Edirne Büyükelçi Hızlan: Irkçılık Balkanlar'da da Artıyor - Son Dakika
Güncel

Edirne Büyükelçi Hızlan: Irkçılık Balkanlar'da da Artıyor

Büyükelçi Hızlan: Irkçılık Balkanlar'da da artıyorDIŞİŞLERİ Bakanlığı Balkanlar İkili Siyasi İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Mustafa Babür Hızlan, Balkanlardaki da ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının arttığını ifade ederek, 'Avrupa'nın genelinde gördüğümüz ırkçılık, yabancı düşmanlığı...

27.04.2017 21:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyükelçi Hızlan: Irkçılık Balkanlar'da da artıyor

DIŞİŞLERİ Bakanlığı Balkanlar İkili Siyasi İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Mustafa Babür Hızlan, Balkanlardaki da ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının arttığını ifade ederek, 'Avrupa'nın genelinde gördüğümüz ırkçılık, yabancı düşmanlığı giderek Balkanlar'da da artıyor. Bundan Türkiye de doğrudan etkileniyor. Çünkü Türkiye'ye yönelik hem tarihi unsurları, hem de ülkedeki gelişmeleri kullanarak aleyhte bir propaganda pompalanıyor' dedi.

Dışişleri Bakanlığı ve Trakya Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Edirne'den Balkanlar'a ve Avrupa'ya bir bakış' konferansına Dışişleri Bakanlığı Balkanlar İkili Siyasi İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Mustafa Babür Hızlan, Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe ve Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Koray Ertaş ve Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Murat Ahmet Yörük konuşmacı olarak yer aldı. Ayrıca konferansı Edirne Valisi Günay Özdemir, Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci izledi.

Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi'ndeki Fehmi Yıldız Konferans salonunda konuşan Dışişleri Bakanlığı Balkanlar İkili Siyasi İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Mustafa Babür Hızlan, Balkan ülkelerinde ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının arttığını söyledi. Avrupa Birliği'nin Balkan ülkelerinin beklenti ve sıkıntılarına çare bulamadığını kaydeden Hızlan, 'Balkanlarda büyük güçlerin rollerine bir bakarsak, Amerika daha yıllar öncesinden Balkanlardan çekildi. Bu bölgeyi bırakırken önderliği Avrupa Birliği'ne verdi. Avrupa Birliği ise bu önderliği gösteremedi. Giderek daha içine kapanan, daha iç sorunlarıyla uğraşan, İngiltere'nin çıkışıyla nasıl başa çıkacağını kara kara düşünen bir Avrupa Birliği var. AB Balkan ülkelerinin beklentilerine, sıkıntılarına bir çare bulabilmiş değil. Öte yandan Avrupa'nın genelinde gördüğümüz ırkçılık, yabancı düşmanlığı giderek Balkanlar'da da artıyor. Bundan Türkiye de doğrudan etkileniyor. Çünkü Türkiye'ye yönelik hem tarihi unsurları, hem de ülkedeki gelişmeleri kullanarak aleyhte bir propaganda pompalanıyor. Türkiye'nin Balkanlar'da daha çok etkili olabilmesinin önünü geçmeye çalışan girişimler var. Siyasi düzeyde yapılabilecek olanların azamisini yapıyoruz. Bulgar diplomatlarına uyarılarımızı çok uzun zamandır yapıyoruz ama bunlar şimdiye kadar istediğimiz karşılığı bulmadı giderek de kötüleşiyor. Önümüzdeki dönemde Bulgar siyasetindeki ırkçı, Türkiye ve Türk düşmanlığı eğilimler artarsa bu ikili ilişkilere daha farklı yansıyacaktır' dedi.

'AB CAZİBE MERKEZİ OLMAKTAN ÇIKARIYOR'

Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük ise günümüzde dünya da demokrasi, insan hakları ve terör gibi kavramların fazlasıyla istismar edildiğini belirterek şunları söyledi:

'Bu istismar ediliş nedeniyle maalesef dünyanın çeşitli yerlerinde etnik ve kültürel çatışmalar devam ediyor. Bu çatışmaların sürekliliği de bölgeler arasındaki refah seviyesini giderek açıyor. Zengin ülkelerin daha zengin, fakir ülkelerin daha yoksullaşmasına sebep oluyor. Avrupa Birliği halen dünyanın en büyük ekonomisinin başında gelmesine rağmen kısa ve orta vadede büyük sorunlarla karşı karşıya kalacak. Demokratik ve ekonomik küçülme bunlardan sadece bir kaçı. Maalesef Avrupa dünya politikasında etkili olma yolunda üstesinden gelemediği bir irade zafiyeti gösteriyor. Yükselen milliyetçilik, ırkçılık, İslam karşıtlı ve hatta son dönemde göçmen karşıtlığı. Bunlar Avrupa'yı adeta içine kapatmaya başladı. Böyle giderse Avrupa yönünü bir cazibe merkezi olmaktan çıkarıyor'

Programın ardından Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilciliğinde basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanlığı Balkanlar İkili Siyasi İlişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Mustafa Babür Hızlan, Türkiye'nin Balkan ülkelerindeki hedefinin 'barış ve istikrar' olduğunu söyledi. Hızlan, 'Balkanlardaki ana hedefimiz barış ve istikrar. Ben Balkanları Türkiye'nin ön bahçesi olarak nitelendiriyorum. Balkanlar Türkiye'nin stratejik tercihi olan Avrupa ile bir geçiş noktası. O geçiş noktasının barış ve istikrar içerisinde olması Türkiye'nin de çıkarına. Bu bölgedeki ülkelerin NATO'ya geçişlerini destekledik ve devam ediyoruz. Avrupa Birliği'ne üyeliklerini dışarıda olmamıza rağmen her fırsatta desteklediğimizi beyan ediyoruz. Balkanlar coğrafyasının tarihten gelen sıkıntıları devam ediyor. Nihai amaca ulaşabildiğimiz söylenemez. Tam bir barış ve istikrar ortamı yok' ifadelerini kullandı.

'BALKANLARDA FETÖ MEVCUDİYETİ DEVAM EDİYOR'

Gazetecilerin FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yönelik Balkanlardaki sığınma taleplerini sorması üzerine konuşan Hızlan, 'FETÖ mensuplarından Balkanlarda sığınma talep edenlerle ilgili bir rakam elimde yok ama geneli hakkında FETÖ mevcudiyeti devam ediyor. Bazılarında azalıyor. Bazılarında siyasi irade var, FETÖ'nün ülkeden çıkarılması, silinmesi konusunda ama uygulama zayıflıklar var. Bazılarında maalesef siyasi eksiklikler görüyoruz. Dünyanın genelinde yaşanan sıkıntıların yansımasını Balkanlarda da görebiliriz. Yunanistan'ın iade etmeme konusunda kararlığı var, bizde görüşlerimizde kararlıyız. Devam eden bir adalet süreci var. Biz bunların bir siyasi karar olduğunu da inanıyoruz. Doğruyu göreceklerini umuyoruz. Sonuçta bu teröristlerin kendilerine de zarar vereceğini yalnızca Yunanistan için değil sayı olarak baktığımızda bazı müttefikimiz olan ülkelerde bu sayıların kat ve kat daha fazla olduğunu da biliyoruz. Sadece Yunanistan olarak bakmayın, genelde bir doğruyu görme eğilimi bekliyoruz diğer ülkelerden de' dedi.

Edirne Büyükelçi Hızlan: Irkçılık Balkanlar\'da da Artıyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Edirne Büyükelçi Hızlan: Irkçılık Balkanlar'da da Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Vali Selçuk Aslan, İl Genel Meclis Üyelerini Tebrik Etti
    18:11 Vali Selçuk Aslan, İl Genel Meclis Üyelerini Tebrik Etti

    Düzce Valisi Selçuk Aslan, 31 Mart seçimlerinde Mahalli İdareler seçimlerinde İl Genel Meclis üyesi seçilen üyeleri tebrik ederek, hizmet etmeyi temenni etti.

  • Çankırı'da Asayiş Değerlendirme Toplantısı Düzenlendi
    18:09 Çankırı'da Asayiş Değerlendirme Toplantısı Düzenlendi

    Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar başkanlığında gerçekleştirilen 'Asayiş Bilgilendirme Toplantısı'nda, mahalli idareler seçimleri, bayram tedbirleri, trafik denetimleri ve aranan şahıslar üzerine bilgiler paylaşıldı. Vali Taşolar, Çankırı'da suçluların ve sokak kabadayılarının gezmesine izin vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca, Ramazan Bayramı tatili süresince alınan önlemlerle ölümlü kazaların yaşanmadığı ifade edildi. Telefon dolandırıcılığı ve aile içi şiddet konularında da farkındalığın arttırılması gerektiği vurgulandı.

  • Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı
    18:04 Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı

    İngiliz yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunu, Türk ve Yunan sanatçıların ortak çalışmasıyla iki ülkede izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun, Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunun provaları tamamlanırken, yönetmen Lefteris Yovanidis, iki ülke sanatçılarının işbirliği yapmasının önemini vurgulayarak, nefret yerine sevgiyle kazanabileceğimizi belirtti. Oyun, Ankara, İstanbul ve Atina'da sahnelenecek.

  • Isparta'da Öğretmen, Boğazına Şeker Kaçan Öğrenciyi Kurtardı
    18:04 Isparta'da Öğretmen, Boğazına Şeker Kaçan Öğrenciyi Kurtardı

    Isparta'da bir ilkokul öğretmeni, boğazına şeker kaçan öğrenciyi Heimlich manevrası yaparak kurtardı. Öğretmen, aldığı ilk yardım eğitimi sayesinde hızlı ve doğru müdahalede bulunarak öğrencinin hayatını kurtardı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen ilk yardım eğitimi sayesinde Isparta'da binlerce öğretmen bu konuda eğitim almış oldu.

  • Keşan'da yapılan trafik denetimlerinde 144 bin 31 TL idari para cezası kesildi
    18:04 Keşan'da yapılan trafik denetimlerinde 144 bin 31 TL idari para cezası kesildi

    Edirne'nin Keşan ilçesinde polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen trafik denetimlerinde, personel servisleri, motosiklet sürücüleri ve okul servislerine yönelik yapılan kontrollerde toplamda 144 bin 31 TL idari para cezası kesildi. Denetimler sonucunda 9 personel servisine 102 bin 681 TL, dur ihtarına uymayan 2 araca 4 bin 392 TL, 11 motosiklet sürücüsüne 33 bin 823 TL ve 1 okul servisi sürücüsüne takograf kullanmamaktan 3 bin 135 TL idari para cezası uygulandı.

  • Adıyaman'da Sürücü Adayının Kullandığı Otomobille Çarpışan Motosiklet Sürücüsü Ağır Yaralandı
    18:03 Adıyaman'da Sürücü Adayının Kullandığı Otomobille Çarpışan Motosiklet Sürücüsü Ağır Yaralandı

    Adıyaman'ın 3. Çevre Yolu'nda direksiyon eğitimi alan sürücü adayı Gülsüm D'nin kullandığı otomobille, Berkay B. idaresindeki motosiklet çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle motosiklet sürücüsü Berkay B. ağır yaralandı. Olay yerine 112 Acil Sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı, ambulansla Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.


Advertisement