Edirne'den Kısa Kısa - Son Dakika
Güncel

Edirne'den Kısa Kısa

Edirne AB Bilgi Merkezi, Trakya Roman Engelliler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği işbirliği ile "Avrupa Birliği Dezavantajlı Grupların Yanında" adlı söyleşi düzenledi.

29.12.2016 14:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne AB Bilgi Merkezi, Trakya Roman Engelliler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği işbirliği ile "Avrupa Birliği Dezavantajlı Grupların Yanında" adlı söyleşi düzenledi.

Kentteki bir yaşam merkezinde düzenlenen söyleşide konuşan Edirne AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Elif Yardımcı, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine Türkiye'de AB Bilgi Merkezleri Ağı Projesi, projenin hangi amaca hizmet ettiği, AB Bilgi Merkezi'nin yapısı ve STK'ların merkezden nasıl istifade edebileceği noktalarında bilgiler verdi.

Trakya Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Hukuk Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selda Çağlar ise Evrensel Boyutta Engelli Hakları ve Türkiye'nin Uyum Süreci ile ilgili ilk sunumu yaptı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş ve Müdür Yardımcısı Sebahattin Bilgiç'in de katıldığı söyleşide, Türkiye'de engellilere sunulan bakım, rehabilitasyon ve danışma hizmetleri, faydalanabilecek oldukları olanaklar ve Edirne'deki mevcut durum hakkında bilgi verdi.

Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Uçar ise geçmişten bu yana engellilerin hayatını kolaylaştırmak için gerçekleştirdikleri bilişim çalışmaları, yürürlüğe giren uygulamalar ve gerçekleştirilmesi planlanan yeni projeler hakkında bilgi verdi.

Dernek Başkanı Erkan Makas ve Yöneticisi Gizem Arı'nın katıldığı söyleşide, Troydem'in şimdiye kadar engellilere yönelik yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verilirken, geleceğe yönelik olarak planlanan çalışmalar ve işbirliği alanları anlatıldı.

Business Challenge 2016 Ödülleri

Sky Reporter Dergisi'nin her yıl düzenlediği Business Challenge 2016 Ödülleri'nde, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Katılımcı ve Demokratik Yönetim Anlayışı Çalışmaları" kapsamında ödüle layık görüldü.

Edirne Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Sky Reporter Dergisi'nin bu yıl 8.'sini gerçekleştirdiği Business Challenge 2016 Ödülleri'nde bu yıl ilk kez ülke kalkınmasında önemli rolü ve misyonu olduğu kabul edilen belediyeler takip edildi.

Birçok belediyenin birbiriyle yarıştığı oylamada, vizyon, kentsel tasarım, sosyal sorumluluk, bütçe uluslararası ilişkiler, çevre ve altyapı çalışmaları dikkate alındı. İl ve ilçe belediyelerin başkanları, okuyucular tarafından 15 farklı kategoride oylandı.

Gürkan ise bu kategorilerden "Katılımcı ve Demokratik Yönetim Anlayışı Çalışmaları" kapsamında ödüle layık görüldü.

Edirne'nin hava kirliliği tartışıldı

Edirne Kent Konseyinin düzenlediği toplantıda kentin hava kirliliği tartışıldı.

Edirne Kent Konseyinden yapılan açıklamaya göre, Belediye Nikah Salonunda düzenlenen toplantı, Trakya Üniversitesi (TÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz'ın sunumuyla başladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün "temiz hava insan sağlığı ve refahı için en temel ihtiyaçtır" ilkesi doğrultusunda bir insanın günde 10-20 metreküp havaya ihtiyacı olduğunu belirten Yorulmaz, insanın açlığa 60 gün, susuzluğa 6 gün havasızlığa ise sadece 6 dakika dayanabildiğini vurguladı.

TÜ Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı görevlisi Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak ise doğalgazla hava kirliliğinin azaldığını ancak sorunun hala devam ettiğini belirtti.

Belediye Çevre Sağlığı görevlisi Güler Soyaslan da kentin yüzde 53'ünün doğalgaz kullandığını ifade etti.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Aziz Avukatoğlu da ısınmada ve araçlarda alınacak basit önlemlerle giderlerin yüzde 40-45 düşeceği gibi kirlenmenin belirli oranda azalacağını belirtti.

Edirne Tabip Odası Başkanı Ertuğrul Tanrıkulu ise kentli olarak şikayet edildiğini ancak bu tür toplantılara katılımın az olduğunu söyledi.

Gazdaş adına sunum yapan İşletme Müdürü Cumhur Pekdemir de yakıt tasarrufu ve kirliliğin azaltılmasının da önemini vurguladı.

Engelsiz Yaşam Merkezinde ilk eğitim verildi

Engelsiz Yaşam Merkezinde ilk eğitimi Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu verdi.

Tanrıkulu, basınç ülserleri, önleme ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Edirne Belediyesinin kenti engellilere yönelik dizayn etmek için büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Tanrıkulu, şöyle konuştu:

"Bir engellinin sabah evden çıktığında bütün işlerini rahatlıkla halledebileceği bir kent yaratma hedefimiz var. Kentin belli noktalarına yürüme engelli vatandaşların için Akülü Engelli Aracı Şarj İstasyonları kurduk. Bir kenti eğer engellilere yönelik dizayn ederseniz, aslında herkes için dizayn edersiniz. Şehrin engelsiz bir kent haline gelebilmesi için hep birlikte elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Engelli yakınları için bir ilk yardım semineri düzenledik. Engelli yakınlarının acil durumda yapması gerekenleri sizlere anlatarak, bu anlamda yardımcı olmak istedik. Bugün basınç yaraları ile ilgili bazı pratik bilgileri vereceğim."

Ailelere, yatan hastaların yatak seçimlerinden, uyuma pozisyonlarına kadar birçok konuda detaylı bilgi veren Tanrıkulu, dengeli ve yeterli beslenmeye de dikkat çekti.

Yatan hastaların çarşaflarının ütülenmesini isteyen Tanrıkulu, "Basınç yaralarına neden olmaması için çarşafın gergin olmasına lütfen dikkat edin. Hastanın yatış pozisyonunu sık sık değiştirin. Basınç yarası, genellikle sürekli aynı pozisyonda yatan hastalarda oluşur. İlk olarak ciltte küçük kızarıklarla başlar. Eğer buna dikkat etmez, ciddiye almaz, önemsemezseniz bu kızarıklıklar ciddi yaralanmalara neden olabiliyor." diyerek aileleri uyardı.

Daha sonra ilk yardım eğitmenleri Ayten Sünetçiler ve İnci Özer ise aileleri, temel yaşam desteği ve i·lk yardım konusunda uygulamalı olarak bilgilendirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Edirne'den Kısa Kısa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de 440 Yıldır Hizmet Veren Nasrullahzade Vakfı Ramazan Ayı Boyunca İftar Yemeği Veriyor
    15:38 Kayseri'de 440 Yıldır Hizmet Veren Nasrullahzade Vakfı Ramazan Ayı Boyunca İftar Yemeği Veriyor

    Kayseri'de 1584 yılında kurulan Nasrullahzade Vakfı, Ramazan Ayı süresince her gün 350 kişilik iftar yemeği veriyor. Vakıf ayrıca çeşitli yardım ve hayırlar da yapıyor. Vakıf yetkilisi Mehmet Soyaslan, vakfın Osmanlı döneminde kurulduğunu ve 440 yıldır hizmetlerine devam ettiğini belirtti. Vakıf, fakir ve fukaraya yardım, aşure gününde aşure dağıtımı gibi şartları yerine getiriyor. Bağış almadıklarını ifade eden Soyaslan, vakfın gelirlerini gayrimenkullerinden elde ettiklerini söyledi.

  • Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su Başkanlığında Seçim Koordinasyonu ve Güvenliği Toplantısı Düzenlendi
    15:37 Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su Başkanlığında Seçim Koordinasyonu ve Güvenliği Toplantısı Düzenlendi

    Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su başkanlığında, 31 Mart 2024'te gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne ilişkin düzenlenen toplantıda, seçim sürecinin huzur ve güven içinde tamamlanması için alınması gereken tedbirler gözden geçirildi. Toplantıya, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.

  • Meral Akşener Gölbaşı'nda esnafı ziyaret ederek oy istedi
    15:37 Meral Akşener Gölbaşı'nda esnafı ziyaret ederek oy istedi

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gölbaşı'nda esnafı ziyaret ederek, partisinin belediye başkan adayları için oy istedi.

  • Samsun'da 113 Kadın Üreticiye Süt Sağım Makinesi Dağıtıldı
    15:36 Samsun'da 113 Kadın Üreticiye Süt Sağım Makinesi Dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Samsun'da 113 kadın çiftçiye süt sağım makinesi dağıtıldı. Dağıtım töreninde konuşan yetkililer, kadınların üretim hayatının merkezinde yer aldığını ve bu projenin kadın çiftçilere destek sağlayacağını belirtti. Kadın üreticiler ise süt sağımını elle yapmanın zaman kaybına neden olduğunu ifade ederek, artık daha kaliteli ve sağlıklı üretim yapacaklarını dile getirdi.

  • Kahramankazan 15 Temmuz Gaziler ve Şehit Aileleri Derneği, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i suçladı
    15:36 Kahramankazan 15 Temmuz Gaziler ve Şehit Aileleri Derneği, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i suçladı

    Kahramankazan 15 Temmuz Gaziler ve Şehit Aileleri Derneği üyeleri, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in dün İstanbul'daki bir mitingde kullandığı sözler nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Dernek Başkanı Cafer Akın, Özel'i 15 Temmuz'da darbe girişimine karşı koyan vatandaşlara yönelik ifadesinden dolayı kınadıklarını belirtti. Gaziler ve şehit yakınları, suç duyurusunu avukatları eşliğinde Kahramankazan Cumhuriyet Başsavcılığına teslim etti.

  • Çorum'da Üreticilere Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı
    15:35 Çorum'da Üreticilere Yem Bitkisi Tohumu Dağıtıldı

    Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılığın gelişimine katkı sağlamak amacıyla yem bitkisi ekiliş alanlarının artırılması projesi kapsamında üreticilere 24 bin 200 kilogram adi fiğ tohumu ve 4 bin 720 kilogram yonca tohumu dağıttı. Dağıtım törenine Vali Yardımcısı Muhammed Gürbüz ve İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin katıldı. Göktekin, yonca ve adi fiğ tohumunun hayvan beslenmesi için önemli olduğunu belirterek, projenin çiftçilere hayırlı olmasını temenni etti.

  • Çerkeş'te AK Parti Mitingi Gerçekleştirildi
    15:35 Çerkeş'te AK Parti Mitingi Gerçekleştirildi

    Çerkeş Belediye Başkanı ve Başkan adayı Hasan Sopacı, Çerkeş ilçesinde düzenlenen AK Parti mitinginde konuşma yaptı. Sopacı, seçim çalışmalarını son güne kadar sürdüreceklerini ve Çerkeş'e hizmetkar olmak istediklerini belirtti. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, AK Parti Çankırı İl Başkanı Koray Erdoğan ve eski AK Parti Milletvekili Salim Çivitcioğlu da konuşma yaptı.

  • Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Gençlerle Buluştu
    15:35 Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Gençlerle Buluştu

    Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 25 Aralık Panorama Müzesi'nde gençlerle bir araya geldi ve merak edilen soruları yanıtladı. Şahin, gençlerin kültür, eğitim, spor ve yaşam konularındaki sorularını cevapladı.

  • Çorum Valisi, Sanayicilerin İhtiyaçları İçin Çaba Gösterecek
    15:33 Çorum Valisi, Sanayicilerin İhtiyaçları İçin Çaba Gösterecek

    Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, sanayicilerin ihtiyacı duyduğu kalifiye eleman yetiştirilmesi noktasında her türlü çabayı göstereceklerini söyledi. Çorum Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitimler Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen istişare toplantısında, mesleki ve teknik eğitimdeki yeni gelişmeler ve planlamalar ele alındı. Toplantıda, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitimler Genel Müdürü Ali Karagöz, mesleki eğitimde nitelikli erişim, tanıtım ve yönlendirme, farkındalık arttırma çalışmaları ve nitelikli istihdamın önemini vurguladı. Vali Dağlı ise Çorum'un büyük bir sanayi altyapısına sahip olduğunu belirterek, sanayicilerin ihtiyaç duyduğu kalifiye işgücünün yetiştirilmesi için çaba göstereceklerini ifade etti.

  • Meral Akşener Gölbaşı'nda esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi
    15:33 Meral Akşener Gölbaşı'nda esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Gölbaşı ilçesinde yerel seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. Akşener, belediye başkan adaylarıyla birlikte esnafları ziyaret edip sohbet etti ve fotoğraf çektirdi. Akşener, yeni bir değişikliğe ihtiyaç olduğunu belirterek, adayların projelerini yarıştırması gerektiğini söyledi. Ziyaretlerin ardından Akşener, bir tuhafiye dükkanından başörtüsü satın aldı ve ilçeden ayrıldı.


Advertisement