Duygu Asena Roman Ödülü "17 Haziran" Adlı Kitaba Verildi - Son Dakika
Güncel

Duygu Asena Roman Ödülü "17 Haziran" Adlı Kitaba Verildi

Duygu Asena Roman Ödülü "17 Haziran" Adlı Kitaba Verildi

Doğan Kitap tarafından Duygu Asena'nın anısına düzenlenen "Duygu Asena Kadının Hala Adı Yok" Roman Ödülü'nün 3'üncüsü, Hilton Otel'de düzenlenen törenle sahibini buldu.

25.04.2012 13:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğan Kitap tarafından Duygu Asena'nın anısına düzenlenen "Duygu Asena Kadının Hala Adı Yok" Roman Ödülü'nün 3'üncüsü, Hilton Otel'de düzenlenen törenle sahibini buldu. Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı'nın Onursal Jüri Başkanlığını yaptığı ve Doğan Hızlan, Filiz Aygündüz, Elçin Yahşi, Buket Aşçı, Turhan Günay, İhsan Yılmaz, Cem Erciyes, Sibel Oral'dan oluşan Seçici Kurul tarafından bu yılki ödüle "17 Haziran" adlı romanıyla Pelin Özer layık görüldü.

DUYGU ASENA TOPLUMA BİR AYNA TUTTU

Törende konuşan Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Duygu Asena'nın "Kadının Adı Yok" adlı kitabını 16 yaşındayken aldığını ve bir gecede okuduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Çok yıllar sonra kendimi kadın hakları mücadelesinin içinde buldum. Bundan bir kaç yıl evvel de 'Acaba kırılma noktaları Türkiye'de neler olmuştur' diye kendi kendime yazıyor, çiziyor, araştırıyordum. Gördüm ki, gerçekten Duygu Asena ve o kitap Türkiye'deki kadın hakları mücadelesinin en önemli kırılma noktalarından bir tanesi olmuş. O gün Duygu Asena topluma bir ayna tuttu aslında. 'Kadının hala adı yok'a katılmıyorum. Çünkü kadının artık adı var. Artık yüzlerce, binlerce Duygu Asena var, baş kaldıran, sorgulayan, değiştirmeye çalışan. O günden bu güne çok büyük bir yol katedildi. Ama bir diğer anlamda da doğru, kadının hala adı yok. Çünkü hala yolda, mahalle aralarında, evlerde kurban giden, şiddet gören, ismi bile olmadan eğitim fırsatı elinden alınan yüzlerce, binlerce, milyonlarca da genç kızlarımız, kadınlarımız, gelinlerimiz var. Onun için gidilecek çok yol var."

Doğan Hızlan da kadın konusunda verilen bütün emeklerin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Ama bazı emekler var ki, bunlar yavaş yavaş sonuçlanıyor. Çünkü gerek toplumdaki kötü alışkanlıkların, gerek geleneksel ahlak yapısının bu girişimleri, mücadeleyi yavaşlatıyor. Duygu Asena bu konuda öncü bir ad. Çünkü yazdıklarıyla, kitabıyla kadının özgürlüğü için savaştı. Pelin Özer de '17 Haziran' adlı kitabıyla bu yılki Duygu Asena Ödülü'nü aldı. Kitap, bir özetlemede bulunursak, bir kadının hesaplaşması. Kendisiyle hesaplaşması ama biliyorsunuz ki, hesaplaşmada insan kendisiyle hesaplaşırken, çevresindeki insanlarla, doğayla, bütün dünyayla, evrenle hesaplaşır" dedi.

"17 HAZİRAN" 7 YILDA YAZILDI

Doğan Kitap Yayın Direktörü Deniz Yüce Başarır da ödüle adı verilen Duygu Asena'nın Kadının Hala Adı Yok kitabının ilk çıktığı dönemlerde yasaklandığını hatırlatarak, "Ne yazık ki, bugün ülkemizde 'hala kadının adı yok' diyebiliriz. Geniş bir coğrafyada, hatta şurada burnumuzun dibinde İstanbul sokaklarında kadınlar öldürülüyor ve biz hala kadının adından çok da fazla söz edemiyoruz. Biz en çok yazdıkça direnç gösterebiliriz. Yazdıkça, okudukça özgürleşebiliriz diye, bugün burada toplandık" diye konuştu.

Ödüle layık görülen "17 Haziran" adlı romanın yazarı Pelin Özer ise bir kadın yazar olarak Duygu Asena'nın adının taşındığı bir ödülü almanın kendisi için önemine işaret ederek, "Yazmak büyük bir mücadele. '17 Haziran' 7 yılda yazıldı. Jüri üyelerine çok teşekkür ederim, ödül bir yana kitabımı okudukları için kendimi çok şanslı hissediyorum" dedi.

(BB) - İstanbul/ Şişli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Duygu Asena Roman Ödülü '17 Haziran' Adlı Kitaba Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz
    00:03 MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Ülkü Ocakları Talas İçe Başkanlığınca düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, terör örgütünün siyasi uzantılarıyla işbirliği yapanların ülkücü olamayacağını belirtti. Özdemir, Türkiye'nin önemli bir dönemden geçtiğini ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşacaklarını ifade etti. Ayrıca, pazar günü yapılacak seçimlerde Cumhur İttifakı'nın güçlü bir iradeyle cevap vermesi gerektiğini vurguladı.

  • Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı
    00:01 Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı

    Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'u Baykar'da ağırladı. Bayraktar, Kurum ile yapılan görüşmeyi sosyal medya hesabından paylaşarak, İstanbul'un geleceği için hayal edilen projeleri dinlediklerini belirtti. Kurum ise Baykar'ın milli teknoloji hamlesinin lokomotifi olduğunu vurgulayarak, Bayraktar ile yapılan görüşmenin kendisine ilham verdiğini ifade etti.

  • Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı
    23:53 Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı

    Adıyaman'ın Kahta ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı ve 5 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralılar ambulansla Kahta Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi
    23:43 Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Balıkesir'in Gönen ilçesinde yerel seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. İnce, Gönenlilere hitap ederek diğer partilerin seçim propagandalarında projelerinden bahsetmediğini iddia etti ve Memleket Partisinin Türkiye için üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.

  • Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim Kosova'da temaslarda bulundu
    23:43 Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim Kosova'da temaslarda bulundu

    Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kosova'ya gerçekleştirdiği ziyarette Kosova yetkilileri, Türk toplumu ve iş insanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca Osmanlı'nın üçüncü padişahı I. Murad'ın türbesini ziyaret etti ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü Komutanı ile görüştü. Serim, ziyaretini TİKA'nın iftar programıyla tamamladı ve yarın Prizren ve Mamuşa belediyelerini ziyaret edecek.

  • Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır
    23:42 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır

    Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile ilgili toplantı düzenledi. Toplantıda, oy kullanılacak okullarda görev yapacak personel ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesi için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti.


Advertisement