdür Aisha Williams sözlerine şunları ekledi: "Ankara Etlik Entegre Sağlık Kampüsü Projesi, özel sektör ve kamunun bir araya gelerek nasıl fark yaratabileceğini göstermesi açısından çok önemlidir. Bu projenin diğer sektörlerde KÖO modelinin uygulanması için örnek teşkil etmesini umuyoruz."

IFC, Dünya Bankası Grubu Ülke İşbirliği Stratejisi (2012-2016) çerçevesinde desteklediği bu proje ile, Türkiye Sağlık Bakanlığı Stratejik Planı dahilinde Türkiye'nin Sağlıkta Dönüşüm Programı'na katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Sağlıkta Dönüşüm Programı dahilinde KÖO modeli uygulanarak kırsal kesimdeki vatandaşlara iyi kalitede sağlık hizmeti ulaştırılması planlanıyor.

Dünya Bankası Grubu üyesi IFC, Türkiye'de yaklaşık 50 yıldır özel sektörün kalkınmasını desteklemektedir. Türkiye, toplam yaklaşık 4,3 milyar dolarlık mevcut yatırım portföyü ile IFC'nin tüm küresel portföyü içerisinde en büyük üçüncü ülke konumunda yer almaktadır. IFC, 2012-2016 Ülke Ortaklık Stratejisi çerçevesinde Türkiye'de özel sektöre toplam 2.8 milyar dolar tutarında destekte bulunmuştur.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Dünyanın En Büyük Entegre Sağlık Kampüsü Ankara'da İnşaa Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement