DÜNYANIN EN İYİ PORTAKALINDA HASAT BAŞLADI - Son Dakika
Güncel

DÜNYANIN EN İYİ PORTAKALINDA HASAT BAŞLADI

ANTALYA'nın Finike ilçesinde 1800'lerin sonundan bugüne üretimi yapılan ve dünyanın en iyi portakalı unvanına sahip Finike Portakalı'nın hasat dönemi başladı.

09.12.2022 10:05  Güncelleme: 10:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANTALYA'nın Finike ilçesinde 1800'lerin sonundan bugüne üretimi yapılan ve dünyanın en iyi portakalı unvanına sahip Finike Portakalı'nın hasat dönemi başladı. Yıllık üretimi yaklaşık 350 bin ton olan Finike portakalının bahçeden satış fiyatı 6 lirayı buluyor.

ABD'nin Kaliforniya Üniversitesi'nin 1998 yılında yaptığı bir yarışmada 'dünyanın en iyi portakalı' seçilen ve 2008 yılında da Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği'nin başvurusu üzerine Türk Patent Enstitüsü'nce 'coğrafi işaret tescili' verilen Finike portakalı, 'Washington Navel' çeşidi bir portakal türü.

İLK DİKİMİ 1900'LERİN SONUNDA

Şeker oranı bilimsel analizler sonucu en yüksek portakal olarak da belirlenen Finike portakalının ilk dikiminden bugüne gelinen sürecini, Finike'nin ilk narenciye bahçelerinden birini kuran ailelerden Baysarı ailesinin üçüncü kuşak ismi Mehmet Baysarı anlattı. Antalya'nın eski milletvekilli de olan Mehmet Baysarı, Finike'de ilk narenciye bahçelerinin Turunçova'da 1800'lü yılların sonuna doğru dikim yapılarak oluştuğunu kaydetti.

DÜNYA BİRİNCİSİ SEÇİLMİŞ BİR PORTAKAL

Finike'nin narenciye üretiminin hem Türkiye hem Antalya'da başladığı ilk yer olduğunu dile getiren Mehmet Baysarı, 'En fazla portakalın üretiminin olduğu yer de Finike. 1800'lerde 'yafa' türü dikilmeye başlamış. 1800'lerin sonunda Washington dediğimiz, şu an Finike portakalı olarak adı geçen portakalın dikimiyle ticari değeri daha çok artmış bir ürün. Finike portakalı dünyanın en kaliteli portakalı olarak Kaliforniya Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmada dünya birincisi seçilmiş ve isim kazanmış bir portakal dedi.

İÇ TÜKETİME ANCAK YETİYOR

Aroma, tat, koku ve ince kabuğuyla dünyanın her yerinde artık meşhur bir portakal olduğunu kaydeden Baysarı, 'Türkiye'nin her yerinde aldığınız portakallara herkes Finike markası vurmaya çalışıyor. Bunun üzerine Finike Meyve Üreticileri Birliğimiz yaklaşık 15 sene önce Finike portakalına coğrafi işaret aldı ve Finike portakalı kendi markasını tescillemiş oldu. Şu andan itibaren de bu markayla dünyanın her yerine satışı yapılan bir ürün haline geldi. Ama esasında Finike portakalı ihracata çok fazla gitmiyor. Çünkü fiyatı yüksek geldiği, kalitesi çok iyi olduğundan iç tüketime ancak yetiyor. İhracattan ziyade Türkiye içinde satılan bir portakal diye konuştu.

YILLIK ÜRETİM MİKTARI 350 BİN TONA YAKIN

İlçede portakal üretiminin yıllar içinde genellikle aynı düzeyde devam ettiğini kaydeden Baysarı, 'Ekili dikili alan miktarı seracılıktan dolayı azaldı ama bakımı ilaçlama, gübre gibi daha teknik hale geldiğinden verim arttı, ağaç başına aldığımız verim çok yükseldi. Ağaç başına 350-400 kilo kadar çıkan bölgelerimiz var. Finike'de 300-350 bin ton civarı yıllık üretim kapasitesi var. Finike'nin toplam arazi miktarı 35 bin dönüm civarında, bunun 20 bin dönümü portakal bahçesi, 15 bin dönümü sera olarak kullanılıyor dedi.

BU YIL BAHÇE FİYATI 6 LİRAYI BULUYOR

Aralık ayının Finike portakalının hasat dönemi olduğunu dile getiren Baysarı, ama bölgede ekim-kasım aylarında, dışı yeşil görünse de yenilebilir duruma geldiğini söyledi. Uzun yıllar portakalın ekonomik olarak çok fazla değer kazanmadığından bahseden Baysarı, 'Geçen seneye kadar 1.5- 2 lira arasında satılırken, bu yıl biraz daha fiyatlar iyi noktaya geldi. 4.5- 6 lira arasında satılabilir noktada, bu da normal, çiftçiyi kurtarabilecek bir rakamdır diye konuştu.

TALEP HİÇ BİTMİYOR

Finike portakalına talebin hiç bitmeyeceğini de ifade eden Baysarı, şöyle devam etti

'Pandeminin olup olmaması da Finike portakalı açısından çok önemli değil, Finike portakalı özellikle ülke içinde ağırlıklı satıldığından ancak yetiyor. Ama pandemi nedeniyle Adana, Mersin tarafındaki narenciyeye hem fiyat hem talepte bir artış var. O bölgelerde şu an iyi noktaya geldi diye düşünüyorum. Finike portakalının artık reklama ihtiyacı yok. Biz bu bölgede ilk üreticilerden sayılırız, dedelerimiz yerli ve ilk üretici bahçe sahiplerinden diyebiliriz dedi.

FİNİKE PORTAKALININ FARKI

Yüksek dağlar ve sahil arasındaki ovalarda üretimi yapılan Finike portakalını, diğer yörelerde yetişen portakallardan ayırt eden özellikler ise Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'nde şöyle ifade ediliyor

'Kuzeyinin yüksek Akdağı, batısının Gülmez Dağı ile kaplı olması. Toprağın Akçay ve Alakır deresi ile yıllardır alüvyonlu yapıdaki toprakla doldurulması sonucunda hava, su ve toprak yapısı ile farklı kılıyor. Finike'den alınıp başka bölgelere dikilen fidanlar bu faktörlerin o bölgelerde olmamasından dolayı aynı renk, kalite ve aromayı taşıyamıyor. Ortalama meyve ağırlığı 237.69 gram, uzunluk 78.36 mm, genişlik 77.53 mm, kabuk kalınlığı 5.26 mm, dilim sayısı da 10.25 adet. Çekirdek sayısı sıfır ve kuru madde oranı yüzde 12.4. Bileşim öğeleri, mineral ve vitaminler açısından çok zengin. Aralık, ocak, şubat aylarında iç piyasa ve ihracatta en elverişli portakaldır.

DÜNYANIN EN İYİ PORTAKALINDA HASAT BAŞLADI
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel DÜNYANIN EN İYİ PORTAKALINDA HASAT BAŞLADI - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.


Advertisement