Edirne'den İstanbul'a Günde Bin Ton Kum - Son Dakika
Güncel

Edirne'den İstanbul'a Günde Bin Ton Kum

Edirne\'den İstanbul\'a Günde Bin Ton Kum

EDİRNE (İHA) – Edirne’de, Meriç Nehri’nden çıkan yüksek kaliteli kumlar, İstanbul’un dev yapılarında ve inşaatlarında kullanılıyor.

02.02.2016 15:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EDİRNE (İHA) – Edirne'de, Meriç Nehri'nden çıkan yüksek kaliteli kumlar, İstanbul'un dev yapılarında ve inşaatlarında kullanılıyor. Emekli olan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in girişimleriyle demir yolları üzerinden İstanbul'a taşınan kum, mega kentteki inşaatlarda kullanılıyor.

Türkiye'nin en kaliteli kumunun Edirne Meriç Nehri'nden çıktığını dile getiren Meriç Kum yetkilisi Ahmet Yılmaz, günde bin ton kum Edirne'den İstanbul'a sevk edildiğini söyledi. Tam kapasiteli çalıştıklarında günde 10 tonun üzerinde kum çıkardıklarını belirten Yılmaz, "Günlük iki tane trenimizi bizim için İstanbul'a gönderebiliyorlar. Şu anda tren yolu çalışması var, o nedenle tren yolu çalışması nedeniyle her gün bir kere gönderebiliyoruz. Yol açıldığında ne kadar giderse bizim o kadar kapasitemiz var. Aslında yılda 1 milyon ton hedefimiz var. Edirne'de Meriç Nehri'nden kumu çıkarıyoruz, oradan İstasyonun orada kum toplanıyor, oradan İstanbul'a sevk ediliyor. Günlük bin ton kum İstanbul'a taşınıyor. İstasyonun orada her zaman 10 bin ton kum var. Buradan devamlı kamyonlarla çıkan kumu Edirne istasyonuna çekiyoruz. Kumu İstanbul'da Ispartakule'ye sevk ediyoruz, oradan da santrallere gidiyor. Biz aslında hedefimizin hepsini üretebiliyoruz, ama İstanbul-Edirne tren yolu hattında yapılan çalışmalar nedeniyle kısıtlı tren kaldırılabiliyor. Günlük ortalama 10 bin ton kum çıkarıyoruz, aya vurduğumuzda 300 bin ton biz zaten üretebiliyoruz. Biz yılda 1 milyon diyoruz, aslında onun çok fazla üstünde üretecek kapasitemiz var. Aynı zamanda yeni tesis geliyor, 5'inci ayda kurulacak. Türkiye'nin en büyük, en kaliteli tesisi gelecek. Kurulum yapıldığında, buradan dakikada bir tane araba göndereceğiz. Trenin hızlanmasını bekliyoruz, yeni üretimi yapacağımız tesisin siparişi verildi şu an yapılıyor" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN EN KALİTELİ KUM MERİÇ'TEN ÇIKIYOR"

Türkiye'nin en kaliteli kumunun Edirne Meriç Nehri'nden çıktığını dile getiren Yılmaz, "Bu kumun üstüne kum yok. Daha önce Adapazarı Sakarya Nehri'nden çıkan kum en iyisiydi, şimdi orada kum bitince en iyi kum Meriç'in kumudur. Adapazarı'ndan yıllarca çok kum gitti İstanbul'a ama kum rezervi bitti. Tren sevkiyatımız hızlandığında Edirne Meriç Nehri'nde 3 yıl sonra gemi ile gezebilir hale gelir. Nehrin kumu boşaltıldığından seviye inecek, ama su derinleşeceğinden çok rahat gemi ile gezilebilir hale gelecektir diyebiliriz. Aynı zamanda taşkınlar için az da olsa nehri kumunu almamız riski biraz daha azalttığı düşünüyorum" ifadelerine yer verdi. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Edirne'den İstanbul'a Günde Bin Ton Kum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement