Duygu Asena'nın Doğum Günü Kadir Has Üniversitesi'nde Kutlandı - Son Dakika
Güncel

Duygu Asena'nın Doğum Günü Kadir Has Üniversitesi'nde Kutlandı

Duygu Asena'nın doğum günü, 19 Nisan günü Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü'nde gerçekleştirilen etkinlikler dizisiyle kutlandı.

19.04.2016 14:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi ve İletişim Fakültesi işbirliği ile Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği ve bianet'in destekleriyle gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda davetli, Duygu Asena'nın dostları, yakınları, meslektaşları ve okurları katıldı.

"KADININ ADI: DUYGU" KISA FİLMİ DUYGU DOLU ANLAR YAŞATTI

Yönetmenliğini Nebil Özgentürk'ün yaptığı "Bir Yudum İnsan" belgeselinin Duygu Asena'nın konuk edildiği bölümünden parçalarla oluşturulan "Kadının Adı: Duygu" adlı bir kısa filmin gösterimi sırasında bazı konuklar gözyaşlarını tutamadı.

"SAYFALAR DOLUSU ANLATILANI BİR ÇIRPIDA AKTARDI"

Programın açış konuşmasını yapan Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, "Duygu Asena aslında sadece kadın hareketi hakkında da eserler kaleme alan bir insan değildi. Tabu olan her konuya kadınca bir bakış açısı getirdi. Barışın gerekliliğinden çocuk haklarına kadar çok geniş bir yelpazede mücadelesini sürdürdü. Feminizme el ve güç verdi. Biz akademisyenlerin sayfalar dolusu anlattıklarını bir çırpıda özetleyerek daha geniş kitlelere ulaşmasını sağladı" dedi.

"YENİ DUYGU ASENA'LARA İHTİYAÇ VAR!"

Kadın hareketini sınırlamak isteyen ataerkil anlayışın, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e ve bugüne kadar değişmeyen tek olgu olduğunun altını çizen etkinliğin ana konuşmacısı Prof. Dr. Fatmagül Berktay, "Bu anlayışa göre 'ana' ve 'bacı' kavramları dışında kalan her kadın tehlikeliydi. Ataerkil anlayış kadına hep bir hudut çizmeye ve onu belli kalıplara hapsetmeye çalıştı. Daha kötüsü, erkekler tarafından belirlenen bu kalıplar, bazı kadın kesimleri tarafından da içselleştirilmişti. 1980'lerle birlikte bu ve ataerkil yapıya meydan okumalar başladı. Duygu Asena'nın mücadele ederek kabul ettirdiği birçok değer, artık 'veri' kabul ediliyor. Ancak giderek muhafazakarlaşan toplum, yine kadınlara, eskisine göre biraz daha geniş olmakla birlikte, yeni sınırlar ve kalıplar çizmeye çalışıyor. O yüzden yeni Duygu Asena'lara bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç var" diye konuştu.

HUKUKTA, GAZETECİLİKTE, CİNSELLİKTE KADIN

Prof. Dr. Sevda Alankuş moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda konuşmacı olarak ise ünlü gazeteciler Zeynep Oral, Yazgülü Aldoğan, Derya Sazak ve Nazım Alpman yer aldı. Kadının kendi bedenine ve cinselliğine sahip çıkmasına yönelik mücadelenin konuşulduğu panelde, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Tasarımı Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç Dr. Eser Selen'in moderatörlüğünde Saffet Murat Tura, Müge İplikçi ve Esin Paça Cengiz yer alırken, Derya Alabora ve Yrd. Doç. Dr. Eser Selen de performanslarıyla etkinliğe eşlik etti. Program, ünlü müzisyen Vedat Sakman'ın dinletisiyle sona erdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Duygu Asena'nın Doğum Günü Kadir Has Üniversitesi'nde Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement