Edirne'de sınırı geçen Yunan askerlerinin 5 yıl hapsi istendi - Son Dakika
Güncel

Edirne'de sınırı geçen Yunan askerlerinin 5 yıl hapsi istendi

Casusluk suçundan takipsizlik kararı verilen soruşturma sonunda açılan davada, 2 Yunan askeri 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

24.09.2019 15:45  Güncelleme: 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne'de Yunanistan sınırındaki Kastanies Karakolu'ndan çıktıkları devriye sırasında sınırı geçmeleri üzerine yakalanan ve 5,5 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Teğmen Angelos Mitretodis (26) ile Astsubay Çavuş Dimitris Kouklazis (30) hakkında 'askeri yasak bölgeye girmek' suçundan dava açıldı.

SAVUNMADA TUTARSIZLIK

Açılan davada, 2 Yunan askeri 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargı önüne geçecek. Davanın iddianamesinde ifadelerinde kar yağışı nedeniyle sınır çizgisini fark etmediklerini söyleyen Yunan askerlerinin, tecrübeleri ile savunmalarının bağdaşmadığı vurgulandı.

CASUSLUK SUÇUNDAN TAKİPSİZLİK KARARI VERİLDİ

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, yakalandıkları sırada üzerlerinde kriptolu cep telefonu bulunan askerler hakkında 'casusluk' ve 'askeri yasak bölgeye girmek' suçlamasıyla soruşturma başlattı. Savcılık, cep telefonlarında yapılan incelemede suç unsuru tespit edilmemesi üzerine 'casusluk' suçundan takipsizlik kararı verdi.

Edirne'de sınırı geçen Yunan askerlerinin 5 yıl hapsi istendi

İDDİANAME TAMAMLANDI

'Askeri yasak bölgeye girmek' suçundan ise iddianame hazırladı. Edirne Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, soruşturma aşamasında 5,5 ay tutuklu kaldıktan sonra salıverilen askerler hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istendi. İddiananamede serbest bırakıldıktan sonra ülkelerine dönen askerlerin ifadeleri de yer aldı.

"KARDAN SINIR ÇİZGİSİNİ GÖREMEDİK"

İddianamede Teğmen Angelos Mitretodis'in ifadesinde Yunanistan Kara Kuvvetleri'nde mekaniker çavuş olarak görev yaptığını anlattığı ancak hangi tarihten itibaren sınır birliğinde görev yaptığına dair soruya cevap vermek istemediği bildirildi.

Mitretodis ifadesinde, çok az sınır devriyesine çıktığını iddia ederek, sınırı yanlışlıkla geçtiğini, zeminin karla kaplı olması nedeniyle sınır çizgisini göremediklerini, Türk askerlerinin uyarısı üzerine sınırı geçtiklerini anladıklarını söyledi. Mitretodis, suç işleme kastının bulmadığını ifade ederek, devriye görevi sırasında ayak izleri gördüklerini, göçmen olabileceğini düşünerek izleri takip ettiklerini ve idrar izi olduğunu düşündükleri bir iz görmeleri üzerine takibe devam ederek, normal devriye yolundan saptıklarını anlattı.

Astsubay çavuş Dimitris Kouklazis de devriye görevi sırasında zeminin karla kaplı olması nedeniyle sınır hattını fark etmeyerek, Türkiye sınırına girdiklerini, sınır ihlali yapmamak için gerekli özeni gösterdiklerini ancak kar nedeniyle fark edemeyerek, sınırı geçtiklerini söyledi.

NE OLMUŞTU

Pazarkule Sınır Kapısı'nın karşısındaki Yunanistan'ın Kastanies Sınır Kapısı Karakolu'nda görev yapan Teğmen Angelos Mitretodis ile Astsubay Çavuş Dimitris Kouklazis, 1 Mart 2018 günü birinci derece askeri yasak bölgeden 253 metre Türk tarafına geçince 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı sınır askerlerince gözaltına alındı. Edirne İl Jandarma Komutanlığı'na götürülen Yunan askerler, jandarmadaki işlemlerinin ardından sevk edildikleri adliyede, mahkemece tutuklandı.

Edirne\'de sınırı geçen Yunan askerlerinin 5 yıl hapsi istendi
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Edirne'de sınırı geçen Yunan askerlerinin 5 yıl hapsi istendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement