Dünyanın En Zengin Generalleri Arasındaydı, Ölürken Sırlarını da Götürdü - Son Dakika
Ekonomi

Dünyanın En Zengin Generalleri Arasındaydı, Ölürken Sırlarını da Götürdü

Hayatını kaybeden 12 Eylül'ün Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya 12 Eylül'ün en zengin paşası olarak biliniyordu.

09.07.2015 13:16  Güncelleme: 16:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

12 Eylül döneminin hayatta olan tek ismi Tahsin Şahinkaya, İstanbul'da hayatını kaybetti. Hakkında rüşvet de dahil çeşitli iddialar olan darbe generali, sırlarıyla birlikte son yolculuğuna uğurlanacak.

"DÜNYANIN EN ZENGİN GENERALİ"

Şahinkaya, geçmiş yıllarda "Dünyanın en zengin 50 generali" başlığıyla Time dergisine kapak olmuştu. Cebinde 1 kuruşu olmayan Topal Mehmet'in oğlu olarak dünyaya gelen Şahinkaya'nın, mal varlığı çok tartışıldı.

F-16 İHALESİNDE KOMİSYON

Paşa, F-16'ların alımı sırasında verildiği iddia edilen 23 milyon dolarlık rüşvetle anılırken, Anayasaya eklenen geçici 15. madde ile dokunulmazlık hakkı elde ettiği için iddialar bir türlü araştırılamadı.

ASKERİ UÇAKLA İTALYA'DAN MOBİLYA

Şahinkaya'nın lükse çok düşkün olduğu hep konuşuldu. İtalya'dan aldığı mobilyaları askeri kargo uçağı ile Türkiye'ye getirttiği iddia edildi.

TIME DERGİSİ'NİN EN ZENGİN PAŞALAR LİSTESİNDEYDİ

Time dergisi, dünyanın en zengin 50 paşasını sıralamış o sıralar. Listede Merzifon'da yoksul bir ailenin çocuğu olarak doğan Tahsin Şahinkaya'nın serveti milyar dolarları bulmuş.

O DERGİ TÜRKİYE'YE GİREMEDİ

Dergi Türkiye'ye hiç sokulmadı. Zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış misali devam edelim.

PAŞANIN İHALE İŞLERİ VE MAL VARLIĞI

Halkçı Parti Milletvekili Cüneyt Canver, 1986'da Meclis'e araştırma önergesi vermiş, ama tabii ki önerge reddedilmiş. Önergede, uçak işinin yanı sıra, Şahinkaya'nın bir Amerikan firmasıyla ilişkisi olduğu, Hava Kuvvetleri'nin bütün ihalelerindeki şartnamelerde ortağı olduğu Çanakkale Seramik firmasının kullanıldığı, 54 milyarlık ihale verildiği, çok sayıda gayrimenkule sahip olduğu, Merve adında bir yat inşa etmekte olduğu gibi birçok iddia sıralanmış.

MAFYA İLE İLİŞKİ İDDİASI

1. MİT Raporu olarak bilinen Mehmet Eymür'ün yazdığı raporda Şahinkaya da vardı: "Sarı Avni, Behçet Cantürk, Dündar Kılıç, Fahrettin Aslan ile inşaat ve ihale mafyasıyla ilişkilidir. İstanbul Emniyet Müdür Muavini Mehmet Ağar ile yakın irtibatı olup Mehmet Ağar, adı geçenin 'terzi-elbise temizliği' dahil her nevi özel işiyle uğraşmaktadır."

30 YIL SONRA YİĞİT BULUT'A KONUŞTU

Tahsin Şahinkaya ise söylentilere ancak 30 yıl sonra cevap verdi. O zamanlar Habertürk Genel Yayın Yönetmeni olan Yiğit Bulut'a konuşan Şahinkaya, "Rüşvet aldı diyen şerefsiztir" demişti; "Benim Hava Kuvvetleri Komutanlığım sırasında alınan hiçbir karar şahsi değildir. Öyle bir entrikalar dönüyor ki... Şerefsizliktir, haysiyetsizliktir... Kaldı ki ben uçak sanayinin kurulmasına büyük emeği geçmiş bir insanım. İnsan evladına ihanet eder mi, nankörlük eder mi?"

NEDEN SUSTU

Şahinkaya, o güne kadar neden konuşmadığını şu sözlerle açıklamıştı; "Karar verdik sadece Kenan Paşa konuşacaktı. Fakat artık geçici 15. madde de kalktıktan sonra konuşmaya karar verdim. Konuşsaydık zamanın idarecileri gibi herkes kendi fikrine göre değerlendirecekti."

Dünyanın En Zengin Generalleri Arasındaydı, Ölürken Sırlarını da Götürdü

Son Dakika Ekonomi Dünyanın En Zengin Generalleri Arasındaydı, Ölürken Sırlarını da Götürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (68)

  • agaçkakan: Sıkıntı yok öbür tarafta da Susma hakkını kullanırsın tabi ateşe dayanabilirsen :) 105 0 Yanıtla
  • agaçkakan: Doğudaki Esrar nakliyelerine göz yummustur 48 0 Yanıtla
  • EZİKBAHÇE: AL İŞTE CHP NİN GERÇEK YÜZÜ.... 26 5 Yanıtla
  • ..: hakkım sana haram olsun 16 2 Yanıtla
  • lastikci: Hakkımız gecmisse haram zikkim olsun...lastikleri patlayasica... 13 1 Yanıtla
  • Osman Tatar: Bu ölen rusvetçi katilin, ailesi ve yakinlari arastilmali, tüm parasal menkul ve gayrimenkullere devletçe el konulmali yada magdurlar davaci olsun. Barolar birliginden yardimci olacak bedava avukatlarda var haberiniz olsun. Bu itin mal varligi 80 milion Dolar! Evet buda bilinenler.... Zaman kaybetmeden harekete geçin davaci olun, ihbar edin. 4 9 Yanıtla
  • hakan: 75 mıyonun hakkı var o paralarda nasıl cevabını vereceksın kabırde 11 1 Yanıtla
  • beterbocek: ALLAHIMsenin adaletine güveniyoruz senki her kim zeerre kadar kotuluk yaptiysa karsilini gorcek dedin 12 0 Yanıtla
  • Mantıklı : En az siyasiler kadar yolsuzluklara bulaşmış general ler ancak göz önünde olmadıkları için bilinmiyor 11 0 Yanıtla
  • Çiftçi: NUR İÇİNDE YAT PASAM ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN 3 8 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement