Duygu Asena Roman Ödülü Zehra İpşiroğlu'na Verildi - Son Dakika
Güncel

Duygu Asena Roman Ödülü Zehra İpşiroğlu'na Verildi

Duygu Asena Roman Ödülü Zehra İpşiroğlu\'na Verildi

Doğan kitap'ın düzenlediği Duygu Asena Roman Ödülü'nü 'Haneye Tecavüz' adlı eseriyle kazanan Zehra İpşiroğlu'nu ödülü törenle verildi.

19.04.2016 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğan kitap'ın düzenlediği Duygu Asena Roman Ödülü'nü  'Haneye Tecavüz' adlı eseriyle kazanan  Zehra İpşiroğlu'nu ödülü törenle verildi. Hürriyet Gazetesi'nde düzenlenen ödül törenine, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Onursal Jüri Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin,  Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve Yazarı Doğan Hızlan,  Doğan Kitap Genel Müdürü Gülgün Çarkoğlu, Pazarlama Direktörü Ayşegül Kirpiksiz Yılmaz, Yayın Direktörü Cem Erciyes, Kurumsal İletişim Müdürü Tuba Seven ile  Doğan kitap yöneticileri katıldı.

"DUYGU ASENA BİZE IŞIK OLMAYA DEVAM EDECEK"

Törenin açılış konuşmasına yapan Doğan Kitap Genel Müdürü Gülgün Çarkoğlu, 19 Nisan'ın aynı zamanda Duygu Asena'nın 70'inci doğum günü olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Kendisini sevgi ve saygıyla anıyoruz. Keşke aramızda olsaydı bu güzel günü coşkuyla bir arada kutlasaydık, diye geçiyor içimizden. Diğer yandan onu kaybettiğimizden yıllar sonra böylesi güzel bir amaçla anmak çok değerli. Ödülün bu binada verilmesini de anlamlı buluyoruz. Bu bağlamda Hürriyet ailesine teşekkür etmek istiyorum. Duygu Asena zamanında Milliyet Gazetesi köşe yazarıyken bu binada çalıştı. Yani bu duvarlar çok şeylere tanık, onun kadın haklarını savunmak için ne can siperhane savaştığına, kadına yapılan ayrımcılıklar için ne kadar yürekten başkaldırdığına tanık bu duvarlar. Aynı şekilde tanıyanlar bilir bu duvarlar Duygu Asana'nın yaşam sevincine ve pozitif enerjisine de tanık. Ne yazık ki, Duygu Asena'yı kaybettiğimizden beri kadın sorunsalı farklı boyutlarda devam etmekte. Kadın cinayetleri, cinsel istismarlar ve kadınların birçok alanda eşit olamama halleri devam etmekte. Yani hala alınacak çok yol var. Bu anlamda Duygu Asena bize ışık olmaya devam edecek. Kendisini yayınevi olarak yürekten tebrik ediyoruz."

Çarkoğlu'nun konuşmasının ardından Zehra İpşiroğlu'na 10 bin liralık para ödülü Vuslat Doğan Sabancı ve Doğan Hızlan tarafından takdim edildi. Zehra İprişoğlu'na teşekkür eden Vuslat Doğan Sabancı, "Özellikle kadın hakları konusunda, kadınların gördüğü şiddetler konusunda, kadınların sahici hikayelerini getirerek toplumla bizlerle paylaştığı için tebrik ediyorum" dedi.

"DÜNYA ÖLÇEĞİNDE TÜRKİYE'Yİ TANIYAN BİR YAZARA ÖDÜL VERDİK"

İprişoğlu'nu bir jüri üyesi olarak kutladığını ifade eden Doğan Hızlan da  "En güzeli jürilerin bir serüveni vardır. Bazıları tartışılır birbirimizi ikna etmek zorunda kalırız. Ama hepimiz ikna edilmiş durumdaydık. Bir oy birliği ile bu kitaba verildi. Zehra İprişoğlu'nun bu kitabından başka kitapları da var. Onları da okumanızı tavsiye ediyorum. Özellikle düşünce ve tiyatro konusunda yani çok birikimli dünya ölçeğinde Türkiye'yi tanıyan bir yazara ödül verdik. O bakımdan jüri üyesi olarak biz de sevinçliyiz" dedi.

"ÖFKENİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU DA ANLADIM"

Zehra İprişoğlu da bu ödülün kendisini çok duygulandırıp sevindirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Aslında ben yıllar önce Duygu Asena'nın 'Kadının adı yok' romanını okuduğumda çok etkilenmiştim. Yani bir kesimin sorunlarını gündeme getirdiği için ve açık yüreklilikle gündeme getirdiği için çok etkilenmiştim. Ama bu kitapta beni çok tedirgin eden bir şey de vardı o da içindeki çok büyük öfkeydi. Belki kendim çok korunaklı bir aileden geldiğimden belki daha farklı yetişmiş olduğumdan belki yapı gereği çok saldırgan olmadığımdan bu öfkeyi anlamakta çok zorlanmıştım. Zaman içinde yıllar içinde ben de hayatta piştikçe ve çok kadınla tanıştıkça onların öykülerini paylaştıkça, bu öfkenin ne kadar önemli olduğunu da anladım. Öfke ve kızgınlık büyük bir enerji bir takım şeyleri değiştirebilmek için ama yeterli değil. Yani öfkenin ötesine de geçebilmek gerekiyor. Bazı şeyleri anlamak gerekiyor ve özellikle biz kadınlar kendimizi de sorgulamamız gerekiyor. Ne kadar eril düşünceyi, eril zihniyeti  içselleştirmişiz. Bu çok önemli birşey…" dedi.

"EN GÜÇLÜ YANI KENTSOYLU KADINLARIN SORUNLARINI GÜNDEME GETİRMESİYDİ"

'Haneye Tecavüz' romanını yazarken kendisinin çok şey öğrendiğini söyleyen Zehra İprişoğlu şöyle devam etti:

"Aslından bu roman belgelere dayanıyor. Biz yıllarca röportajlar yaptık, röportajları biriktirdik. Üniversite bazında Almanya'da ve Türkiye'de onlarca kadının öyküsünü dinledim. Bunlardan seçerek bunları ham halde kullanarak bu romanı kurguladım. Ama bu kurgulama sürecinde ben de çok şey öğrendim. Mesela benim kesimimden gelen birçok kadının düşündüğü bir şey 'Bir kadın nasıl şiddet görebilir' nasıl daha ilk anda kocası bağırmaya başladığı anda ya da vurunca tamam deyip bu işi bitirmez. Ama kendi romanımda Serra'nın öyküsü üzerinde çalışırken bunun nasıl olabileceğini anladım. Serra bir feminist ve çok başarılı bir kadın ama özel hayatında şiddet görüyor. Nasıl olabileceğini anladım. Yani bu romanla ben de bir yerlere vardım, diye düşünüyorum. Bunun üzerinde çalışırken altı aylık çok yoğun çalışma süreciydi. Umarım okuyucusunu bulur. Çok seviniyorum bu ödülü aldığıma çünkü bu şekilde bu kitapta duyulacak Duygu Asena'nın anısına da çok güzel bir şey oluyor bu benim için. Aslında bu tür kadın haklarını savunan bu tür yarışmalar, ödüller, motive edici… çok daha fazla olması gerekiyor bizim gibi bir ülkede. Bu kadar kadınların ezildiği toplumun her katmanında kadınların bir yerlerde sorunlar yaşadığı ülkede. Duygu Asena'nın en önemli belki de en güçlü yanı kentsoylu kadınların sorunlarını gündeme getirmesiydi. Çünkü 30 yıl önce kitabı yazdığında biz kırsal kesimden kadınların sorunlarını biliyorduk, tartışıyorduk aramızda Fakir Baykurt, Bekir Yıldız işte bir sürü yazar bunları gündeme getiriyordu ama kentsoylu kadınların sorunları hiç konuşulmuyordu. Yani bir yenilik getirmişti. Şimdi öfkeyi aşmanın ve yeni yollarda gitmenin zamanı diye düşünüyorum."

İNANDIRICI KADIN KARAKTERLER

Doğan Kitap'ın Duygu Asena'nın anısını yaşatmak ve fikirleri için düzenlediği Duygu Asena "Kadının Hala Adı Yok" Roman Ödülü  için seçici Kurul, 8 Nisan Cuma günü yaptığı toplantıda ödülün Haneye Tecavüz adlı romanıyla Zehra İpşiroğlu'na verilmesini oybirliğiyle kabul etti. Seçici Kurul Zehra İpşiroğlu'nun toplumun farklı kesimlerinden kadınların yaşantılarını birbirine dokunan hikayeler içinde kurgulayan Haneye Tecavüz adlı romanını, erkek egemen ilişkilerin içerdiği şiddeti görünür kılan ve bunu yaparken inandırıcı kadın karakterler yaratan İpşiroğlu'nu ödüle değer bulduğunu açıkladı.

Doğan Hızlan'ın jüri başkanı, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı'nın onursal jüri başkanı olduğu ödülün seçici kurulunda Filiz Aygündüz, Buket Aşçı, Turhan Günay, İhsan Yılmaz, Cem Erciyes ve İnci Asena yer aldı.

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Duygu Asena Roman Ödülü Zehra İpşiroğlu'na Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde vatandaşlar yağmur duasına çıktı
    21:14 Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde vatandaşlar yağmur duasına çıktı

    Kütahya'nın Hisarcık ilçesine bağlı Kutluhallar köyünde muhtarlık ve köy halkının düzenlediği yağmur duası programında vatandaşlar bir araya geldi. Yağmur duasının ardından vatandaşlara yemek ikramı yapıldı.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.

  • Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı
    21:10 Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı

    Magazin dünyasının tanınmış isimlerinden Neşe Aksoy, yaklaşık 10 ay önce akciğer kanseri teşhisi konulduğunu ve yaşadıklarını magazinci.com'daki köşesinde paylaştı. Aksoy, son tahlillerinde yeni kitlelerin görüldüğünü belirterek gelecek süreç hakkında bilgi vermedi.

  • Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu
    21:10 Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu

    Geçen yıl tanıtılan Alfa Romeo Milano, hükümetin talebi üzerine isim değişikliğine giderek Junior adını aldı. İtalyan otomobil üreticisi Alfa Romeo, Milano'nun Polonya'da üretiliyor olması sebebiyle hükümetin eleştirilerine maruz kalmıştı. Ticaret ve Made in Italy Bakanı ise bu eleştirileri doğrulayarak isim değişikliğinin yasalara aykırı olduğunu belirtti. Şirket ise Milano isminin tüm yasal gerekliliklere uyduğunu savunsa da uzlaşmaya giderek Junior ismini seçti.

  • Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde
    21:10 Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde

    Son dönemin en çok konuşulan uygulamalarından Twitch, Türkçe dil desteği kararıyla gündeme geldi. Türk oyunseverleri çileden çıkaran bu kararın sebebi henüz bilinmiyor. Twitch'in Türkçe dil desteği sunmaması büyük tepki çekti. Twitch'in bu kararı, ülkeden istediği finansal getiriyi sağlayamamasından dolayı aldığı iddia ediliyor. Ayrıca Korece, Lehçe ve Rusça dilleri de Twitch'ten kaldırılacak. Oyuncuların bu karara nasıl tepki vereceği merak konusu.

  • Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir
    21:10 Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir

    Qualcomm, 24 Nisan'da önemli bir gelişme yaşanacağını duyurdu. Şirketin Snapdragon X Plus işlemcilerini tanıtabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, Snapdragon X Elite işlemcisinden güç alan ilk dizüstü bilgisayarın da tanıtılabileceği söyleniyor.

  • Avrupa'da Elektrikli Araç Satışları Düşerken Hibrit Araç Satışları Artıyor
    21:09 Avrupa'da Elektrikli Araç Satışları Düşerken Hibrit Araç Satışları Artıyor

    Avrupa pazarında yayınlanan son raporlara göre, elektrikli araç satışları düşüş gösterirken hibrit otomobil satışları ise artış gösterdi. Elektrikli araçlara getirilen teşviklerin geri çekilmesi ve fiyat artışları, kullanıcıların hibrit araçlara yönelmesine neden oldu. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin raporuna göre, elektrikli araç satışları %11.3 düşüş gösterirken hibrit araç satışları %12.6 arttı. Bu durum, hibrit motorların geleceği hakkında olumlu yorumlara neden oldu.

  • Google, Devasa Yapay Zeka Yatırımı İçin Hazırlanıyor
    21:09 Google, Devasa Yapay Zeka Yatırımı İçin Hazırlanıyor

    Google, yapay zeka departmanının başında olan Demis Hassabis'in açıklamalarına göre yakın zamanda büyük bir yapay zeka girişimi yapmayı planlıyor. Şirketin yapay zeka projelerine toplamda 100 milyar doların üzerinde yatırım yapabileceği belirtiliyor. Bu hamlenin, Microsoft'un 2028 yılında faaliyete geçirmeyi planladığı süper bilgisayara karşı rekabeti kızıştırması bekleniyor. Google'ın yapay zeka alanında sektördeki rakiplerinden daha kabiliyetli olduğu düşünülüyor ve bu teknolojinin insan aklının sınırlarını aşabileceği iddia ediliyor. Google'ın yapay zeka projeleri ve gelişmeleri merakla bekleniyor.

  • Huawei'nin yeni Kirin 9010 işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3'ü geride bıraktı
    21:09 Huawei'nin yeni Kirin 9010 işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3'ü geride bıraktı

    Huawei'nin yakında piyasaya sürülecek olan Pura 70 serisinde kullanılacak Kirin 9010 işlemcisi, yapılan performans testlerinde Snapdragon 8 Gen 3'e göre %8 daha iyi bir performans sergiliyor. Ancak sektör otoriteleri, günlük kullanımda büyük bir fark yaratmayacağını belirtiyor.

  • Netflix, gelir ve abone sayısını açıklamama kararı aldı
    21:09 Netflix, gelir ve abone sayısını açıklamama kararı aldı

    Netflix, önümüzdeki yıldan itibaren abone sayısını ve elde ettiği geliri açıklamayacağını duyurdu. Şirket, abone sayısının gelecek potansiyelini gösterme konusunda eskisi kadar önemli olmadığını belirtti. Finansal raporlarını sadece abone sayısında önemli başarılara ulaştığında yayımlayacak.


Advertisement