Dünyanın En Eski 3. Kilisesi Hem İbadete Hem Ziyarete Açılacak - Son Dakika
Güncel

Dünyanın En Eski 3. Kilisesi Hem İbadete Hem Ziyarete Açılacak

Dünyanın En Eski 3. Kilisesi Hem İbadete Hem Ziyarete Açılacak

Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof.Dr.Elpidophoros Lambriniadis, satın aldıkları Kumyaka köyündeki dünyanın en eski 3.kilisesi olan Başmelekler Kilisesi'ni gezdi.

26.07.2013 15:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, satın aldıkları Kumyaka köyündeki dünyanın en eski 3. kilisesi olan Başmelekler Kilisesi'ni gezdi. Lambriniadis, restorasyon çalışmalarının hızlı ilerlediğini ve buranın en kısa sürede ibadete ve ziyarete açılmasını istediklerini söyledi.

Yunanistan'dan yarın merkez Nilüfer Gölyazı'daki tarihi Aziz Pandeleimon Kilisesi'nde düzenlenecek ayin için Bursa'ya gelen yaklaşık 90 kişilik Rum kafile, ilk olarak Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk'ü makamında ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Aktürk, Mudanya Belediyesi'nin Yunanistan'ın Parga ve Nea Mudanya belediyeleri ise kardeş şehir olduklarını, Kavala Belediyesi ile de kardeşlik anlaşması imzalanması için çalışmalara başlandığını anlattı. Başkan Aktürk, "Bu iki ülke dünya ayakta durduğu sürece, güç birliği içinde kardeşliğini devam ettirecektir. Birçok ortak özelliği olan bu iki ülkenin de başarılarının devamını diliyorum" dedi.

Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis ise satın aldıkları Trilye'deki Kemerli Kilisesi ile Kumyaka'daki Başmelekler Kilisesi'nin bir anahtarını çıkartıp Başkan Aktürk'e vereceklerini söyledi.

Yunanistan'ın Parga, Kavala, Dereköy, Fethiye Nea Mudanya ve Trilye kentlerinde yaşayan Rumlar, Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Lambriniadis önderliğinde Mudanya'yı da gezdi.

DÜNYANIN EN ESKİ 3. KİLİSESİNDE RESTORASYON

Ardından 90 kişilik kafile, 3 kuşak önce atalarının ibadet ettiği Kumyaka'daki Başmelekler Kilisesi'ni gezdi. Satın alınan kilisenin içinde bol bol hatıra fotoğrafı çekinen Rumlar, çıkışta birbirlerine irmik helvası ikram etti. Bursa'dan Yunanistan'a göç eden Rumların kurduğu derneğin Başkanı Sofia Hacı Konstautinov ile birlikte ziyareti değerlendiren Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, "Zamanında buralardan Yunanistan'a göç eden Rumların üçüncü kuşak torunları, köklerine sahip çıkarak, dedelerinin ibadet ettiği kiliseleri ziyarete geldi. Yunanistan'daki kriz sebebiyle bu yıl 2 otobüslük bir kafile geldi. Amacımız yarın Gölyazı'daki tarihi Aziz Pandeleimon Kilisesi'ndeki ayine katılmak. Gerekli izinleri aldık. İnşallah yarın o ayini yaparız" dedi.

Öncelikli hedeflerinin dua etmek olduğunu ifade eden Lambriniadis, iki halkın ortak miraslarını ortaya çıkarıp dostluk köprüleri oluşturmayı istediklerini söyledi. Kendilerinin de ayin için Bursa'ya geldiğini dile getiren Lambriniadis, "Her ikimiz dua ederek birbirimize daha çok yaklaşabiliriz" diye konuştu.

Kumyaka'daki Başmelekler Kilisesi'ni geçen sene Eylül ayında satın aldıklarını belirten Lambriniadis, "Kiliseyi satın alalı daha bir yıl olmadı. Hemen Bizans tarihine ait uzman ve profesörler bulduk. Onlar bu kilisenin projelerini hazırlandı. Bu epey maliyetli oldu. Önce parasını buldum. Projeleri bize 15 gün önce teslim edildi. Oturup değerlendirdik. Şimdi bunları gerekli makamlara sunup, restore için gerekli izni alacağız. Epey hızlı gidiyoruz. 1 yıl içinde projeler hazırlandı. Artık imar izni alma durumundayız. İnşallah bu işlemde en kısa zamanda biter ve restorasyona başlarız" şeklinde konuştu.

"KİLİSENİN KAPISINA KİLİT VURAMAYIZ"

Söz konusu kilisenin kamulaştırılmasına ilişkin bir soru üzerine Lambriniadis şunları söyledi:

"Ben kamulaştırma ile ilgili bir şey duymadım. Kamulaştıran ben değilim. Bunu ben sizden duyuyorum. Ben yetkililerden öyle bir haber almadım. İnşallah da böyle bir haber almam. Restorasyon bittikten sonra burası hem ibadete hem de ziyarete açılacaktır. Değişik sadece ayin için kullanılmayacak. Kaymakamlığın, muhtarlığın hizmetinde olacak. Ayin haricinde kilitli tutulmayacak. Olmamalı da, çünkü bu hem Türk hem de Rum halkının ortak bir mirasıdır. Kullanımı da öyle olmalı. Ziyarete gelenler için müzeye dönüştürülecek. Şuanda da öyle satın alır almaz kapıya bir kilit koydum ve anahtarını da hemen muhtarlara verdim. Ben satın almış olabilirim, ama mülkiyeti sadece bana ait değil. Burası halka aittir ve halka açık olmalıdır. Barış ve dostluk simgesi olan bir yer hiçbir zaman kilitli kalamaz. Her zaman ve herkese açık olmalı."

Ardından kafile, yine yeni satın alınan Tirilye'deki Kemerli Kilisesi'ni ziyaret etti. Bol bol görüntü çeken Rumların yarın sabah saatlerinde Gölyazı'daki ayine katılması bekleniyor. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dünyanın En Eski 3. Kilisesi Hem İbadete Hem Ziyarete Açılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.


Advertisement