Edirne'de Çeltik Hasadına Yağış Engeli - Son Dakika
Yerel

Edirne'de Çeltik Hasadına Yağış Engeli

Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği Başkanı Ahmet Erken, bölgede etkili olan yağış nedeniyle çeltik hasadını durma noktasına getirdiğini belirtti.

30.09.2015 09:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği Başkanı Ahmet Erken, bölgede etkili olan yağış nedeniyle çeltik hasadını durma noktasına getirdiğini belirtti.

Erken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramdan önce bazı bölgelerde başlanan hasada yağış nedeniyle ara verildiğini belirtti.

Geçen yıl ki yağışların hasadı olumsuz etkilediğini vurgulayan Erken,  "Çeltik hasadımız bayramdan önce bazı bölgelerde başlamıştı. Bayramın üçüncü gününden sonra hasat hız kazandı. Ama bugünlerde havaların yağışlı gitmesi hasadı durma noktasına getirdi. Bildiğiniz gibi geçen yıl da aşırı yağışlar hasadı olumsuz etkilemişti. Çeltik üreticisinin makus kaderi diyelim artık buna. Çeltik yağışlı havada hasat edilemiyor. Bu yüzden üreticimiz havanın açmasını bekleyecek. Birkaç gün içinde yağışların bitmesi bekleniyor. Eğer hava 15-20 gün yağışsız giderse. Çiftçilerimiz bu süre içerisinde mahsulün büyük bir bölümünü hasat ederler" dedi.

Bu sene verim ve rekoltede artış beklediklerini ifade eden Erken, hasat edilen bazı yerlerde bunu tespit ettiklerini aktardı.

Özellikle nadasa bırakılmış arazilerde büyük verim artışı gözlendiği, Edirne pirinci denildiğinde kalitenin akla geldiğini ifade eden Erken, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bunu tüketici söylüyor. Bizde üreticiler olarak en iyi mahsulü yetiştirmek için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Bölgemiz Türkiye'de üretimin büyük bir bölümünü karşılıyor. Tabi biz Edirneli üreticiler olarak her zaman en kaliteli pirinci vatandaşımıza sunmak istiyoruz. Hasat kadar önemli olan bir diğer noktada verilecek fiyat. Eğer biz kaliteli çeltik üretiyorsak bunun karşılığını da almamız gerek. Tabi fiyatı aşağı çekmeye çalışan spekülatörler var. Ben buradan çeltik üreticisine sesleniyorum. Mallarının değerini iyi bilsinler. Gerekli araştırmaları yapmadan mahsulü elinden çıkarmasın. Bin 500, bin 600 lira civarlarında çeltik fiyatı istemiyoruz. Eğer fiyatlar bu civarlarda olursa, hükümet bu duruma kesinlikle müdahale etmeli. Bu durumda TMO devreye girip çeltik üreticisinin mağduriyetini önlemeli. Biz üreticimizin fiyat yönünden mağduriyet yaşamasını istemiyoruz"

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Edirne'de Çeltik Hasadına Yağış Engeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement