Eski Eser Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı Açılacak - Son Dakika
Yerel

Eski Eser Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı Açılacak

Edirne'de eski eser restorasyon ve konservasyon laboratuvarı açılacağı bildirildi.

17.01.2015 10:44  Güncelleme: 16:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Edirne Kültür Müdürlüğü bünyesinde bu ay içerisinde açılması planlanan laboratuvarın Trakya'da bir ilk olduğu belirtildi.

Laboratuvarda ahşap eser bakım ve uygulamalı eğitim çalışması, metal eser bakımı, toprak ve cam eser uygulamalı eğitim çalışması, mimari ve taş eserler eğitim çalışması ile mezar taşları bakımlarının yapılacağı aktarılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Trakya Kalkınma Ajansı destekli Edirne Müzesi Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı 282 bin lira bütçeyle çalışmalara başlayacak. Laboratuvarda zamanla eskiyen ve yıpranan tarihi eserlerin restorasyonu, temizliği ve bakımı yapılacak. İl Özel İdaresi tarafından da maddi destek sağlanan proje kapsamında, 7 ay süreyle bir laboratuvar personeli istihdam edilmiş, Kültür ve Turizme Bakanlığı'nca sözleşmeli olarak atanan 2 restoratörle birlikte kullanılacak ekipman ile sarf malzeme temini gerçekleştirildi.'

Tarihi eserlerin bakımları yapıldı

Personele çalışmalara ilişkin eğitim verildiği belirtilen açıklamada, "Müzedeki eserlerin dışında, Selimiye Camisi Kündekari kapıları, Selanik Atatürk Evi'nden gelen dolaplar, altın varak ayna, rahleler, Edirnekari dolaplar, tavan göbekleri ve sandıkları olmak üzere toplam 60 ahşap, Edirne genelinde mevcut hazirelere ait toplam 70 adet Osmanlı dönemi mezar taşının konservasyon ve restorasyonu yapıldı. Bin 600 adet sikke, 25 adet lüle temizliği ile bir çok metal, cam ve seramik eserin temizlik, restorasyon ve konservasyonları gerçekleştirildi" denildi.

Müze teşhirinde mevcut eserlerin periyodik bakımları yapıldığı da kaydedildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Eski Eser Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı Açılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement