Dünyanın "Gül Bahçesi" Bu Sezon Yüz Güldürecek - Son Dakika
Güncel

Dünyanın "Gül Bahçesi" Bu Sezon Yüz Güldürecek

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin gerçekleştirildiği Isparta'da yeni sezon için hazırlıklar tamamlandı.

31.03.2018 11:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin gerçekleştirildiği Isparta'da yeni sezon için hazırlıklar tamamlandı.

Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Isparta çiftçisinin en fazla kazancı gülden elde ettiğini söyledi.

Gül denildiğinde akla ilk olarak Türkiye ve Isparta'nın geldiğini belirten Çelik, bu çiçeğin kentin sembolü olduğunu, bölgedeki hemen herkesin gül çiçeğiyle ilgilendiğini ifade etti.

Gül bahçelerinde yeni sezon hazırlıklarının tamamlandığını dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

"Gül bahçelerinin bakımı, çiçeklerin budanması gibi işlemler havaların iyi gitmesi sayesinde zamanında bitirildi. Geçen sene gül rekoltesi 8 bin 500 ton civarındaydı. Bu yıl rekoltenin bir miktar daha artacağını düşünüyoruz. Hava şartlarında risk olmazsa rekolte 9 bin ton civarında olabilir. Bunun üzerine de çıkabilir ama geçen senenin altına düşmeyecektir. Bu, parfümeri ve kozmetik sanayinin ham maddesi olan gül yağı, gül konkreti, gül suyu ve diğer gül menşeli ürünlerin yeteri kadar üretilebileceği anlamına gelir. Köylülerimizin, çiftçilerimizin inşallah bu sene yüzü gülecektir."

Ülke ekonomisine sağladığı katkı yüksek

Isparta'da kışın sona ermesiyle hasadı yapılan ilk bitkinin gül olduğunu belirten Çelik, üreticilerin gülden sonra diğer zirai faaliyetlere devam ettiğini söyledi.

Gül işlendikten sonra elde edilen ürünlerin büyük bölümünün yurt dışına satıldığını anlatan Çelik, "Her yıl sadece gül yağı ve konkretinin (katı gül yağı) ihracından ülkemize 25-30 milyon avro gibi bir girdi sağladığından bahsetmek mümkün. Bunu diğer parfümeri ve kozmetik alanlarıyla da ilişkilendirdiğimiz zaman toplamda 50 milyon avroya kadar çıkabildiğini gördük." diye konuştu.

Çelik, gül yağı, gül konkreti ve gül suyunun yüzde 90'ının ihraç edildiğini ve ülke ekonomisine önemli miktarda döviz girdisi sağlandığını ifade etti.

GÜLBİRLİK bünyesinde oluşturdukları firma sayesinde dünyaya açıldıklarını söyleyen Çelik, "Ürünlerimiz Avrupa, Uzak Doğu ve farklı birçok ülkeye ihraç ediliyor. Sektörümüz ve üreticilerimiz adına bu durum yüz akıdır. Milli bir ürün olması sebebiyle de memleketimizin, ülkemizin yüz akıdır. Çok sağlıklı bir zeminde, katma değeri yüksek ürünlerle ihracat yapmak suretiyle 2023 hedeflerine bir tuğla da biz koymak istiyoruz." dedi.

"Gül ve lavanta turizmi popüler"

Bölgede son dönemde gül ve lavanta turizminin popüler hale geldiğini belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Bununla ilgili müze mantığıyla geliştirmeye çalıştığımız bir fabrikamız var. Önümüzdeki senelerde Etnografya Müzesi şeklinde tanzim etmek istiyoruz. Misafirlerimizin ihtiyaçlarını uygun ortam ve şartlarda karşılayabilmek için altyapıyı hazırlıyoruz. Ziyaretçilerimiz burada doya doya bir gün geçirecekler. Gül bahçelerine gidecekler, fabrika gezecekler. Fabrikalarımızda 4 jenerasyona ait gül yağı üretim teknolojilerini görecekler. En ilkel metodla başlayıp, modern üretime kadar gelen süreçleri görme şansları olacak."

Çelik, kooperatifçiliğin geliştirilmesine dönük çalışmalarının da devam ettiğini dile getirdi.

Renk cümbüşü başlıyor

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk da yeni sezonla birlikte Isparta'da renk cümbüşünün başlayacağını söyledi.

Gülün ekonomik getirisinin yanında turizm açısından da önemli bir ürün olduğunu belirten Selçuk, "Gül sezonu yaklaşıyor ve üreticilerimiz hazırlıklarını tamamladı. Bu yıl havalar mevsim normallerinin üzerinde. Bu durum rekoltenin daha da artacağını gösteriyor. Üreticilerimiz yeni sezonda ellerinden geleni yapacaktır." dedi.

Gül üreticisi Ahmet Bağcı da gül bahçelerinde ayıklama ve budalama işlemlerini bitirdiklerini, havaların iyi gitmesi sayesinde gülde yüksek rekolte beklediklerini dile getirdi. Bağcı, "Bu sezon çiftçilerin yüzü gülecek ve gül geliri iyi olacak. Havalar bu şekilde giderse 8-10 bin ton rekolte beklentisi var. Gül ülkeye iyi döviz girdisi getiriyor. Daha fazla destek gelirse döviz girdisinde artış olacaktır." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünyanın 'Gül Bahçesi' Bu Sezon Yüz Güldürecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Afyonkarahisar Emirdağ Kaymakamı, meslek liselerinin eğitim kalitesini arttırmaya önem veriyor
    12:40 Afyonkarahisar Emirdağ Kaymakamı, meslek liselerinin eğitim kalitesini arttırmaya önem veriyor

    Emirdağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni ziyaret eden Kaymakam Osman Bilici, okulun genel durumu hakkında bilgi aldı ve öğretmenlerle bir araya geldi. Kaymakam Bilici, öğretmenlerin eğitim kalitesini artırma çalışmalarını desteklediğini belirterek, öğrencilerle de yakından ilgilendi.

  • Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyonuncu Konteynerini Elleçledi
    12:40 Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyonuncu Konteynerini Elleçledi

    Türkiye'nin lider konteyner terminali Mersin Uluslararası Limanı (MIP), 2007'den bu yana 25 milyonuncu (TEU) konteynerini elleçleyerek yeni bir kilometre taşına imza attı. MIP, 2023 yılında yaklaşık 2 milyon TEU konteyner, 8 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük elleçleyecek.

  • AK Parti Milletvekili Çiğdem Erdoğan Söğütlü'de Halk Buluşmasına Katıldı
    12:40 AK Parti Milletvekili Çiğdem Erdoğan Söğütlü'de Halk Buluşmasına Katıldı

    AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan, Söğütlü ilçesinde düzenlenen halk buluşmasında konuştu. Erdoğan, Cumhur İttifakı dışında seçilip geri dönme planı yapanlara kapılarının kapalı olduğunu belirtti. Programa, AK Parti ve MHP ilçe başkanları, meclis üyesi adayları ve mahalle sakinleri katıldı.

  • Denizli'de minibüs yangını
    12:40 Denizli'de minibüs yangını

    Denizli'nin Buldan ilçesinde seyir halindeyken yanmaya başlayan minibüsten geriye metal yığını kaldı. Yangın itfaiye tarafından söndürülürken, ölen veya yaralananın olmadığı belirtildi.

  • Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, AK Parti sandık görevlileriyle bir araya geldi
    12:38 Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, AK Parti sandık görevlileriyle bir araya geldi

    Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, kentte düzenlenen bir programda AK Parti sandık görevlileriyle bir araya geldi. Savran, hizmet ve eser siyasetiyle Nevşehir'e sahip çıktıklarını belirterek, yeni dönemde de projeler üreteceklerini ve şehri daha da güzelleştirmek için çalışacaklarını ifade etti. Savran, sandık görevlilerinin önemli bir görevi yerine getireceğini vurgulayarak, seçimlerin sahada kazanıldığını söyledi.

  • Sakarya Girişimci Kadınlar Derneği Panayırında El Emeği Ürünler Satışa Çıktı
    12:37 Sakarya Girişimci Kadınlar Derneği Panayırında El Emeği Ürünler Satışa Çıktı

    Sakarya Girişimci Kadınlar Derneği tarafından düzenlenen panayırda, 340 girişimci kadın tarafından üretilen el emeği ürünler ramazan çadırında satışa sunuldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran'ın da ziyaret ettiği çadırda, kadın girişimcilerle sohbet edildi. Dernek başkanı Nagihan Aygün, vatandaşlardan girişimci kadınlara destek olmalarını istedi ve çadırda kıyafetlerden banyo malzemelerine kadar birçok ürünün bulunduğunu belirtti. Girişimci kadınlar ise elde ettikleri gelirle ev ekonomisine katkıda bulunduklarını ve müşterilerden olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade etti.

  • Karatay Tabiat Mektebi'nde Eğitimler Başladı
    12:36 Karatay Tabiat Mektebi'nde Eğitimler Başladı

    Konya'nın Karatay ilçesinde eğitim çağındaki çocuklar için kurulan Karatay Tabiat Mektebi'nde eğitimler başladı. İlkokul ikinci sınıf öğrencileri doğayı keşfederken eğlenceli etkinliklere katılacak.


Advertisement