(Düzeltme) Karnesi sosyal medyada paylaşılan milyonlarca çocuk tehlikede - Son Dakika
Güncel

(Düzeltme) Karnesi sosyal medyada paylaşılan milyonlarca çocuk tehlikede

(Düzeltme) Karnesi sosyal medyada paylaşılan milyonlarca çocuk tehlikede

Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle beraber milyonlarca öğrenci karne alırken, mutluluklarını yakınlarıyla paylaşmak için karnelerin fotoğraflarını sosyal medya hesaplarına yükledi.

19.01.2020 09:47  Güncelleme: 09:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle beraber milyonlarca öğrenci karne alırken, mutluluklarını yakınlarıyla paylaşmak için karnelerin fotoğraflarını sosyal medya hesaplarına yükledi.

DPC Kişisel Veri Koruma Danışmanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Karcıoğlu, çocukların karnelerde yer alan TC kimlik numaraları, sınıfları gibi kişisel verilerini paylaşmamaları konusunda velileri uyardı.

"Onları korumakla yükümlüyüz"

Velilerin sosyal medyada çocuklarının karnelerini paylaşmasın ilişkin konuşan Karcıoğlu, "Aslında şöyle, kimse bunun farkında değil ama çocuklarımızın da bir kişisel verisi var. Çocuklarımızın adı soyadı, fotoğrafı, TC kimlik numarası, okul bilgisi, sınıf bilgisi, notları aslında her biri kişisel veri. Çocuklar bizim çocuklarımız ama veriler çocukların kişisel verisi. Dolayısıyla biz bunları herkese açık sosyal platformlarda herkese açık bir şekilde paylaşım yapmamalıyız. Çocuklarımızın kişisel verilerine saygı duymalıyız ve onları korumakla yükümlüyüz" ifadelerini kullandı.

"Çocuğunuzun verisini koruyun"

Velileri dikkatli olmaları konusunda uyaran başkan Karcıoğlu, "Veliler bu konuda çok dikkatli olmalı. Çünkü, bugün hiç düşünmeden paylaştığınız, 'yahu ne olacak eş dost görsün, benim zaten sosyal medyada takipçilerimde kim var' diyerek gönderdiğinizde aslında siz çocuğunuzun kişisel verisini sisteme yüklemiş oluyorsunuz. Dolayısıyla yarın bir gün çocuğunuzun başına bu kişisel verilerin paylaşılması ne tür ihlallere yol açar şimdiden kestirmek çok güç. O yüzden biz velilere diyoruz ki mutlak suretle çocukların kişisel verisini, fotoğrafını dahi sosyal medyada herkese açık ortamda paylaşmayın. Çocuğunuzun verisini koruyun" diye konuştu.

"Çocuğun özel hayatına saygı duysunlar"

Velileri, çocuklarının fotoğraflarını da sosyal medyada paylaşmaları konusunda uyaran Karcıoğlu, "Aslında herkes mutlu anını, sevdiklerini paylaşmak istiyor ama buradaki kavram sevdikleri ve güvendikleri insanlar olması. Sosyal medyada birçok hesap herkese açık, kamuya açık. Dolayısıyla hem kötü niyetli kişiler hem de bunları depolamak isteyenler, bunları biriktirmek isteyen kurum ve kuruluşlar erişiyorlar. Biz velilere şu uyarıyı yapıyoruz, diyoruz ki kişisel veri içeren fotoğrafları hele hele özel hayatını yani işte banyo fotoğraflarını, küvetteki fotoğraflarını, işte sahildeki fotoğraflarını, mayosuz fotoğraflarını yani bunlarla mahrem diyebileceğimiz fotoğrafları hiçbir şekilde sosyal medyaya yüklemesinler. Paylaşırken çok dikkatli olsunlar. Çocuğun özel hayatına saygı duysunlar. Kişisel verilerini de mutlaka korusunlar" dedi.

"Parmak izinde açık rıza alınması lazım"

Öte yandan, birçok yerde parmak izinin alınması hususuna da değinen Karcıoğlu, "Parmak izi aslında biyometriktir. Biyometrik veriler, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında özel nitelikli veri. Dolayısıyla mutlaka açık rıza olması lazım. Mutlaka kişiden açık bir şekilde kişisel verileri verdiğini, özel bir şekilde kişisel verileri verdiğine ilişkin açık rıza alınması lazım. Burada dikkat edilmesi gerek konu şu, kurul vermiş olduğu kararında ölçülük ilkesinden ve sınırlı olmaktan bahsediyor. Örneğin, kurul verdiği bir kararda spor merkezlerinde her ne kadar spor merkezinden faydalanmak isteyen üye, müşteri açık rızasını vermiş olsa dahi spor merkeziyle biyometrik veri arasında doğrudan bir ilişki olmadığı için ölçülük ilkesine aykırı olduğu için parmak izinin rızaya dayalı olsa bile parmak izinin alınmasını, biyometrik verinin alınmasını hukuka aykırı buldu" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel (Düzeltme) Karnesi sosyal medyada paylaşılan milyonlarca çocuk tehlikede - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ın Zile ilçesinde otomobil kazası: 1 ölü, 1 yaralı
    14:25 Tokat'ın Zile ilçesinde otomobil kazası: 1 ölü, 1 yaralı

    Tokat'ın Zile ilçesinde meydana gelen otomobil kazasında sürücü hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı. Cafer Alan idaresindeki otomobil, Yücepınar köyü yolunda şarampole devrildi. Kazada sürücü olay yerinde hayatını kaybederken, eşi Güllü Alan ise yaralandı. Yaralı, Zile Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Cafer Alan'ın cenazesi ise aynı hastanenin morguna gönderildi.

  • Samsun'da Kamyonet Kazası: 2 Kişi Yaralandı
    14:25 Samsun'da Kamyonet Kazası: 2 Kişi Yaralandı

    Samsun'un Bafra ilçesinde meydana gelen trafik kazasında kamyonetin ağaca çarpması sonucu 2 kişi yaralandı. Kazada yaralananlar hastaneye kaldırıldı.

  • Bandırma'da Denizde Erkek Cesedi Bulundu
    14:24 Bandırma'da Denizde Erkek Cesedi Bulundu

    Balıkesir'in Bandırma ilçesine bağlı Dutlimanı bölgesinde denizde bir erkek cesedi bulundu. Cesedin İmralı Adası açıklarında batan Batuhan-A gemisi mürettebatına ait olabileceği üzerinde duruluyor. Soruşturma devam ediyor.

  • Beyşehir'de Leylekler İlkbaharla Birlikte Yuvalarına Döndü
    14:24 Beyşehir'de Leylekler İlkbaharla Birlikte Yuvalarına Döndü

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde ilkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte ardıç ağaçlarının üzerindeki yuvalar yeniden leyleklerle şenlendi. Leyleklerin mekanları, canlı yayın kameralarıyla dünyanın her yerinden izlenebiliyor. Leylekler, baharla birlikte çiçek açan ardıç ağaçlarının çevresinde yerleştikleri yuvalarında güzel görüntüler sergiliyor. Leyleklerin dönüşü, kuş ve fotoğraf severlerin ziyaretlerinin artmasına yol açtı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Fener Market'i Ziyaret Etti
    14:23 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Fener Market'i Ziyaret Etti

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Erciyes Feneri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne bağlı faaliyet gösteren Fener Market'i ziyaret etti. Başkan Büyükkılıç, ihtiyaç sahibi aileler için kurulan Fener Marketi gezerek, ürünleri inceledi.

  • Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı 2024 Şubat Ayında 29 Bin 933 Yolcuya Hizmet Verdi
    14:22 Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı 2024 Şubat Ayında 29 Bin 933 Yolcuya Hizmet Verdi

    Şırnak'ın Cizre ile İdil ilçeleri arasında bulunan Şerafettin Elçi Havalimanı, 2024 Şubat ayında 29 bin 933 yolcuya hizmet verdi. İç hat yolcu trafiği, Şubat ayında 29 bin 933 olarak kaydedildi. Ayrıca, havalimanına iniş-kalkış yapan uçak sayısı 506'ya ulaştı ve taşınan yük miktarı 309 ton oldu. Ocak-Şubat döneminde ise havalimanında toplamda 58 bin 852 yolcu, 878 uçak ve 605 ton yük trafiği gerçekleşti.

  • Tavas Belediyesi Mahalle İftarlarına Devam Ediyor
    14:22 Tavas Belediyesi Mahalle İftarlarına Devam Ediyor

    Tavas Belediyesi, Ramazan ayının manevi atmosferini vatandaşlarla birlikte doyasıya yaşamak için mahalle iftarları düzenliyor. Ramazan ayının başından itibaren her gün birkaç mahallede iftar sofraları kurularak, vatandaşlar aynı sofrada buluşuyor.

  • Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Yeni Dönem Projelerini Anlattı
    14:22 Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Yeni Dönem Projelerini Anlattı

    Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, AK Parti Melikgazi İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen iftar programında yeni dönem projeleri hakkında bilgi verdi. Palancıoğlu, Melikgazi için vizyon projelerinin Türkiye'ye örnek olacağını belirtti.

  • Milli Eğitim Bakanı Iğdır'a ziyaret gerçekleştirdi
    14:22 Milli Eğitim Bakanı Iğdır'a ziyaret gerçekleştirdi

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır Valiliğini ziyaret etti ve burada bir süre sohbet etti. Bakan Tekin, daha sonra öğretmenler ve eğitim yöneticileri ile bir araya gelecek.

  • Malatya'da 3 aracın karıştığı trafik kazasında 1 kişi yaralandı
    14:21 Malatya'da 3 aracın karıştığı trafik kazasında 1 kişi yaralandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, M.O. idaresindeki kamyon, plakası öğrenilemeyen N.T. ve M.Ş. idaresindeki otomobillerle çarpıştı. Kazada yaralanan M.Ş. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine kaldırıldı. Olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

  • Çevre Bakanı Özhaseki, Lavuar Alanı'nda İncelemelerde Bulundu
    14:21 Çevre Bakanı Özhaseki, Lavuar Alanı'nda İncelemelerde Bulundu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Zonguldak'taki Lavuar Alanı'nda incelemelerde bulundu. Bakan Özhaseki, bölgede TOKİ tarafından müze, sosyal tesis ve çarşı inşaatlarına başlandığını belirtti. Projenin tamamlandığında Zonguldak'a yakışacak bir alan olacağını söyleyen Özhaseki, ayrıca esnafın işlerini sürdürebilmeleri için yeni iş yerleri yapıldığını da açıkladı.


Advertisement