Eczacılar 'Yıkıma Dur De' Mitinginde Buluştu - Son Dakika
Güncel

Eczacılar 'Yıkıma Dur De' Mitinginde Buluştu

Eczacılar \'Yıkıma Dur De\' Mitinginde Buluştu

Türkiye genelindeki çeşitli illerden gelen eczacı odaları üyeleri, eczacılık fakültesi öğrencileri ve eczacı teknisyenleri hükümetin ilaç ve eczacılık alanındaki politikalarını protesto etmek için Kadıköy'de "Yıkıma Dur De" adıyla miting düzenledi.

29.01.2012 15:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye genelindeki çeşitli illerden gelen eczacı odaları üyeleri, eczacılık fakültesi öğrencileri ve eczacı teknisyenleri hükümetin ilaç ve eczacılık alanındaki politikalarını protesto etmek için Kadıköy'de "Yıkıma Dur De" adıyla miting düzenledi. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, ekonomik taleplerini karşılayacak yeni sözleşme istediklerini belirterek "Bugün Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacılar Birliği bir ilaç alım sözleşmesi yapıyor. Ama şu ana kadar ekonomik taleplerimizin hiçbiri olumlu karşılanmadı. Eczaneler batma tehlikesiyle karşı karşıya. Ekonomik taleplerimizin bir an önce karşılanacağı bir sözleşme istiyoruz. Eğer bir çözüm oluşmazsa, masada bir anlaşma olmazsa ne yazık ki Şubat ayı içerisinde ilaç hizmeti durabilir" uyarısında bulundu.

İstanbul Eczacı Odası önderliğinde saat 11.30 bir araya gelen çok sayıda eczacı, Haydarpaşa'daki Tıbbiye Caddesi üzerindeki Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplandı. Mitinge İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, CHP Manisa Milletvekili eczacı Özgür Özel de katılarak destek verdi. Beyaz yelek giyerek mitinge katılan eczacılar düdükler çalarak, alkışlar eşliğinde saat 12.00'de Kadıköy İskele Meydanı'na doğru yürüyüşe geçtiler. Oda başkanları kortejin önünde kol kola girerek yürürken, motosiklet üzerinde elinde "Muayene ücretinin eczanede işi ne?" yazılı döviz taşıyan iki kadın eczacı, dikkat çekti. Yürüyüş sırasında "Sağlık haktır, satılamaz", "Susma haykır, yıkıma hayır", "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları atan eczacılar, "Sağlıkta özelleştirmeye hayır", "Sağlıkta yaşam hakkında sahip çık", "Enkaz altındayım, orada kimse yok mu?", "İlaç fiyatı düşürülüyor, katılım payı arttırılıyor" yazılı dövizleri taşıdı.

İskele Meydanı'ndaki miting alanına tek tek aranarak giren eczacılar, miting alanına kurulan platformun önünde toplandılar. Konuşmalardan önce oda başkanları platforma çıkarak katılımcıları selamladı. Mitingte konuşan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, "Masala başlarken bize şöyle dediler. 'Eczanelerinizi sigortalı hastalara açtık. Size trilyonlarca kaynak aktarıyoruz'. Hastalarımıza ise şunu söylediler: 'Artık ilaç kuyruklarında beklemeyeceksiniz, en yakın eczaneye gidip ilacınızı alacaksınız' Biz Sağlıkta Devrim'in bir masal olduğunu söyledik" dedi.

İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun eczacının ilaçla bağını kopardığını belirten Güngör, yıllardır hastaların ilaca ulaşımının giderek zorlaşacağını, artık parası olmayanın ilaç hakkından mahrum kalacağını söylediklerini de kaydetti. Güngör, çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile İlaç ve Eczacılık Cihaz Kurumu'nun kurulduğunu, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün tasfiye edildiğini, ilaçla ilgili tüm düzenlemeleri, içinde eczacının adının dahi geçmediği bu kurumun yapacağını söyledi.

SGK ile TEB arasında bir ilaç alım sözleşmesi yapıldığını hatırlatan Güngör " Ekonomik taleplerimizin bir an önce karşılanacağı bir sözleşme istiyoruz. Bunun gerçekleşmesi için, TEB'e güç vermek için Türkiye'nin her yerinden binlerce eczacı, eczacı odaları başkan ve yöneticileri ve İstanbul'un eczacıları ile çalışan arkadaşlarımız, teknisyenlerimiz bugün mesleki haklarımızı savunmak için buradayız. Çözüm oluşmadığı takdirde Türkiye bir ilaç krizi ile karşı karşıya kalabilir. Çünkü protokol gelişmelerinde, görüşmeler esnasında taleplerimiz kabul edilmediği takdirde ilaç hizmetini veremeyeceğiz. Bu bakımdan bir çözüm istiyoruz. 6 yıldır bugünü bekliyoruz. Anlaşma olmazsa ne yazık ki Şubat ayı içerisinde ilaç hizmeti durabilir" diye konuştu.

Güngör ayrıca,"Eczanelerimizin uğradığı kayıpların karşılanmasını istiyoruz, yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Mesleğimizi ve biz eczacıları yok etmeye çalışan anlayışa karşı bugün bir kez daha, tüm gücümüzle karşı çıkma zamanıdır. SGK'nın dayattığı kölelik sözleşmesini söküp atacağız, eczanelerimizdeki yıkımı durduracağız. Mesleki saygınlığımızı ve halkımızın ilaç hakkını yeniden söke söke alacağız" dedi.

CHP İstanbul milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ise eczacıların canının yandığını ve hükümetin her gün bir yük yüklediğini belirterek "Bugün eczacılara tahsildar görevi tam olarak yüklendi. Vatandaş ile eczacıları karşı karşıya bırakıyorlar. İlaç iskontolarını eczacıların üzerine yüklüyorlar. Bütün bu zor koşullarda eczacıların yanındayız, onların tahsilatçı olmasını engelleyeceğiz, mesleki olarak değersizleştirmesini engelleyeceğiz" diye konuştu.

MAE (MK) - İstanbul/ Kadıköy

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Eczacılar 'Yıkıma Dur De' Mitinginde Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Boston Dynamics Yeni Atlas Robotu ve Özellikleri
    11:10 Boston Dynamics Yeni Atlas Robotu ve Özellikleri

    Boston Dynamics, Hyundai'ye satıldıktan sonra yeni Atlas robotunu tanıttı. Tamamen elektrikli olan yeni model, korku filmlerinden aşina olduğumuz sahnelere benzer bir video ile karşımıza çıktı. Yeni Atlas robotu, bir insandan hatta bir atletten çok daha güçlü ve esnek eklemlere sahip. Ayrıca daha insansı hareketlere sahip olan robot, insan boyutlarında ve daha atletik bir yapıya sahip. Yeni Atlas robotunun teknik ayrıntıları henüz açıklanmadı.

  • Elon Musk, Vine İçin Anket Açtı: Vine Videoları İçin Yeni Umut
    11:09 Elon Musk, Vine İçin Anket Açtı: Vine Videoları İçin Yeni Umut

    Elon Musk, Twitter'ı satın aldığı dönemde verdiği sözü hatırlatarak Vine için anket açtı. Ankette Vine geri gelsin mi ya da gelmesin mi sorusu soruldu ve şu ana kadar yapılan oylamada Vine geri gelsin diyenler yüzde 70 gibi bir oranla önde. Bu sonuçlar, uygulama için yeni bir dönemin kapısını açabilir.

  • Bursa'da Tır ve Araç Kazaları: 2 Kişi Yaralandı
    11:09 Bursa'da Tır ve Araç Kazaları: 2 Kişi Yaralandı

    Bursa'da meydana gelen kazalarda hafif ticari araç seyir halindeki tıra çarptı ve tır refüje devrildi. Nilüfer ilçesinde ise hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı. Her iki kazada da toplamda 2 kişi yaralandı ve polis olaylarla ilgili soruşturma başlattı.

  • iPhone 17 Plus Ekran Özellikleri Ortaya Çıktı
    11:09 iPhone 17 Plus Ekran Özellikleri Ortaya Çıktı

    Apple'ın iPhone 16 serisini tanıtması beklenirken, sızdırılan raporlar iPhone 17 Plus modelinin daha küçük bir ekrana sahip olacağını ortaya koydu. Apple analistlerine göre, iPhone 17 serisinde değişiklik yapılacak ve Plus modeli daha küçük bir ekranla gelecek.

  • Zonguldak'ta Bisiklet Etkinliği Düzenlenecek
    11:08 Zonguldak'ta Bisiklet Etkinliği Düzenlenecek

    Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde bisiklet turizmi ve etkinliklerinin geliştirilmesi amacıyla Bülent Ecevit Üniversitesi, Kdz. Ereğli Kaymakamlığı, çeşitli kurum ve kuruluşlar ve BAKKA iş birliğiyle 20-21 Nisan 2024 tarihlerinde bisiklet etkinliği düzenlenecek. Etkinlik, panel, çalıştay ve bisiklet turu olmak üzere 3 farklı aşamadan oluşacak ve bölgede ekoturizmin, doğa sporlarının ve sürdürülebilir turizmin gelişimi ile bisiklet rotalarının güçlendirilmesine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • İrlandalı Gazeteci, AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'i İsrail'in Gazze'deki Soykırımına Destek Vermekle Suçladı
    11:08 İrlandalı Gazeteci, AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'i İsrail'in Gazze'deki Soykırımına Destek Vermekle Suçladı

    İrlandalı gazeteci-yazar David Cronin, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in İsrail'in Gazze'deki soykırımına destek verdiğini iddia ederek, von der Leyen'in tutuklanması gerektiğini savundu. Cronin, von der Leyen'e yönelik girişiminin ardından AA muhabirine açıklamalarda bulundu ve von der Leyen'in tepki vermediğini belirtti. Cronin, von der Leyen'in İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Gazze'deki Filistinlileri 'hayvan' olarak tanımladığı açıklamaları sırasında İsrail liderleriyle görüştüğünü ve bu durumu soykırıma ortaklık olarak değerlendirdiğini ifade etti. Cronin, von der Leyen'in eylemiyle İsrail'e zaman kazandırdığını ve gerçek bir uluslararası baskıya maruz kalmadan katliam yapmasına izin verdiğini söyledi.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda olacaklarını açıkladı
    11:07 CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda olacaklarını açıkladı

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda tüm emekçileri Taksim Meydanı'na davet ettiğini söyledi. Taşçıer, Taksim Meydanı'nın emekçilerin ortak hafızası olduğunu vurgulayarak, Anayasa Mahkemesi'nin 1 Mayıs yasağını kaldıran kararının uygulanmasını istedi. Ayrıca, emekçilerin yaşadığı güvencesizlik, yoksulluk ve adaletsizlik sorunlarına dikkat çekerek, 1 Mayıs'ta meydanlarda olacaklarını belirtti.

  • Dubai'deki Aşırı Yağışlar Hava Trafiğini Etkiledi
    11:07 Dubai'deki Aşırı Yağışlar Hava Trafiğini Etkiledi

    Körfez ülkelerinde yaşanan aşırı yağışlar, Dubai Uluslararası Havaalanı'ndaki hava trafiğinde aksamalara neden oldu. Havalimanı yetkilileri, zorlu koşullar nedeniyle uçuşu olan yolculara gelmemeleri çağrısında bulundu. Ülkede yaşanan su baskınları ve sellerde bir kişi hayatını kaybetti. Ayrıca, Umman'da en şiddetli yağışın yaşandığı son 75 yılda en az 19 kişi hayatını kaybetti. Dubai Havaalanı'na iniş ve kalkış dahil 300 uçuş iptal edildi ve yüzlerce uçuş ertelendi. Dubai'de evler sular altında kaldı, alışveriş merkezleri zarar gördü. Bilim insanları, bölgedeki aşırı yağışların iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğunu belirtiyor.


Advertisement