Efe Aydın: "Karanlıkta kalmış futbolcuları keşfetmek için yola çıktık" - Son Dakika
Güncel

Efe Aydın: "Karanlıkta kalmış futbolcuları keşfetmek için yola çıktık"

Efe Aydın: "Karanlıkta kalmış futbolcuları keşfetmek için yola çıktık"

Kullanıcılarının yaptığı futbolcu değerlendirmelerini ve canlı analizleri kulüplere ulaştırarak futbolcuların keşfedilmesini sağlayan dijital futbol gözlemci platformu Scoutium, Türkiye'nin en geniş katılımlı scouting eğitimini gerçekleştirdi.

02.10.2019 10:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kullanıcılarının yaptığı futbolcu değerlendirmelerini ve canlı analizleri kulüplere ulaştırarak futbolcuların keşfedilmesini sağlayan dijital futbol gözlemci platformu Scoutium, Türkiye'nin en geniş katılımlı scouting eğitimini gerçekleştirdi.

Kulüplere geniş, detaylı ve sağlıklı bilgi sunan Scoutium, futbol dünyasındaki genç yetenekleri keşfetmeyi, futbol severlerin scout olmasını ve kulüplerin doğru transfer tercihlerine yönelmesini amaçlıyor. Uluslararası Profesyonel Scouting Organizasyonu IPSO'nun Direktörü ve Middlesborough FC A Takımı'nın Scout'u Colin Chambers tarafından verilen eğitime Türkiye'nin dört bir yanından 100'den fazla scout katıldı. Katılımcılar, iki günlük teorik ve uygulamalı eğitimin ardından girdikleri sınav sonucunda uluslararası geçerliliğe sahip 'scout' belgelerini aldılar.

"Karanlıkta kalmış futbolcuları keşfetmek için yola çıktık"

Türkiye Futbol Federasyonu'nun Riva tesislerinde gerçekleşen eğitimin açılışında konuşan Scoutium CEO'su Efe Aydın, bu yola karanlıkta kalmış tüm yetenekleri keşfetme hayaliyle çıktıklarını belirtti. Scoutium ekibi olarak bu eğitimi çok önemsediklerini vurgulayan Aydın, "Futbol ekonomisi, Türkiye'de yaşadığımız önemli sorunlardan biri. Kulüplerimizin yaşadığı ekonomik sıkıntıların sebeplerinin başında altyapılardan yeterince oyuncu çıkartamamamız geliyor. Avrupa kulüplerinin genç oyuncu keşfetme ve yetenekli oyuncuları kadrolarına katma başarısının temelinde gelişmiş scouting sistemi var. Futbolun üst düzeyde oynandığı ve yönetildiği ülkelerde, kulüpler istedikleri oyuncuların analizlerine ve istatistiklerine, geniş scout ağları sayesinde ulaşabiliyorlar. Türkiye'de ise mevcut olan, ancak dar kadrolu ekiplerin Türkiye'deki tüm futbolcuları izlemesi teknik olarak mümkün değil. Scoutium'un kuruluş amacı karanlıkta kalmış futbolcuları keşfetmek, gözden en uzak yerdeki değerli oyuncularımızı tespit etmek ve bu oyuncuları üst düzey futbola kazandırmak" dedi.

Türkiye çapında kurdukları ağ ile bugüne kadar takip edilmeyen, edilemeyen kaliteli oyuncuları ortaya çıkartmanın mümkün olduğunu söyleyen Aydın, "Bu sayede Anadolu'nun bir kasabasında futbol oynayan gençleri daha üst liglere taşıyabileceğiz. Amatör futbol kulüpleri de bu zincir içerisinde futbol ekonomisinden pay alabilecek, en alt seviyeden başlayarak kulüplerin ekonomilerini düzeltmek mümkün olacak" diye konuştu.

"Türkiye ekonomisi için yepyeni bir iş alanı"

Scoutium ile Türkiye ekonomisi içerisinde yepyeni bir iş alanı oluşturduklarını da belirten Aydın, "Scoutlarımız takip ettikleri futbolcuların analizlerini yüklediklerinde para kazanabiliyor. Türkiye'deki seçkin futbolseverlere, futbol sektörü dahilinde profesyonel bir kariyere adım atma imkanı sağlıyoruz" dedi.

Bu doğrultuda dünyanın önemli futbol scoutlarından Uluslararası Profesyonel Scouting Organizasyonu IPSO'nun Direktörü Colin Chambers ile iş birliği yaparak Türkiye'ye getirdiklerini belirten Aydın, "Hepimizin hayali çok büyük ve bu hayali gerçekleştirmek için en iyi eğitimlerden geçmemiz gerektiğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Eğitime katılan Scout adaylarına, 15 yıldır başta İngiltere Premiere Lig takımları olmak üzere pek çok takımda scout olarak görev yapan ve şu anda Middlesborough FC A Takımı'nın Scout'u Colin Chambers tarafından oyuncunun gözlemlenmesi, izlenmesi ve profesyonel oyuncu raporu hazırlanması gibi konularda bilgiler verildi. Eğitimin açılışında konuşan Uluslararası Profesyonel Scouting Organizasyonu IPSO'nun Direktörü Colin Chambers, Türkiye'nin en büyük scouting eğitiminin bir parçası olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirirdi ve 'scouting'in öneminden bahsetti.

Chambers, "Bu endüstri multimilyonluk bir endüstri. İngiltere'de her kulübün en az 3-4 scoutu var. Türkiye'de ise sistemin bu kadar gelişememiş. Scoutium tam da bu noktada devreye girerek veri tabanı ve oyuncu izleme konularında kulüplere önemli sunacağı hizmetler sunarak, Türk futboluna katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Scoutium'un gerçekleştirdiği scouting eğitimi kapsamında düzenlenen panele futbol dünyasının tanınan isimleri Önder Özen, Uğur Karakullukçu ve Emre Özcan da konuşmacı olarak katıldı. Türk futbolundaki scout sisteminin ve Scoutium'un bu sisteme katkılarının detaylı olarak konuşulduğu panelde, tecrübeli isimler aynı zamanda genç scoutlara hem tavsiyelerde bulundular hem de tecrübelerini paylaştılar.

Panelde scout sisteminin önemine değinen Spor Yazarı Uğur Karakullukçu ise Türkiye'de scout alanında eksikliklerin olduğunu belirterek, "Önümüzdeki dönemde bu eksiklikleri giderebiliriz. Kulüplerin scoutlara, gözlemcilere daha fazla değer vermesi gerekiyor" diye konuştu.

Scoutluk'un Türkiye'de yeni gelişen bir birim olduğunu ifade eden Spor Yazarı Emre Özcan da "Bu birimin üzerine düşmek bütçeleri yukarıya çıkarmak gerekiyor. Bu sağlandığında kulüpler ekonomik anlamda ciddi kazançlar elde edebilir" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Efe Aydın: 'Karanlıkta kalmış futbolcuları keşfetmek için yola çıktık' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı
    18:04 Beşiktaş, Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı

    Beşiktaş, hazırlık maçında Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Karşılaşmanın 25. dakikasında Karagümrük'ün golüne Ghezzal ile yanıt veren Beşiktaş, maçtan 1-1'lik beraberlikle ayrıldı.

  • Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek
    18:03 Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek

    Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, yeni dönemde toplu ulaşımda Çorum'a çağ atlatacak olan 'öetrobüs' projesini hayata geçireceklerini duyurdu. Başkan Aşgın, metrobüslerle şehrin ulaşımını kolaylaştıracaklarını belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.

  • Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da Eğitim Yöneticileriyle Bir Araya Geldi
    18:00 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'da Eğitim Yöneticileriyle Bir Araya Geldi

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Iğdır'a ziyaret gerçekleştirerek il eğitim yöneticileriyle bir araya geldi. Bakan Tekin, okulların temizlenmesi için seçimden sonraki günü tatil ilan ettiklerini ve şimdi de 1 Nisan pazartesi gününü öğrenciler ve öğretmenler için idari tatil ilan ettiklerini açıkladı. Ayrıca, e-Okul üzerinden okul veli randevu sistemini hayata geçirdiklerini ve çocukların sosyal sorumluluklarını değerlendirecek bir puanlama sistemi oluşturduklarını belirtti. Bakan Tekin ayrıca, Milli Eğitim Şura'larının yapılmayacağına dair yanlış bir anlaşılma olduğunu ve 1 Nisan pazartesi gününün tatil olacağını duyurdu.

  • Kastamonu'da motosiklet kazası: Rusya uyruklu şahıs ağır yaralandı
    17:59 Kastamonu'da motosiklet kazası: Rusya uyruklu şahıs ağır yaralandı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, Rusya uyruklu bir şahıs şarampole devrilen motosikletten düşerek ağır yaralandı. Kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine sağlık ekipleri olay yerine gelerek yaralıya müdahale etti ve hastaneye kaldırdı. Jandarma ekipleri de kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı
    17:57 Beşiktaş, VavaCars Fatih Karagümrük ile berabere kaldı

    Beşiktaş, milli arada özel maçta VavaCars Fatih Karagümrük ile 1-1 berabere kaldı. Kevin Lasagna'nın golüne Ghezzal'ın cevabıyla maç eşitlendi. Al-Musrati, Rebic ve diğer bazı oyuncular kadroda yer almadı.

  • Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem
    17:56 Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem

    Isparta'da Narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından gerçekleştirilen 'Narkoçelik' operasyonunda 56 şüpheliye adli işlem yapıldı. Operasyon sonucunda 8 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Operasyon kapsamında bin 652 kullanımlık muhtelif uyuşturucu veya uyarıcı madde ele geçirildi.

  • Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi
    17:56 Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliği tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü programı düzenlendi

    Avusturya'daki BM Viyana Ofisi'nde, Türkiye'nin BM Viyana Daimi Temsilciliğinin girişimiyle 'Uluslararası Sıfır Atık Günü' dolayısıyla program düzenlendi. Programa, sıfır atık konusunun farklı boyutları ele alındı ve Emine Erdoğan'ın video mesajı paylaşıldı. Türkiye'deki sıfır atık projesi hakkında sunum yapıldı ve AB, Sudan ve Brezilya daimi temsilcileri de katıldı.

  • Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı
    17:53 Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı

    Ruanda'nın başkenti Kigali'de toplu taşımacılığın yenilenmesini sağlayan Çin yapımı elektrikli otobüsler, çevre dostu ve konforlu sürüş deneyimi sağlayarak bölge halkının kalbini kazandı. Kenya merkezli BasiGo şirketi, Ruanda'da bu elektrikli otobüslerin popülerliğinin artmasıyla siparişlerde büyük artış yaşadı. Şirket, önümüzdeki 12 ay içinde 100 otobüs, iki yıl içinde ise 200 otobüs çıkarmayı hedefliyor.

  • Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi
    17:53 Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi

    Kayseri'de otomobilin tıra çarptığı ve Wushu Kung Fu Avrupa şampiyonu Buket Kaya'nın hayatını kaybettiği kazada tutuklanan sürücü tahliye oldu. Kazada hayatını kaybeden Kaya'nın önce otomobili sürdüğü ancak daha sonra kendini kötü hissettiği için şoför koltuğuna başkasının oturduğu ortaya çıktı.

  • Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor
    17:53 Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor

    Bursaspor, TFF 2. Lig'in 33. haftasında deplasmanda konuk olacağı Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarını sürdürdü. Yeşil-beyazlı futbolcuların hırslı görüntüsü dikkat çekti.


Advertisement