EDİRNE'DEKİ ZİRAAT ODALARI, AYÇİÇEĞİ ALIM FİYATI BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI - Son Dakika
Güncel

EDİRNE'DEKİ ZİRAAT ODALARI, AYÇİÇEĞİ ALIM FİYATI BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI

TÜRKİYE'nin yüzde 13 ayçiçeği ihtiyacını karşılayan Edirne'de bulunan, merkez ve ilçelerdeki ziraat odaları başkanları ortak açıklamayla yaparak, ayçiçeğindeki fiyat beklentilerinin 6 lira olduğunu belirtti.

23.08.2021 15:31  Güncelleme: 16:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜRKİYE'nin yüzde 13 ayçiçeği ihtiyacını karşılayan Edirne'de bulunan, merkez ve ilçelerdeki ziraat odaları başkanları ortak açıklamayla yaparak, ayçiçeğindeki fiyat beklentilerinin 6 lira olduğunu belirtti. Toplantıda, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Dağcan, girdi maliyetlerindeki artışa işaret ederek, Çiftçimizin ayçiçeği fiyatlarındaki beklentisinin karşılanmaması durumunda üreticimiz önümüzdeki yıl kanola ekilişine yönelecek ve ekim alanı azalan ayçiçeği ile birlikte gelecek sezon ülkemizin bitkisel ham yağ açığı daha da artacaktır diye konuştu.

Türkiye'nin yüzde 13 ayçiçeği ihtiyacını karşılayan Edirne'de merkez ve ilçelerdeki ziraat odaları başkanları fiyat beklentisi ile ilgili koordinasyon toplantısı yaptı. Ayçiçeği hasadının başladığı kentte, Edirne Ziraat Odası Başkanlığı'nda, toplantı sonrası gerçekleştirilen ortak açıklamada, yeni sezon için fiyat beklentisinin yüzde 40 yağlı ayçiçeği için 6 lira olduğu ifade edildi. Edirne Ziraat Odaları adına açıklama yapan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Dağcan, ayçiçeğinde uygulanan yüzde sıfır gümrük vergisinin belli bir orana yükseltilmesi ve alım fiyatının beklenilen düzeye çıkması gerektiğini söyledi.

'FİYAT 6 LİRA OLMALI'

Fiyatlardaki belirsizliğin üreticileri tedirgin ettiğini söyleyen Dağcan, Girdi fiyatlarındaki artış gübrede son bir yılda yüzde 120 ile yüzde 160, mazotta yüzde 38, tohumda yüzde 35 olmuştur. Genel olarak maliyet artışımız ise yüzde 40 oranlarını bulmuştur. Bu maliyet artışları ile birlikte hükümetimizden gübre, tohum ve prim desteklerinin bu şartlar göz önüne alınarak tekrar revize edilmesi, ayçiçeği alım fiyatlarının 6 TLkg oluşması çiftçilerimize önümüzdeki yıl tekrar ayçiçeği ekimini cazip hale getireceği ziraat odalarımız tarafından öngörülmüştür dedi.

'GÜMRÜK VERGİLERİ ARTIRILMALI'

Alım fiyatı beklentisinin karşılanmaması durumunda önümüzdeki yıl ayçiçeği ekilişinin azalacağını belirten Dağcan, Çiftçimizin ayçiçeği fiyatlarındaki beklentisinin karşılanmaması durumunda ise üreticimiz önümüzdeki yıl kanola ekilişine yönelecek ve ekim alanı azalan ayçiçeği ile birlikte gelecek sezon ülkemizin bitkisel ham yağ açığı daha da artacaktır. Geçmiş yıllarda hasat dönemlerinde üreticimizi kollamak adına uygulanan gümrük vergilerinin bu yıl da geç kalmadan uygulanmasını ziraat odaları olarak hükümetimizden talep ediyoruz diye konuştu.

'İNŞALLAH BAKANLIĞIMIZ GEREKLİ MÜDAHALEYİ YAPAR'

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı da, girdi maliyetlerine dikkat çekerek, Geç ekilen ayçiçeklerimizden sayılı sayıda çok az biçilen var. Bunlarla ilgili aldığımız haberlerimiz çok iç açıcı değil. Bugün üreticilerimize sorduğumuzda 70-80 kilo ayçiçeği biçtiğini söyleyen üreticilerimiz var. 80 kilo biçen üreticimizin bu girdi maliyetleriyle ayakta kalabilmesi ve önümüzdeki yıl ekimi devam ettirebilmesi adına kesinlikle geçtiğimiz yıllarda da hasat döneminde uygulanan gümrük vergisinin bir önce bakanlık tarafından müdahale edilerek devreye sokulmasını, üreticilerimizin ezdirilmemesini bekliyoruz. İnşallah kısa zamanda bu haberi alırız, bakanlığımız gerekli müdahaleyi yapar ve gümrük vergisi belli bir miktar arttırılırsa, üreticimizin de en azından fiyat beklentisinin karşılanacağını düşünüyorum ifadelerini kullandı.

EDİRNE\'DEKİ ZİRAAT ODALARI, AYÇİÇEĞİ ALIM FİYATI BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel EDİRNE'DEKİ ZİRAAT ODALARI, AYÇİÇEĞİ ALIM FİYATI BEKLENTİLERİNİ AÇIKLADI - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, Adnan Menderes Mahallesi'nde iftar yemeğinde vatandaşlarla buluştu
    04:47 Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, Adnan Menderes Mahallesi'nde iftar yemeğinde vatandaşlarla buluştu

    Efeler Belediye Başkanı ve İYİ Parti Efeler Belediye Başkan Adayı Mehmet Fatih Atay, Adnan Menderes Mahallesi'nde düzenlenen iftar yemeğinde mahalle sakinleriyle bir araya geldi. Mahalle sakinleri, Başkan Atay'a desteklerini açıkladı ve teşekkür etti.

  • Brezilya ve Fransa, Venezuela'da adil bir seçim süreci talep etti
    04:37 Brezilya ve Fransa, Venezuela'da adil bir seçim süreci talep etti

    Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Venezuela'da düzenlenecek devlet başkanı seçimiyle ilgili adil bir seçim süreci yürütülmesini istedi. Lula da Silva, muhalefet adayının dışlanmasını eleştirirken Macron, muhalif adayların önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.


Advertisement