Düzce Üniversitesi'nden Dünya Tarihindeki Meclisler Konulu Panel - Son Dakika
Yerel

Düzce Üniversitesi'nden Dünya Tarihindeki Meclisler Konulu Panel

Düzce Üniversitesi\'nden Dünya Tarihindeki Meclisler Konulu Panel

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Dünya Tarihinde Meclisler ve Birinci TBMM’nin Kuruluşu” başlıklı panel gerçekleştirildi.

20.04.2017 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen "Dünya Tarihinde Meclisler ve Birinci TBMM'nin Kuruluşu" başlıklı panel gerçekleştirildi.

Mehmet Akif Ersoy Eğitim Merkezi İstiklal Konferans Salonunda düzenlenen panelin başkanlığını yürüten Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Yaşayanlar, programda dünya tarihindeki meclislerin oluşum süreçlerinin paylaşılacağını belirterek sözü konuşmacılara bıraktı.

Panelin ilk konuşmacısı olan Düzce Üniversitesi Tarih Bölümü Arş. Gör.Onur Sadık Karakuş, "Antik Dünya'dan İngiltere'ye Meclisler" başlıklı sunumunda, antik dönemdeki meclislerin modern dönem öncesi demokrasi denemeleri olduğunu ifade etti. Dünyada erken dönem meclis örneği olarak Atina Cumhuriyeti'ni gösteren Karakuş, Roma ve İtalyan şehir devletlerinde de ilk meclislerin görüldüğünü söyleyerek bu meclislerde yasama, yürütme ve yargı ayrılığının çok fazla olmadığını belirtti.

Avrupa tarihindeki meclislerle sunumuna devam eden Arş. Gör. Onur Sadık Karakuş, İngiltere'de ilan edilen MagnaCarta'nın parlamenter sistem için çıkış noktası olduğuna dikkat çekti. Eşitlik ve özgürlük temalı bu ferman ile kralın vergi toplamak için parlamentodan onay alması zorunluluğunun getirildiğini dile getiren Karakuş, yıllar geçtikçe meclislerin güçlendiğini ifade ederek TBMM'nin açılmasının bu tarihsel süreçlerin bir sonucu olduğunu sözlerine ekledi.

Panelin diğer konuşmacısı Düzce Üniversitesi Tarih Bölümü Arş. Gör.Furkan Külünk ise " Fransa'da Devrim Meclisi ve I. Türkiye Büyük Millet Meclisi" konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Fransız toplumunun asiller, ruhban sınıfı ve halk olmak üzere üç sınıftan oluştuğunu belirten Külünk, bu sınıfların sosyal, fikri ve ekonomik mücadeleleri sonucu Fransız İhtilali'nin meydana geldiğini dillendirerek bu ihtilal sonrasında Fransa'da kurucu meclisin oluştuğunu söyledi.

Sunumunun ikinci bölümünde TBMM'nin kuruluş süreciyle ilgili bilgiler veren Arş. Gör. Furkan Külünk, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde I. TBMM'nin açılmasını büyük bir tarihi olay olarak nitelendirdi. Birinci Meclisin; Milli Meclis, Kurucu Meclis ve Kuvayı Milliye Meclisi olarak da adlandırıldığını belirten Külünk, bu meclisle milli iradenin tecelli ettiğini ve sonrasında Cumhuriyetin kurulduğunu ifade etti.

"Dünya Tarihinde Meclisler ve Birinci TBMM'nin Kuruluşu" başlıklı panel, konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi. - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Düzce Üniversitesi'nden Dünya Tarihindeki Meclisler Konulu Panel - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement