Duygu Asena Roman Ödülü, Menekşe Toprak'a Verildi - Son Dakika
Güncel

Duygu Asena Roman Ödülü, Menekşe Toprak'a Verildi

Duygu Asena Roman Ödülü, Menekşe Toprak\'a Verildi

Doğan Kitap'ın Duygu Asena'nın anısına düzenlediği, Duygu Asena 'Kadının Hala Adı Yok' Roman Ödülü, 'Ağıtın Sonu' romanıyla Menekşe Toprak'a verildi.

15.06.2015 14:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğan Kitap'ın Duygu Asena'nın anısına düzenlediği, Duygu Asena 'Kadının Hala Adı Yok' Roman Ödülü, 'Ağıtın Sonu' romanıyla Menekşe Toprak'a verildi. Toprak, 'Duygu Asena kadının sorunlarını sadece kitap yazarak değil, çok sesli bir şekilde medyada dile getirerek pek çok insana ve kadına cesaret vermiştir. Bu ödülü bu yüzden çok önemli buluyorum" dedi.

Hürriyet Gazetesi'nde düzenlenen ödül törenine, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve Yazarı Doğan Hızlan, Doğan Kitap Yayın Direktörü Deniz Yüce Başarır ve Doğan Kitap yöneticileri katıldı. Toprak'a 10 bin liralık para ödülünü Doğan Hızlan verdi. Törende bir konuşma yapan Doğan Hızlan, 'Her ödülün ayrı bir havası ayrı bir önemi var. Duygu Asena benim tanıdığım, birlikte çalıştığım biriydi. Kadın ve kadının toplumdaki yeri konusunda emek vererek adı olmayan kadını adlandırdı. Doğan Kitap'ın verdiği Duygu Asena Ödülü, Türkiye'de bu alanda çalışanların, hatta öncü olanların unutulmaması için yapılmış çok onurlu bir girişimdir. Seçici kurul, Menekşe Toprak'ın romanını 'küresel ekonomi içinde yerini alan Türkiyeli bir genç kadının, tüm çalışmalarını ve özlemlerini dürüst biçimde aktaran, karakterin duygusal boyutunu, anlatının toplumsal yanıyla dengeli biçimde kuran bir metin olması' bakımından ödüle değer buldu" dedi.

DUYGU ASENA PEK ÇOK KADINA CESARET VERMİŞTİR

Tören sırasında konuşan yazar Menekşe Toprak, Duygu Asena'nın kadının sorunlarını sadece kitap yazarak değil, çok sesli bir şekilde medyada dile getirdiğini belirterek, 'Bu, pek çok insana ve kadına cesaret vermiştir. Bu ödülü bu yüzden çok önemli buluyorum. Edebi değerini bir kenara bırakıyorum, herkes edebiyatını kendi diliyle farklı bir şekilde üretecektir. Ancak her şeyden önce kadını anlatırken hele günümüzde çok sayıda kadının öldürüldüğü ülkemizde, kadının her yönüyle birey olarak tematize edilmesi, edebiyat eserlerinin yeniden üretilmesi ve bunun aynı zamanda okurunu bulmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu ödüle 'Ağıtın Sonu' ile değer görüldüğüm için jüri üyelerine çok teşekkür ediyorum" dedi.

BİZ KIZLAR DUYGU ASENA'NIN NE DEMEK İSTEDİĞİNİ BİLİYORDUK

Toprak, ödülün kendisi için anlamını da şöyle anlattı:

'Duygu Asena'nın 'Kadının Adı Yok' adlı romanı çıktığında lise öğrencisi genç bir kızdım. O dönemde Türkiye kapalı bir toplumdu. Kadın bedeni, cinselliği, kadın-erkek ilişkisi, kadının baba karşısındaki rolü, tüm bunlar konuşulmayan şeylerdi. O zaman kadın-erkek eşitliğinin talep edilmesine gülerlerdi. Biz kızlar olarak Duygu Asena'nın ne demek istediğini biliyorduk. O yüzden kendisi benim için çok önemlidir. Bugün kadın, kadın cinselliği biraz daha rahat konuşulabiliyorsa bunda Duygu Asena'nın büyük bir rolü var"

AĞITIN SONU

Yazar Toprak ödül aldığı 'Ağıtın Sonu' adlı kitabı da şöyle özetledi:

'Genç bir kadının travmatik bir yaşamı anlatıyor. Biz dedelerimizin, babaannelerimizin acılarını da ağıtlarını da devralırız. Farkında olmadan çoğu zaman onların acılarının devamını yaşarız. Romanımın kahramanı Fatma böyle bir aileden geliyor. Bir yandan masal yerine ağıt dinleyerek çocukluk geçirmiş olan bir kadın. Ama aslında sevinci yaşamak istiyor. Kendisi, hayatını anlatırken, ağıt şeklinde değil de masal şeklinde anlatıyor olmayı isteyen bir kadın"

SEÇİCİ KURUL

Doğan Hızlan'ın jüri başkanı, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı'nın onursal jüri başkanı olduğu ödülün seçici kurulunda Filiz Aygündüz, Buket Aşçı, Turhan Günay, İhsan Yılmaz, Cem Erciyes ve İnci Asena yer aldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Duygu Asena Roman Ödülü, Menekşe Toprak'a Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de K-Şarj Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açıldı
    14:44 Kayseri'de K-Şarj Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açıldı

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri ve Civarı Elektrik Türk AŞ ile Hunat Enerji şirketinin hizmete sunduğu K-Şarj elektrikli araç şarj istasyonunun açılış törenine katıldı. Açılış töreninde konuşan Büyükkılıç, elektrikli araba sayısının arttığını ve belediyenin de elektrikli otobüslerle filoyu zenginleştirdiğini belirtti. Ayrıca, Millet Bahçesi'nde güneş enerji santrali destekli şarj üniteleri projesi için talimat verdiğini söyledi. K-Şarj elektrikli araç şarj istasyonu, 35 milyon TL'lik bir yatırımla hayata geçirildi ve KCETAŞ tarafından yüzde 20 indirimli hizmet verecek.

  • Çine Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak, Mutaflar Mahallesi'ni ziyaret etti
    14:44 Çine Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak, Mutaflar Mahallesi'ni ziyaret etti

    Başkan Kıvrak, Mutaflar Mahallesi'nde vatandaşlara projelerini anlattı ve düğün salonunu yeniden düzenleyeceklerini duyurdu.

  • Osmaneli Anaokulu'ndan Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Sergisi
    14:41 Osmaneli Anaokulu'ndan Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Sergisi

    Bilecik'in Osmaneli İlçesinde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programı kapsamında, Osmaneli Anaokulu öğrencileri ve velileri tarafından hazırlanan açık hava sergisi büyük ilgi gördü.

  • Şırnak Uludere kara yolu sağanak sonucu ulaşıma kapandı
    14:41 Şırnak Uludere kara yolu sağanak sonucu ulaşıma kapandı

    Uludere ilçesinde yaşanan sağanak sonucu Şırnak-Uludere kara yolu Uludere 3 ve Uludere 5 köprüleri mevkisinde akarsuyun debisi yükselerek taştı. Bu durum sonucunda araçlar mahsur kaldı ve yol ulaşıma kapandı. Kepçelerin yardımıyla araçlar kurtarıldı ve yol açma çalışmaları devam ediyor.

  • Diyarbakır'da DEM Parti yöneticileri ve Gençlik Meclisi üyelerine operasyon: 15 kişi gözaltına alındı
    14:39 Diyarbakır'da DEM Parti yöneticileri ve Gençlik Meclisi üyelerine operasyon: 15 kişi gözaltına alındı

    Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında polis ekipleri, belirlenen adreslere operasyon düzenledi. Operasyonda DEM Parti yöneticileri ve Gençlik Meclisi üyeleri de dahil olmak üzere 15 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin emniyetteki sorgusu devam ediyor.

  • Antalya'da düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 14 şüpheli gözaltına alındı
    14:37 Antalya'da düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 14 şüpheli gözaltına alındı

    Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, kent genelinde kaçakçılık faaliyetlerinin önlenmesine yönelik çalışma başlattı. Operasyonda 1 milyon 515 bin boş makaron, 8 bin 140 puro, sahte bandroller, elektronik sigaralar, güneş gözlükleri, kaçak tütün, 5 kaçak cep telefonu, 2 sigara sarma makinesi ve 8 bin 245 litre sahte alkol ele geçirildi. 14 şüpheli gözaltına alındı.


Advertisement