Edirne'ye Gel, Ciğerimi Ye" - Son Dakika
Kültür Sanat

Edirne'ye Gel, Ciğerimi Ye"

"Edirne'ye gel, ciğerimi ye" sloganıyla duyurulan 8. Uluslararası Bando ve Ciğer Festivali başladı.

11.05.2018 19:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Edirne'ye gel, ciğerimi ye" sloganıyla duyurulan 8. Uluslararası Bando ve Ciğer Festivali başladı.

Edirne, Bursa, İstanbul, İzmir Seferihisar, Ukrayna Macaristan, Bulgaristan ve Romanya'dan bando ekipleri, tava ciğer ustaları ve vatandaşlar, Edirne Belediyesi önünde bir araya geldi.

Protokol üyelerinin yer aldığı kortej ile bando ekipleri, marşlar eşliğinde Atatürk Anıtı önüne geldi. Anıta çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.

Buradaki programdan sonra kortej, Saraçlar Caddesi'nde oluşturulan festival alanına geldi.

Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, burada yaptığı konuşmada, "Edirne'ye gel, ciğerimi ye" mesajının Edirne'nin misafirperverliğini yansıttığını söyledi.

Edirne'nin sahip olduğu değerleri ile festivaller kenti olduğunu belirten Güler, "Edirne Balkanların hem festivaller hem de kültür ve sanat kenti olmalıdır. Çünkü Edirne UNESCO'nun tarihi listesine girmiş, Kakava şenlikleri ve Kırkpınar gibi güzellikleri içeriyor. Edirne'yi butik bir otele benzetiyorum. Butik bir şehir Edirne. İçerisinde her türlü güzellikler her türlü ahenk iç içe." diye konuştu.

Dünyanın en büyük tavası

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da bahar ayında düzenlenen festivallerde Edirne'nin çok sayıda ziyaretçi aldığını söyledi.

Geçen hafta düzenlenen Kakava- Hıdırellez Şenlikleri'ne yurt içi ve yurt dışından 80 bin ziyaretçinin katıldığını anlatan Gürkan, şunları kaydetti:

"Edirne insanlığın ve tarihin en kadim şehirlerinden birisi. Burada tarih, kültür, medeniyet, uzlaşma, eğlence, gastronomi ve elbette dünyada sadece ve sadece bir tek Edirne'de yapılan Edirne tava ciğeri var. Tava ciğerimiz ulusal bir marka haline geldi. Edirne'den Ardahan'a, Hatay'dan Sinop'a, Edirne'ye tava ciğerini bilmeyen neredeyse yok. Bunu uluslararası boyuta taşımamız lazım. Bunu yapabilmemizi için 'ciğerin pişirildiği tavanın en büyüğünü, Türkiye'deki en büyüğünü değil, Edirne'ye yakışan bir şekilde dünyadaki en büyüğünü yapalım' dedik ve yaptık. Şu anda dünyanın en büyük ciğer tavası Edirne'de. 7 metre çapında, yaklaşık 50 metrekare büyüklüğünde dünyanın en büyük ciğer tavasını yaptık. Yarın hep beraber Guinness yetkilileriyle tavamızı dünyanın en büyük tavası olarak Guinness dünya rekorları kitabına tescil ettireceğiz."

Yarın dev tavada ciğer pişirildikten sonra vatandaşlara ikram edileceğini belirten Gürkan, "Tavanın bulunduğu alana, rekor tescil belgesi, tava ciğer ustası maketi, tava ciğer ve Karaağaç biberi koyarak orasını bir turizm destinasyonu haline getireceğiz. Edirne'yi ziyarete gelen vatandaşlar orada fotoğraf ve video çektirecek." dedi.

Konuşmaların ardından, Güler ve Gürkan tava ciğer ustaları ve bando şeflerine teşekkür belgesi verdi.

Açılış törenin ardından bando ekipleri performanslarını sergiledi. Bu sırada ciğer ustaları da oynayarak onlara eşlik etti.

Yağmura rağmen, bando ekipleri konserlerine devam etti, vatandaşlar da yanlarındaki şemsiyeler ve iş yerlerinin tenteleri altına sığınarak etkinliği izledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Edirne'ye Gel, Ciğerimi Ye' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ordu Valisi Muammer Erol, Açık Hava Basın Müzesi ve Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi'ni ziyaret etti
    15:39 Ordu Valisi Muammer Erol, Açık Hava Basın Müzesi ve Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi'ni ziyaret etti

    Ordu Valisi Muammer Erol, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi ve Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi'ni ziyaret etti. Açık Hava Basın Müzesi'nde Türkiye'deki ilk köy gazetesinin basıldığı tarihi anlatılırken, Rüsumat No: 4 Gemisi Müzesi ise Ordu'nun Kurtuluş Savaşı'ndaki kahramanlık destanını anlatıyor.

  • Burdur'daki Kibyra Antik Kenti'nde 2000 yıllık Medusa mozaiği ziyarete açıldı
    15:09 Burdur'daki Kibyra Antik Kenti'nde 2000 yıllık Medusa mozaiği ziyarete açıldı

    Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde bulunan ve kış aylarında kapatılan 2000 yıllık Medusa mozaiği, yeniden ziyarete açıldı. Mozaiğin, hava şartlarından korunması için uzmanlar tarafından kapatıldığı belirtilirken, 2024 yaz sezonuna kadar ziyaretçilere açık olacağı ifade edildi. Medusa mozaiği, dünyada benzerinin bulunmadığı nadir antik eserler arasında yer alıyor.

  • Çorum'da
    15:07 Çorum'da "Çiğdem Aşı ve Geleneksel Çocuk Oyunları Etkinliği" düzenlendi

    Çorum'da kökeni Hititlere dayandığı düşünülen Çiğdem Aşı Şenliği düzenlendi. Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce, unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin yaşatılıp gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 'Çiğdem Aşı ve Geleneksel Çocuk Oyunları Etkinliği' gerçekleştirildi. Etkinlikte çocuklar yöresel çocuk oyunları oynadı ve çiğdem aşı ikram edildi.

  • Köy Enstitüleri ve Spor Söyleşileri 3 Düzenlendi
    14:45 Köy Enstitüleri ve Spor Söyleşileri 3 Düzenlendi

    Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Köy Enstitüleri ve Spor Söyleşileri 3 etkinliğinde Prof. Dr. F. Pervin Bilir konuşma yaptı. Konuşmada, Köy Enstitülerinde beden eğitimi ve spor etkinliklerinin değerlendirilmesi ele alındı.

  • Çorum'un Boğazkale ilçesinde madımak otu toplama mevsimi başladı
    14:34 Çorum'un Boğazkale ilçesinde madımak otu toplama mevsimi başladı

    Doğada yetişen madımak otu, ilkbaharın gelmesiyle Çorum'un Boğazkale ilçesinde toplanmaya başlandı. Yöresel lezzetler arasında yer alan madımak, kadınlar tarafından toplanarak hem aileler için yemek yapılıyor hem de pazarlarda satılarak ek gelir elde ediliyor. Madımak otu, Puduhepa Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinde işlenerek konserve haline getiriliyor ve sarımsaklı yoğurt ile servis ediliyor.

  • Antalya Devlet Opera ve Balesi 'Rapunzel' Çocuk Operasını Sahneledi
    14:24 Antalya Devlet Opera ve Balesi 'Rapunzel' Çocuk Operasını Sahneledi

    Antalya Devlet Opera ve Balesi, minikleri masallar dünyasında yolculuğa çıkaran 'Rapunzel' operasını sahneledi. Ahmet Sait Karabulut'un bestelediği eser, Sabri Özmener'in yönetmenliğinde ve Zeynep Ergüven'in metniyle sahnelendi. Eser, 23 Nisan ve 25 Nisan tarihlerinde tekrar sahnelenecek.

  • Nilüfer'de Eczacılık Kültürü Müzesi açılıyor
    14:24 Nilüfer'de Eczacılık Kültürü Müzesi açılıyor

    Nilüfer Belediyesi tarafından açılacak olan Eczacılık Kültürü Müzesi'nin küratörlüğünü üstlenen Sunay Akın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ile görüştü. Akın, müzenin kente değer katacağını belirtti.

  • Yozgat'ta Tarihi Eser Operasyonu: 69 Adet Obje Ele Geçirildi
    14:05 Yozgat'ta Tarihi Eser Operasyonu: 69 Adet Obje Ele Geçirildi

    Yozgat İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, tarihi eser bulundurduğu iddia edilen bir kişinin üzerinde gerçekleştirdiği aramada 69 adet tarihi obje buldu. Operasyon sonucunda ele geçirilen sikke ve objeler muhafaza altına alınırken, şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Iğdır'da özel eğitim meslek okulunda öğrenciler becerilerini geliştiriyor
    14:04 Iğdır'da özel eğitim meslek okulunda öğrenciler becerilerini geliştiriyor

    Iğdır Özel Eğitim Meslek Okulu'nda öğrencilere temel derslerin yanında seramik ve el sanatları atölyelerinde mesleki eğitim veriliyor. Öğrencilerin becerileri keşfedilerek mezun olduklarında çalışabilecekleri alanlarda eğitim alması hedefleniyor.

  • Balıkesir Üniversitesi ev sahipliğinde 4. Ulusal - 1. Uluslararası Balıkesir Turizm Kongresi başladı
    14:03 Balıkesir Üniversitesi ev sahipliğinde 4. Ulusal - 1. Uluslararası Balıkesir Turizm Kongresi başladı

    Balıkesir Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 4. Ulusal - 1. Uluslararası Balıkesir Turizm Kongresi, uluslararası katılımla başladı. Kongrenin açılışında konuşan Vali İsmail Ustaoğlu, Balıkesir'in turizmde öncü şehirlerden biri olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ise Balıkesir'in güçlü turizm potansiyeline dikkat çekti. Kongrede 113 bildiri sunulacak ve çeşitli sosyal programlar düzenlenecek.

  • Adıyaman'da Kültürel Faaliyetler Projesi Kapanış Programı Gerçekleştirildi
    13:50 Adıyaman'da Kültürel Faaliyetler Projesi Kapanış Programı Gerçekleştirildi

    Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Kültürel faaliyetlerde göçmenler, mirasın korunması ve turizmin teşvik edilmesi' adlı proje kapanış programı düzenlendi. Programda konuşmalar, konser ve proje sonuç sunumu gerçekleştirildi.

  • Necib Mahfuz'un 'Mumyanın Uyanışı: Antik Mısır Hikayeleri' Türkçeye çevrildi
    13:49 Necib Mahfuz'un 'Mumyanın Uyanışı: Antik Mısır Hikayeleri' Türkçeye çevrildi

    1988 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi ilk Arap yazar Necib Mahfuz'un 'Mumyanın Uyanışı: Antik Mısır Hikayeleri' kitabı Türkçeye çevrildi. Can Yayınları tarafından yayımlanan kitap, Antik Mısır'ı tarihi şahsiyetler, kadim metinler ve şiirlerle günümüz yaşantısıyla birleştiren beş öyküden oluşuyor. Mehmet Hakkı Suçin'in çevirisiyle okurla buluşan eser, mezarında rahatsız edilen bir mumyanın 20. yüzyılda öfke içinde uyanışını anlatıyor.


Advertisement