Edebiyat Coğrafya Kolaydı - Son Dakika
Güncel

Edebiyat Coğrafya Kolaydı

Edebiyat Coğrafya Kolaydı

Üniversiteye girişte ikinci aşama olarak uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) dün düzenlenen LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) ile tamamlandı.

27.06.2016 09:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üniversiteye girişte ikinci aşama olarak uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) dün düzenlenen LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) ile tamamlandı. Sınav sonrasında açıklanan soruları değerlendiren uzmanlara göre, coğrafya sınavına harita soruları damga vurdu, edebiyat testi ise çalışan ve derse ilgi duyan öğrencilerin yapabileceği düzeyde. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları, Bilfen Liseleri, Nesibe Aydın Okulları ve Uğur Okulları uzmanlarının yorumları şöyle:

Çalışan yapar

Edebiyat: Müfredat dışı soru yok. Önceki yıllara göre daha dengeli ve kolay bir sınav oldu, zor soruların sayısında azalma var. Sınav genel anlamda çalışan, konu hakimiyeti olan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği sorulardan oluşuyor. Edebiyat testinde Türkçe paragraf soruları azaltılmış, dil ve anlatım konularında ise küçük bir artış var. Geçmiş dönemlere göre dil bilgisi soruları öğrencilere daha kolay geldi. Seçici olarak nitelendireceğimiz beş soru var. Ancak dikkatli okuyan adayların doğru cevap verebileceği nitelikte. Yorumun yanında direkt bilgiye dayalı sorular da yer aldı.

Harita ağırlıklı bir sınav

Coğrafya-1: Sorular net ve müfredata uygun. Geçen yıllara göre daha bilgi ağırlıklı, yorum ve paragrafın daha az olduğu, ayrıntılı harita bilgisi gerektiren sorular yer alıyor.Özellikle Türkiye ve Dünya haritası üzerinde taralı bölgeler verilip bunların özellikleriyle ilgili sorular ağırlıktaydı. Bunları doğru cevaplayabilmek için adayların Dünya ve Türkiye haritasını iyi bilmesi gerekiyor. Fakat bu alanda eksiklikleri olanların ise zorlanabileceği dengeli bir sınav. Bu nedenle coğrafya konularına hakim öğrenciler sıralamada avantaj kazanacak. Bunları doğru cevaplamak için 9, 10, 11, ve 12'nci sınıf coğrafya konularını bilmek gerekiyor. Fakat 18 Haziran'da yapılan LYS-4'deki (Sosyal Bilimler) Coğrafya- 2 sınavına göre daha zordu.

Yığılmalar olacak

Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü): YGS'de kolay sorular çıktı ve adayların puanı yüksek ama beklediğinin altında başarı sıraları geldi Aynı durum LYS'de de gözleniyor. 1-2 test dışında genellikle kolay bir sınav olarak değerlendiriliyor. Yüksek puanlar gelecek başarı sırası düşük olacak. Çünkü YGS'de 180 barajını aşıp LYS'ye giren aday sayısı da arttı. Bütün bunlar başarı sıralarında yığılmaları getirecek.

Sonuçlar 18 Temmuz'da

Toplam 1 milyon 73 bin 18 adayın başvuru yaptığı ve beş oturumda uygulanan LYS-2016'nın sonuçları 18 Temmuz'da ÖSYM'nin internet adresinden açıklanacak. Adaylar sonuçlarına göre 26 Temmuz - 2 Ağustos arasında tercih yapabilecek. Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) geçen şubatta aldığı bir kararla tercih sayısı 30'dan 24'e düşürüldü. Bu yıl adayların 24 tercih hakkı olacak. Tercih döneminde YÖK'ün bir rehber kaynak olarak hayata geçirdiği Yükseköğretim Program Atlası üzerinden, adaylar ilgilendikleri programlarla ilgili detaylı bilgiler edinebilecek. Tercihleri doğrultusunda bir üniversiteye kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenciler elektronik kayıt işlemlerini 12-16 Ağustos, normal kayıtlarını da 15-19 Ağustos arasında tamamlayabilecek. Ek yerleştirme tercih işlemleri 26-30 Ağustos, ek yerleştirme kayıtları ise 6-9 Eylül'de yapılacak.

Sorular sosyal medyada tartışıldı

Adaylar sınavın ardından soluğu sosyal medyada aldı. Twitter yorumlarına göre edebiyat testinde 'Ben Sana Mecburum' şiirinin kime ait olduğu soruldu. Adaylar herkesin cevap verebileceğini iddia ederek sınavın kolay olmasının yığılmaya neden olacağını savundu. Coğrafyada ise çok fazla harita sorusuna yer verilmesi esprili yorumlara neden oldu.

İşte o tweetlerden bazıları:

Sen git Attila İlhan'ın en duyulmamış eserlerine varana kadar ezberle sınavda 'Ben Sana Mecburum" çıksın.

Sınavdayken iyiki çalışmamışım dedim, millet yüzlerce eser ezberledi Attila İlhan sormuşlardı. Siz böyle çok güzel öğrenci elersiniz.

Coğrafya dersinin ismini harita olarak değiştirin bence.

Coğrafyada gördüğüm tek şey harita.

Koltuk değneğiyle katıldı

İstanbul Üniversitesi önüne yürümekte zorlandığı için koltuk değneği ve babasının yardımıyla giden Bilal Aydın, "LYS-3'e iki gün kala banyoda ayağım kaydı düştüm ve kasıklarımda yırtılma oldu. Yürümek zor oluyor ama sınavlara katılıyorum. Geçen yıl da üniversite sınavlarına girdim fakat istediğim puanı alamadım bu nedenle tekrar denedim. Mimarlık okumak istiyorum" diye konuştu.

Uyuyakaldı sınava giremedi

Adaylardan Sıdıka Ilıkkan ise panikle girdiği İstanbul Üniversitesi'nin tarihi kapısından saat 10.25'te ayrıldı. Sınava giremediği için üzgün olan Ilıkkan, duygularını şöyle anlattı: "Akşam saatimi kurmuştum kalktım ama sonra biraz daha dinleneyim derken uyuyakalmışım. Koşarak sınava geldim ama geç kaldım. Üzüldüm, çalışmıştım emeklerimiz boşa gitti. İlk defa üniversite sınavına 2014'te girdim ve Karabük Üniversitesi'nde sanat tarihi okumaya başladım. Ancak o bölümü sevmediğimi ve mezun olduktan sonra o alanda çalışmak istemediğimi anlayınca aynı yıl bıraktım. Sonra tekrar hazırlandım. Edebiyat eğitimi almak istiyorum. Bu sene Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) da iyi geçmişti. Edebiyat için istediğim puan olmazsa iki yıllık okumaya karar vermiştim. Şimdi sağlık alanında iki senelik bir bölümde eğitim almayı düşünüyorum. İnsan kapıdan içeri girip sonra geri dönünce üzülüyor. Garip bir duygu."

Kimliğini unuttu telefona sarıldı

Bir aday da LYS-3'ün başladığı anlarda panik halinde sınav merkezinden çıkarak telefona sarıldı. Ailesini arayan genç kadın koşarak nüfus müdürlüğüne yetişmeye çalıştı. (Gülseven ÖZKAN)

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Edebiyat Coğrafya Kolaydı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Konya Büyükşehir Belediyesi Seydişehir'de iftar programı düzenledi
    12:21 Konya Büyükşehir Belediyesi Seydişehir'de iftar programı düzenledi

    Konya Büyükşehir Belediyesi, Seydişehir'de düzenlenen iftar programında Cumhur İttifakı Belediye Başkan adayı Abdulmuttalip Demirel'e destek verdi. Programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İslam coğrafyasında yaşanan acı ve zulümlere dikkat çekti. Seydişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerde ise lise öğrencilerine sınav motivasyonu ve stresle mücadele konularında bilgi verildi.

  • Tekirdağ'da Uyuşturucu Ticareti Yapan Şüphelilerden Biri Tutuklandı
    12:19 Tekirdağ'da Uyuşturucu Ticareti Yapan Şüphelilerden Biri Tutuklandı

    Tekirdağ'da gerçekleştirilen operasyonda uyuşturucu ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 5 şüpheliden biri tutuklandı. Diğer 4 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Operasyonda yapılan aramalarda ise 15 gram esrar, 27 sentetik ecza, 15 gram metamfetamin ve 2 hassas terazi ele geçirildi.

  • CHP Milletvekili: AKP İktidarıyla Yaşlı Nüfus Yoksullaştı
    12:19 CHP Milletvekili: AKP İktidarıyla Yaşlı Nüfus Yoksullaştı

    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarları döneminde yaşlı nüfusun yoksullaştırıldığını belirterek, dededen toruna harçlık döneminin bittiğini ve yaşlı kesimin çocukları ve torunlarının desteğine ihtiyaç duyduğunu söyledi. Gürer, Türkiye'de yaşlı nüfusun yoksulluk oranının arttığını ve emekli maaşlarının açlık sınırının altında kaldığını ifade etti.

  • Bozüyük'te firari hükümlüler yakalandı, düzensiz göçmen yakalandı
    12:19 Bozüyük'te firari hükümlüler yakalandı, düzensiz göçmen yakalandı

    Bilecik'in Bozüyük ilçesinde polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, hırsızlık ve uyuşturucu suçlarından aranan 2 firari hükümlü yakalandı. Ayrıca, düzensiz göçmen yakalanarak Bursa Geri Gönderme Merkezi'ne sevk edildi.

  • CTP Girne Milletvekili Fikri Toros:
    12:19 CTP Girne Milletvekili Fikri Toros: "Kıbrıs Bölünemeyecek Kadar Küçük, Herkesi Barış İçerisinde Barındırabilecek Kadar da Büyüktür"

    KKTC'nin ana muhalefet partilerinden Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Dış İlişkiler Sekreteri ve Girne Milletvekili Fikri Toros, "CTP Kıbrıs kimliğinin devam edebilmesi için gerçek anlamda bağımsız bir Kıbrıs devletine ihtiyaç olduğu görüşündedir. Bu siyasi eşitliğin ve tek egemenliğin paylaşılabilmesi noktasında olmazsa olmaz olan bir şey olduğu görüşündedir. Kıbrıs bölünemeyecek kadar küçüktür. Herkesi barış içerisinde barındırabilecek kadar da büyüktür" açıklamasını yaptı.

  • KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar
    12:18 KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar

    KKTC'nin ana muhalefet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkenin ekonomik ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek, yabancılara mülk satışının artması ve nüfus yapısının değişmesi konularında endişelerini dile getirdi.

  • Bilecik'te Çift Sıra Parklanmalar ve Yaya Geçitleri Üzerine Park Edilen Araçlar Tartışma Yaratıyor
    12:18 Bilecik'te Çift Sıra Parklanmalar ve Yaya Geçitleri Üzerine Park Edilen Araçlar Tartışma Yaratıyor

    Bilecik merkezinde bir araç sürücüsünün gelişi güzel park etmesi ve yayaların tepkisi, çift sıra parklanmalar ve yaya geçitleri üzerine park edilen araçlar konusunda tartışmalara yol açtı. Yayalar, aracın kaldırıma çıkacak şekilde park edilmesine tepki gösterirken, yetkililerden konuyla ilgili önlem alınmasını istedi.

  • Merkezefendi Belediyesi Başkarcı Mahallesi'nde İftar Programı Düzenledi
    12:16 Merkezefendi Belediyesi Başkarcı Mahallesi'nde İftar Programı Düzenledi

    Merkezefendi Belediyesi'nin Ramazan ayı boyunca farklı mahallelerde düzenlediği iftar programı Başkarcı Mahallesi'nde gerçekleşti. Binlerce kişinin katıldığı toplu iftar programında Başkan Doğan konuşma yaptı.

  • Başkan Zolan, 1 Günde 6 İlçeyi Ziyaret Ederek Rekor Kırdı
    12:16 Başkan Zolan, 1 Günde 6 İlçeyi Ziyaret Ederek Rekor Kırdı

    Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 28 Mart'ta Bekilli, Baklan, Bozkurt, Pamukkale, Çivril ve Merkezefendi ilçelerini ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi. 1 günde yaklaşık 550 kilometre yol kat eden Başkan Zolan, eşine az rastlanır bir rekora imza attı. Gittiği her yerde yoğun ilgiyle karşılanan Başkan Zolan, vatandaşlara teşekkür etti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle İhtiyaç Sahibi Çocuklara Destek Oluyor
    12:16 Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle İhtiyaç Sahibi Çocuklara Destek Oluyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi ve çocuk besinlerine erişmekte zorluk çeken ailelere destek olmak amacıyla başlattığı 'Halk Mama' projesi kapsamında Alanyalı çocukları da sağlıklı mama ile buluşturdu. Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi ailelerin bebek besinlerine erişmesine destek olmak amacıyla 6-24 aylık çocuklara ücretsiz mama desteği sağlıyor.


Advertisement