Edirne'nin kurtuluşunun 98'inci yıl dönümü kutlanıyor - Son Dakika
Güncel

Edirne'nin kurtuluşunun 98'inci yıl dönümü kutlanıyor

Edirne\'nin kurtuluşunun 98\'inci yıl dönümü kutlanıyor

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne'nin kurtuluş günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

25.11.2020 10:05  Güncelleme: 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne'nin kurtuluş günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Rektör Tabakoğlu, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve bu medeniyetler için adeta vazgeçilmez bir şehir olan Edirne'nin 98. kurtuluş coşkusunun yaşandığını belirtti.

Binlerce yıldır barışın, hoşgörünün ve huzurun hüküm sürdüğü bu topraklar aynı zamanda birçok kez işgale uğramış, çok sayıda hazin göç hikayesine tanıklık ettiğini ifade eden Tabakoğlu, şunları kaydetti:

"Gittiği her yere hoşgörüyü de beraberinde götüren bir imparatorluğun en parlak ve en şaşaalı günlerini gören Edirne 1912 yılında Osmanlı İmparatorluğuna karşı açılan savaşta en zor günlerini yaşamış, işgalle birlikte binlerce evladını bu vatan için şehit vermiştir. Birçok acı dolu hikayeyle ve şehit kanlarıyla yoğrulan bu topraklar 25 Kasım 1922 tarihinde Kuva-i Milliye ruhuyla işgalden kurtarılmış ve büyük bir kahramanlık destanı ile yeniden vatan toprağı yapılmıştır.

Yaşadığı acılara kendi kendine merhem olan bu kadim kent, bağrından nice kahramanlar çıkarmış ve dünyanın seyrini değiştirecek gelişmelere vesile olmuştur. Mehmet doğmuş ve 'Fatih' unvanını alarak çağ açıp çağ kapamış.Sinan gelmiş ve en güzel eserini bırakarak 'usta'lığa erişmiş. İlhan Koman yetişmiş ve dünyaya açılarak ardında eşsiz bir miras bırakmış. Tarih boyunca Traklara yurtluk, Osmanlı'ya başkentlik, Balkanlara öncülük ve Cumhuriyete şahitlik yapan bu kadim topraklar gördüğü onca işgal, göç ve afete rağmen ihtişamından bir şey kaybetmiyor."

Trakya Üniversitesi olarak tarih denizinde kendine derinlerde yer edinen bu güzel kentin birçok değerini gün yüzüne çıkararak medeniyete, kültüre ve mirasa sahip çıkıldığını vurgulayan Tabakoğlu, "Bir dünya kenti olan Edirne'mizi daha da ileri taşımaya gayret ediyoruz. Köklerinden aldığı şanlı mirası gelecek nesiller boyu taşıyacak olan Edirne'mizin işgalden kurtuluşunun 98. yıl dönümünü kutluyor, bu topraklar için canını veren tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum." diye kaydetti.

-Milli Eğitim Müdürü Arpacı

Edirne Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı, Edirne'nin kurtuluş günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Arpacı, Edirne'nin hem tarihi önemi hem de barındırdığı kültür varlıkları ile önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Anadolu'nun Avrupa ve Balkanlar'a açılan kapısı Edirne'nin Osmanlı'ya bir asra yakın başkentlik yaptığını anımsatan Arpacı, şunları kaydetti:

"Fethedildiği 1361 yılından itibaren huzur içinde yaşanılan Edirne, ne yazık ki 1829'dan 1922'ye kadar birçok kez işgale uğramıştır. Şehrimiz bu süreçte Ülkemizin Bağımsızlığı uğruna önemli mücadelelere tanıklık etmiştir. Tarihinin en karanlık ve acı günlerini bu dönemde yaşayan Edirne, işgalle birlikte Sarayiçi'nde binlerce evladını şehit vermiştir. Tarih boyunca acılarla yoğrulan ve şehit kanlarıyla sulanan bu topraklar

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başlattığı kurtuluş mücadelesiyle 25 Kasım 1922'de yeniden vatan toprağı yapılmıştır. Eğitim camiası olarak görevimiz geleceğimizin teminatı sevgili gençlerimize tarihimizi en iyi şekilde anlatmak, gençlerimizi tarihinden ders almış, geleceğe umutla bakan, ülkemizi her alanda en üst seviyelere çıkararak dünyada söz sahibi nesiller olarak yetiştirmektir.Bu duygu ve düşüncelerle Edirne'mizin kurtuluş gününü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm milli mücadele kahramanlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyorum."

-İl Kültür ve Turizm Müdürü Soytürk

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Edirne'nin kurtuluşunun 98. yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Soytürk, mesajında, Edirne, beş asır üç kıtada farklı dinlere, farklı ırklara, farklı anlayışlara barış ve huzur getiren Osmanlı'ya yaklaşık 1 asır başkentlik yaptığını belirtti.

Edirne'nin konumu itibariyle her dönem iskan için tercih edilen bir bölge olduğunu ifade eden Soytürk, şunları kaydetti:

"Çeşitli medeniyet ve kültürlere, farklı din ve dillere sahip topluluklara yüzyıllarca ev sahipliği yapmıştır. Asırlar boyunca camilerden yayılan ezan seslerine, kiliselerin çan sesleri karışmış; damat halayında Müslüman, Yahudi ve Hıristiyan komşular birlikte saf tutmuştur. Ne yazık ki bu barış dolu günler, Fransız İhtilali'nden sonra tüm dünyayı saran olumsuz fikir akımlarının da etkisiyle yerini savaşların, acıların hüküm sürdüğü günlere bırakmıştır."

Yurdu işgal eden düşmana karşı başlatılan Milli Mücadele ile Başkomutan Gazi Mustafa Kemal'in önderliğinde bir milletin yeniden dirildiği ve ayağa kalktığını belirten Soytürk, şöyle devam etti:

"Büyük Taarruz 'un sonunda elde edilen zaferin meyvesi olan Mudanya Mütarekesi sonucunda da Edirne, 25 Kasım 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtulmuştur. Aradan geçen 98 yıl boyunca müreffeh günlerine yeniden geri dönen Edirne'miz bugün eğitimde, sağlıkta, ekonomide, turizmde, yapılan yatırımlarla ülkemizin gelişmiş şehirleri arasında yerini alırken, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle de ülkemizin Avrupa'ya ve Balkanlar'a açılan kapısı olmaya devam etmektedir. Tarihten aldığımız bu büyük ve kutlu sorumluluğun bilinciyle her geçen yıl Edirne'mizin daha da gelişip büyük başarılara imza atacağına inancımız tamdır. "

-AGD Başkanı İriş

Anadolu Gençlik Derneği Edirne Şube Başkanı Abdülhamit İriş de yayımladığı mesajda ülkenin kurtuluşu için canlarını feda eden şehitleri şükran ve minnetle andığını belirtti.

Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlüğün ne demek olduğunu en iyi bilen bir millet olduğunu ifade eden İriş, "Vatanı için gözünü kırpmadan şehitlik mertebesine koşan bir neslin evlatlarıyız. Ecdat yadigarı güzel Edirne'mizi düşman işgalinden kurtaran şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyoruz." diye kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Edirne'nin kurtuluşunun 98'inci yıl dönümü kutlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yeniden Refah Partisi: Asılsız haberlere sandıkta cevap verilecek
    18:25 Yeniden Refah Partisi: Asılsız haberlere sandıkta cevap verilecek

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bekin, seçim öncesi çıkan asılsız haberlere sandıkta cevap verileceğini belirtti. Bekin, medyanın partiye eşit yaklaşmadığını ve bazı kamu kurumlarının tarafsızlığını kaybettiğini ifade etti.

  • Mansur Yavaş: 'Kendi yakınları mülakatsız işe başlatıyor'
    18:25 Mansur Yavaş: 'Kendi yakınları mülakatsız işe başlatıyor'

    Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Beypazarı'nda düzenlediği mitingde, rakibi Altınok'un çocuklarını KPSS sınavına girmeden istisnai kadroyla memur yapmasını eleştirdi ve mülakat sisteminin hala kaldırılmadığını belirtti. Yavaş, hükümeti değiştirmenin tam zamanı olduğunu söyledi.

  • Fatih Erbakan İstanbul adayını çekmek için 3 şartını tekrarladı
    18:24 Fatih Erbakan İstanbul adayını çekmek için 3 şartını tekrarladı

    Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Antalya'da partisinin mitinginde konuşarak İstanbul adaylarının çekilmesi için 3 şartını tekrarladı.

  • Hatay'da 25 Göçmen Yakalandı, Yakalanan Şahısların Anıları Kameraya Yansıdı
    18:23 Hatay'da 25 Göçmen Yakalandı, Yakalanan Şahısların Anıları Kameraya Yansıdı

    Hatay'da polis ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonucunda 25 göçmen yakalandı. Aracın bagaj kısmına saklanan 2 şahsın yakalanma anı kameraya yansıdı. Yakalanan göçmenlerin barınma ve nakillerini sağlayan 2 kişi tutuklandı.

  • Şanlıurfa'da Gösteri ve Yürüyüşler 5 Gün Süreyle Yasaklandı
    18:23 Şanlıurfa'da Gösteri ve Yürüyüşler 5 Gün Süreyle Yasaklandı

    Şanlıurfa Valiliği, 2 Nisan'dan itibaren 5 gün süreyle kent genelinde gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını duyurdu. Valilik, alınan kararın İl İdaresi Kanunu ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na dayandığını belirtti. Yasak kapsamında tüm açık alan etkinlikleri, toplanma, yürüyüş, basın açıklaması, miting gibi etkinlikler yasaklanmıştır.

  • Siirt'te dolu tüplerin bulunduğu kamyonet devrildi, 2 kişi yaralandı
    18:22 Siirt'te dolu tüplerin bulunduğu kamyonet devrildi, 2 kişi yaralandı

    Siirt-Şirvan karayolunda meydana gelen kazada, dolu tüplerin içinde olduğu kamyonet şarampole yuvarlandı. Kazada sürücü ve bir kişi yaralandı. Olay yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. Sürücü kurtarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi. Gaz dolu tüplerin patlamaması faciayı önledi. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Hatay'da Kavga Sonrası Tarihi Eser Operasyonu
    18:22 Hatay'da Kavga Sonrası Tarihi Eser Operasyonu

    Hatay'da 2 kardeş arasında meydana gelen kavga sonrası yapılan ev aramasında çeşitli tarihi eserler ele geçirildi. Polis ekipleri, evde bulunan heykel, yazılı tarihi eser, sikke ve kurusıkı fişeklerin yanı sıra uyuşturucu ticaretiyle ilgili not defteri ve cep telefonları da ele geçirdi. Şüpheliler adli mercilere teslim edildi.

  • Siverek'te otomobilin çocuğa çarpma anı kamerada
    18:22 Siverek'te otomobilin çocuğa çarpma anı kamerada

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde bir otomobilin, küçük bir çocuğa çarpma anı güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Kaza sonucunda çocuk metrelerce sürüklendi ancak hayati tehlikesi bulunmuyor.

  • AK Parti Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkanlarından destek çağrısı
    18:21 AK Parti Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye başkanlarından destek çağrısı

    Konya'da AK Parti Büyükşehir Belediyesi ile merkez ilçe belediye başkanları, 31 Mart Pazar günü yapılacak seçimlerde vatandaşlardan destek istedi. Cuma namazı sonrası düzenlenen basın açıklamasında, AK Parti yetkilileri saha çalışmalarının yoğun şekilde sürdüğünü ve seçim sonuçlarının Konya'ya büyük hizmetler getireceğine inandıklarını belirtti. Belediye başkanları da Konya için canla başla çalıştıklarını ve destek istediklerini ifade etti.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan:
    18:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İstanbul Bir Beş Sene Daha Kaybedemez"

    Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un Sancaktepe ilçesinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, her şeyi akıl ve vicdan terazisinde tartacaklarını, kırgınlık ve öfke yerine sağduyuyla meseleye yaklaşacaklarını belirtti. Erdoğan, kullanacakları bir oyun beş senelerini etkileyeceğini unutmayacaklarını vurgulayarak, İstanbul'un bir 5 sene daha kaybedemez olduğunu ifade etti.

  • İstanbul Çekmeköy İESK İşitme Engelliler Kadınlar Türkiye Voleybol Şampiyonu
    18:20 İstanbul Çekmeköy İESK İşitme Engelliler Kadınlar Türkiye Voleybol Şampiyonu

    Karabük'te düzenlenen İşitme Engelliler Kadınlar Türkiye Voleybol Şampiyonası'nda İstanbul Çekmeköy İESK, final maçında Denizli Yukatel İESK'yi yenerek şampiyon oldu. İstanbul temsilcisi, müsabakayı 3-0 kazandı.

  • Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı Cemal Korkmaz 6. kez muhtarlığa aday oldu
    18:20 Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı Cemal Korkmaz 6. kez muhtarlığa aday oldu

    Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı ve Rabia Ana Hatun Mahallesi'nin 5 dönemdir muhtarlığını yapan Cemal Korkmaz, mahallelilerin yoğun teveccühü üzerine 6'ncı kez muhtarlığa aday oldu.


Advertisement