Dünyanın farklı kültür sanat merkezlerinden yöneticiler pandemi sürecinde yaşanan sıkıntıları... - Son Dakika
Güncel

Dünyanın farklı kültür sanat merkezlerinden yöneticiler pandemi sürecinde yaşanan sıkıntıları...

Dünyanın farklı kültür sanat merkezlerinden yöneticiler pandemi sürecinde yaşanan sıkıntıları...

Zorlu PSM ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen "Uluslararası Kültür Sanat Sahnesi" adlı Webinar'ın üçüncüsü gerçekleştirildi.

10.09.2020 21:31  Güncelleme: 22:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zorlu PSM ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen "Uluslararası Kültür Sanat Sahnesi" adlı Webinar'ın üçüncüsü gerçekleştirildi.

Zoom üzerinden yapılan etkinlikte dünyanın farklı kültür sanat merkezlerinden yöneticiler, kültür sanat sahnesinde pandemi sürecinde yaşanan sıkıntıları paylaştı.

Herkese açık ve ücretsiz olan çevrimiçi konferansa Bengi Ünsal (Southbank Centre), Jordana Leigh (Lincoln Center), Leonora Thompson (Barbican), Nils Hansen (Elbphilharmonie), Svanhildur Konraosdottir (Harpa) ve Thomas Welsh (Cleveland Museum of Art) konuk oldu.

Anlam Arslanoğlu'nun moderatörlüğünü üstlendiği konferansta kültürel kurumların sosyal rolleri, ekonomik modelleri ve salgından nasıl etkilendikleri konuşuldu.

"Pandemi süreci topluluğumuzla ve sanatçılarla ilişkimizi etkiledi"

Bengi Unsal, karantina döneminin kendisi için son derece verimli geçtiğini ancak sürecin endüstri açısından son derece zor ve güçlüklerle dolu olduğunu söyledi.

Southbank Centre'ın normal zamanlarda sürekli olarak insanlarla dolu olduğunu ifade eden Unsal, "Burası sadece sanat merkezi değil, bir topluluk merkezi bu açıdan bakıldığında. Southbank Centre galiba beşinci en fazla ziyaret edilen alanlardan biri Londra'da. Dolayısıyla 17 Mart'ta kapılarını kapattığında inanılmaz bir etkisi oldu. Pandemi süreci topluluğumuzla ve sanatçılarla ilişkimizi etkiledi. Maalesef şu an mekanları açamıyoruz. Dijital angajmanlara ve birtakım etkileşimlere başladık biz de. Tavsiye mektupları yolladık diğer topluluklara. Neler yapılabilir onlarla paylaştık." dedi.

Jordana Leigh, son birkaç ayda neler değiştiğine baktıklarını aktararak, "Bir şekilde topluluğumuzu nasıl destekleyebiliriz, nasıl yanıt verebiliriz bütün bu olan bitenlere, sanal gerçeklik bağlamında baktık bunlara. Gerçekten o çekirdek topluluk hiç olmadığı kadar etkilendi süreçten ve desteklenmesi gerekmekte. Bir şekilde destek vermeye ve sonrasında da yaptıklarımızı devam ettirmeye çalışacağız." diye konuştu.

"Sanatçıları desteklemek çok büyük bir öncelik"

Yaşadıkları finansal sıkıntılara da değinen Leigh, "Bütün sanat grupları bu salgından ciddi şekilde etkilendi. Bilet satışları, tiyatro, restoranlar vesaire. Harika destekçilerimiz oldu, bizi desteklemeye devam ediyorlar. Biz sonuçta bağış alan bir organizasyonuz. Topluluğumuzu destekleyebilmek oldukça önemli. Sanatçıları desteklemek çok büyük bir öncelik." açıklamasında bulundu.

Leonora Thompson, karantina sürecinde çok yoğun olduğunu belirterek, "Etkimizi nasıl arttırabiliriz diye düşündük bu süreçte. Özellikle Londra bölgesi içerisinde diğer paydaşlarla da düşünüyoruz. Bahsedilen bütün sebeplerden ötürü çok ciddi eşitsizliklerin ya da finansal birtakım yoksunlukların olduğu yerler var." ifadelerini kullandı.

İlerleyen süreçte farklı etkileşimlere ve farklı insanlara doğru bir bir geçiş olacağını aktaran Thompson, şunları kaydetti:

"Çeşitlilik bağlamında bu açıdan bakıldığında sanatın önemli bir kısmının, müreffeh, eğitimli ve çok az çeşitliliği olan insanlar tarafından tüketildiğini görüyoruz. Dolayısıyla çeşitlilik derken bunu da geniş bir tabana yayabilmek son derece önemli. Karantina döneminde de daha iyi bir bağlantı kurmaya başladık yerel toplumla."

"Bizim görevimiz bu piyasaya geri dönmek"

Nils Hansen, pandemi sürecinde sanatçıların da finansal anlamda kaynaklarının ciddi bir oranda azaldığını söyleyerek, "Dört beş aydır herhangi bir konser yok. Bu insanlara bakıldığında serbest çalışan sanatçılar. Herhangi bir maaşları olmadığı için para kazanamıyorlar. Bir şekilde kendimizi yapılandırmaya odaklandık, hiç para kazanamayan sanatçılar için neler yapılabilir gibi birtakım şeyleri inceledik. Bunun için ciddi bir finansman topladık." dedi.

Önlemler nedeniyle normalde etkinliklere 2 bin 100 kişi alınırken şimdi 600 kişi olabildiğini aktaran Hansen, "Bu, maliyetleri telafi etmeye yetecek bir meblağ değil. Ama bizim görevimiz bu piyasaya geri dönmek. Sonuçta biz deniz fenerleriyiz ve bir şekilde nasıl yapacağımızı düşünmek zorundayız hep birlikte." şeklinde konuştu.

"Süreç eksikliklerimizin nerede olduğunu görmemizi sağladı

Svanhildur Konraosdottir de turizmin azalmasının da sektörü oldukça etkilediğini ifade ederek, bunun son derece yıkıcı bir etkiye sebep olduğunu söyledi.

Thomas Welsh ise salgınla büyük bir kayıp oluştuğunu anlatarak, "İnsanların rastlantısal bir şekilde gelip toplandığı yerler buralar. Elimizden geleni yaptık bu dönemde. Süreç, eksikliklerimizin nerede olduğunu görmemizi sağladı." değerlendirmesinde yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünyanın farklı kültür sanat merkezlerinden yöneticiler pandemi sürecinde yaşanan sıkıntıları... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çorum'da 14 yaşındaki genç kız üst geçitten atlayarak intihar girişiminde bulundu
    18:46 Çorum'da 14 yaşındaki genç kız üst geçitten atlayarak intihar girişiminde bulundu

    Çorum'un Alaca İlçesi'nde 14 yaşındaki Berra G. adlı genç kız, öğle saatlerinde Çorum caddesi Sakarya orta okulunun önünde bulunan üst geçidinden atlayarak intihar etmek istedi. İhbar üzerine olay yerine 112 sağlık, polis ekipleri sevk edildi. Genç kızın intihar girişimi güvenlik kamerasına yansıdı ve polis ekipleri nedenini araştırıyor.

  • Tekirdağ'da Jandarma, Üst Aramasında Ruhsatsız Silah Ele Geçirdi
    18:43 Tekirdağ'da Jandarma, Üst Aramasında Ruhsatsız Silah Ele Geçirdi

    Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde jandarma ekipleri, şüpheli bir şahsın üst aramasında 1 adet ruhsatsız silah ele geçirdi. Huzur ve Güven Uygulaması sırasında durdurulan şahsın üzerinde yapılan aramada, 1 adet Browning marka tabanca, 1 adet şarjör ve 15 adet mermi bulundu. Şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Şanlıurfa'da Uyuşturucu Operasyonu: 4 Tutuklama
    18:43 Şanlıurfa'da Uyuşturucu Operasyonu: 4 Tutuklama

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde düzenlenen operasyonda 6 uyuşturucu satıcısı gözaltına alındı. Yapılan aramalarda 195 sentetik uyuşturucu ve 29 gram esrar ele geçirildi. 4 şüpheli tutuklandı, 2 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Vefa Küçük, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu başkanlık seçiminde aday olduğunu açıkladı
    18:40 Vefa Küçük, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu başkanlık seçiminde aday olduğunu açıkladı

    Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu eski Başkanı Vefa Küçük, 27 Nisan'da yapılacak Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu başkanlık seçiminde yeniden aday olduğunu duyurdu. Küçük, 34 yıllık tecrübesi ve birikimiyle son kez bu göreve aday olduğunu belirtti.

  • Tekirdağ'da bir apartmanın garajı ve deposu yangında küle döndü
    18:40 Tekirdağ'da bir apartmanın garajı ve deposu yangında küle döndü

    Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde bulunan bir apartmanın garaj ve depo olarak kullanılan alan, çıkan yangında tamamen yanarak küle döndü. Yangın sonucunda hayatını kaybeden veya yaralanan olmazken, polis ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Ankara'da dehşet: 9 yıl önce boşandığı eşini önce keserle başından yaraladı, ardından bıçakla öldürüp polise teslim oldu
    18:40 Ankara'da dehşet: 9 yıl önce boşandığı eşini önce keserle başından yaraladı, ardından bıçakla öldürüp polise teslim oldu

    Ankara'nın Altındağ ilçesinde 9 yıl önce boşandığı eşini önce başından keserle yaralayan ve ardından defalarca bıçaklayarak öldüren kadın polise teslim oldu. Olay, saat 03.00 sıralarında Altındağ ilçesi Karapürçek Mahallesi'nde meydana geldi. Eski eşi tarafından öldürülen adamın cesedi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Kütahya İl Genel Meclisi Yeni Döneme Başladı
    18:35 Kütahya İl Genel Meclisi Yeni Döneme Başladı

    Kütahya İl Genel Meclisi yeni dönemin ilk toplantısını gerçekleştirdi. Meclis başkanı, başkan vekilleri ve katip üyeleri seçildi. Muammer Özcura tekrar başkan seçildi.

  • İstanbullu Hayırsever Çift Adıyaman'da İlkokul Yaptırdı
    18:33 İstanbullu Hayırsever Çift Adıyaman'da İlkokul Yaptırdı

    İstanbul'da yaşayan Aziz Erkut-Şener Işıl çifti, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde zor şartlarda eğitim gören öğrencilere destek olmak amacıyla birikimleriyle 2 derslikli bir ilkokul yaptırdı. Okulun açılışında konuşan yetkililer, çifti minnettarlıkla karşıladıklarını ve bölgenin yaralarını sarmak için gösterdikleri çaba için teşekkür ettiler.

  • Trabzon'da tır, otobüs ve kamyonetin karıştığı kaza: 1 yaralı
    18:28 Trabzon'da tır, otobüs ve kamyonetin karıştığı kaza: 1 yaralı

    Trabzon'un Ortahisar ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, GT 600 TR plakalı tır, 61 AH 754 plakalı yolcu otobüsü ve 61 AFH 775 plakalı kamyonet çarpıştı. Kazada otobüste bulunan bir kişi hafif yaralandı. Olay yerine polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Kazanın nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu'nun Trabzon-Rize istikametinde ulaşımda aksamalar yaşandı.

  • Yalova'da Turizm Haftası Kutlanıyor
    18:24 Yalova'da Turizm Haftası Kutlanıyor

    Yalova'da düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında yapılan kortej yürüyüşü ve törenle başladı. Vali Yardımcısı Deniz Pişkin, Yalova'nın turizm potansiyelini ortaya çıkarması gerektiğini belirtti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin ise Yalova'nın turizme uygun çeşitlilik ve imkanlara sahip olduğunu ancak bunların turistik ürüne dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti.


Advertisement