Efsane Golcü Tanju Çolak'ın İnşaat Kumundan Portresi Yapıldı - Son Dakika
Spor

Efsane Golcü Tanju Çolak'ın İnşaat Kumundan Portresi Yapıldı

Efsane Golcü Tanju Çolak\'ın İnşaat Kumundan Portresi Yapıldı

Zonguldak'ta bir ressam, inşaat kumundan Galatasaray ve Milli takımının efsane golcüsü Tanju Çolak'ın portresini yaptı.

29.05.2012 14:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ta bir ressam, inşaat kumundan Galatasaray ve Milli takımının efsane golcüsü Tanju Çolak'ın portresini yaptı.

Zonguldak'ta Şehit Hasan Yağlı İlköğretim Okulu'nda Görsel Sanatlar Öğretmenliği yapan Harun Toksoy, Galatasaray ve Milli Takımın efsane golcüsü Tanju Çolak'ın inşaat kumundan portresini yaptı.

İnşaat kumu olarak da bilinen renkli kum taneleri ile yapılan Çolak tablosu, günlük yaklaşık 3 saatlik çalışma ile 1 hafta içerisinde tamamladı Harun Toksoy'un menajeri Turgunt Tunç, tarafından ünlü futbolcuya tablo teslim edildi. Resmi çok beğenen Çolak "Milli formalı fotoğrafımın çok güzel bir şekilde işlenmiş, Renkli Kumlarla yapılmış, böyle harikulade bir eserin hediye edilmesine çok mutlu oldum. Büyük emeğin sarf edildiği görülen bu eseri, evimin en nadide köşesinde muhafaza edeceğim. Ressam hocamıza emeğinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum" dedi. Menajer Tunç da, "Türkiye futbolunun altın ayakkabılı, efsane futbolcusu Tanju Çolak'a kendisine yakışır bir eseri hediye etmenin onurunu duyuyorum. Ülkemizi temsil etmiş değerlerin unutulmaması, unutturulmaması gerekiyor" diye konuştu. Ressam Toksoy ise, dha önce Fenerbahçe'nin Aziz Yıldırm, Şükrü Saraçoğlu gibi efsane başkanları ve Lefter, Cemil Turan, Rıdvan, Aykut, Alex gibi efsane futbolcuların da portrelerini yaptığını hatırlatarak, ülkeye katkısı olan tüm ünlülerin portrelerini yapmaktan büyük zevk duyduğunu ifade etti.

İNŞAAT İŞÇİSİNDEN ESİNLENMİŞ

Ressam toksoy, dekupaj tekniğinden yararlanarak kumlama yöntemi geliştirdi. Kendisine has yöntemle ilk kez 2002 yılında tablo yapmaya başlayan Harun Toksoy, dekupaj tekniğinden yararlanarak 2007 yılında çok sevdiği ses sanatçılarının portrelerini yapmaya başladı. 1 yıl içerisinde toplam 42 adet ünlünün portresini yapmayı başaran Toksoy, bir tabloyu günde 5 saatlik bir çalışma ile 4-7 gün arasında tamamlıyor. Toksoy, kumlama yönetimini duvar işleyen sıvacıdan esinlenerek bulduğunu ifade etti. Kumdan portreleri MDF üzerine doğal taşlardan elde edilen renkli kum ve ahşap tutkalı yardımıyla yaptığını anlatan Toksoy, birbirinden güzel ve canlı görüntüye sahip olan tabloların, asırlarca solmadan, renk atmadan ve eskimeden saklanabildiğini ifade etti. İnşaat işçisi ile kendisi arasındaki farkın ise işçinin mala, kendisinin spatula kullanması olduğunu hatırlatan Toksoy, "Bu teknik genel anlamı itibarı ile kumların tutkalla karıştırılıp sıva şekline getirilerek spatulaların yardımı ile zemin üzerine işleme sanatıdır. Kumların desenin üzerine renk renk işlenmesi gerekir, sıvacının duvarı işlemesi gibi. Bu sanat dalını değerli kılan, kumun boyama değil doğal olmasıdır. Boyama olmadığından dolayı rengini yıllarca muhafaza edebilme özelliğine sahiptir. Kumun spatulayla işleme tekniği ve aynı zamanda dekupaj tekniğini kumla birleştirerek portre yapma tekniğinin tarafımca ilk uygulayıcısı olmak ve bu sanatı kendi imkanlarımla tanıtmak beni mutlu etmiş ve cesaretlendirmiştir. 2002 yılında başladığım çalışmalarımda öncelikle manzara çalıştım. Zonguldak'ta açtığım sergilerde gördüğüm ilgi beni bu tekniğe daha da bağladı. Bunun akabinde doğal kumları soyut ve portre çalışmalarında kullandım" dedi.

ÜNLÜLERE ULAŞMAK İSTİYOR

Ressam Toksoy'un yaptığı portrelerde, Türkiye Futbol Federasyonu Eski Başkanı Mahmut Özgener, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin ,Egemen Bağış, Rıfat Hisarcıklıoğlu, spr, iş ve siyaset dünyasından da ünlü isimler yer alıyor.

1970-1980 yılları arasında albümleri satış rekorları kıran ses sanatçılarının yanı sıra halen büyük beğeniyle dinlenen bir çok ünlünün de portresini yapan Toksoy, Zeki Müren, Sezen Aksu, Ajda Pekkan Orhan Gencebay, Nilüfer, Zerrin Özer, Selami Şahin, Selahattin Alpay, İbrahim Tatlıses, Ferdi Tayfur, Özay Gönlüm, Yıldırım Gürses, Tanju Okan, Ruhi Su, Neşet Ertaş, Neşe Karaböcek, Müşerref Akay, Müslüm Gürses, Musa Eroğlu, Murat Çobanoğlu, Muazzez Abacı, Mahmut Tuncer, Kayahan, İzzet Altınmeşe, İlhan İrem, Hakkı Bulut, Ersen ve dadaşlar, Erol Evgin, Erkin Koray, Emel Sayın, Cem Karaca, Bülent Ersoy, Burhan Çaçan, Belkıs Akkale, Barış Manço, Aşık Veysel, Aşık Mahzuni Şerif, Arif Sağ, Alpay, Ali Ekber Çiçek, Ahmet Özhan, Adnan Şenses'in de portresini yapmıştı. Yaşayan sanatçıların hepsine tek tek ulaşarak tablolarını vermek isteyen Toksoy, yıllardır portresini yaptığı ses sanatçılarına ulaşmak için tabloları yaparken harcadığı emeğin kat kat fazlasını harcamasına rağmen hiçbirine ulaşamadığını kaydetti.

Toksoy, şuanda ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan portresi ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve tüm cumhurbaşkanlarının portrelerinin yer alacağı bir proje üzerinde çalışıyor.

29.05.2012 14: 15: 38

TSI

NNNN - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Spor Efsane Golcü Tanju Çolak'ın İnşaat Kumundan Portresi Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fenerbahçe Opet, Eczacıbaşı Dynavit'i mağlup ederek lider tamamladı
    22:39 Fenerbahçe Opet, Eczacıbaşı Dynavit'i mağlup ederek lider tamamladı

    Vodafone Sultanlar Ligi 15. hafta erteleme karşılaşmasında Fenerbahçe Opet, sahasında Eczacıbaşı Dynavit'i 3-2 mağlup etti ve normal sezonu lider tamamladı. Eczacıbaşı Dynavit ise üçüncü sırada yer aldı. Maçın salonu TVF Burhan Felek'te oynandı ve toplam süre 118 dakika sürdü.

  • Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti
    22:05 Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti

    Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu Başkan Vekili Abdurrahman Akyüz, 2023 yılını tarihi başarılarla kapattıklarını ve 2024'te ulusal ve uluslararası şampiyonalarda büyük madalyalar peşinde olacaklarını belirtti. Akyüz, federasyonun geçen yıl Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yaparak takım halinde Avrupa şampiyonu olduğunu ve Dünya Wushu Kung Fu Şampiyonası'nda da dünya takım şampiyonluğunu elde ettiklerini söyledi. Ayrıca, Çin'de yapılacak olan dünya şampiyonasına milli takımı göndereceklerini ve 2024 Avrupa Şampiyonası'na da takım oluşturduklarını belirtti.

  • A Milli Kadın Hentbol Takımı Karadağ ve Sırbistan maçlarına galibiyet için çıkacak
    22:01 A Milli Kadın Hentbol Takımı Karadağ ve Sırbistan maçlarına galibiyet için çıkacak

    A Milli Kadın Hentbol Takımı Başantrenörü Costica Buceschi, Avrupa Hentbol Şampiyonası 6. Eleme Grubu'ndaki Karadağ ve Sırbistan maçlarına kesinlikle galibiyet için çıkacaklarını söyledi. Buceschi, takımın Avrupa Şampiyonası'na katılma hedefine ulaşmak için iyi bir oyun sergileyeceklerini belirtti. Milli hentbolcular da Avrupa Şampiyonası'na gitmeyi tek hedef olarak görüyor ve seyircinin desteğinin önemini vurguluyor.

  • Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı
    21:43 Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı

    Milli maçlar nedeniyle lige verilen arada Antalya'da, Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdüren Galatasaray, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında yapacağı karşılaşmanın hazırlıklarını tamamladı. Antrenman, Teknik Direktör Okan Buruk yönetiminde gerçekleştirildi.

  • Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Açık'ta çeyrek finale yükseldi
    20:35 Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Açık'ta çeyrek finale yükseldi

    Milli tenisçi Zeynep Sönmez, Antalya'da düzenlenen Megasaray Hotels Açık'ta çeyrek finale yükseldi. Sönmez, Alman raket Ella Seidel'i yenerek çeyrek finale adını yazdırdı. Çeyrek finalde Japon raket Moyuka Uchijima ile karşılaşacak olan Sönmez'in performansı Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş tarafından övgüyle karşılandı.

  • Trabzonspor, Konyaspor maçı hazırlıklarını sürdürüyor
    20:31 Trabzonspor, Konyaspor maçı hazırlıklarını sürdürüyor

    Trabzonspor, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında deplasmanda oynayacağı Konyaspor maçı için antrenmanlarını sürdürüyor. Abdullah Avcı yönetiminde yapılan antrenmanda futbolcular rejenerasyon, kuvvet, koordinasyon ve çabukluk çalışmaları yaptı. Antrenman şut ve dayanıklılık çalışmasıyla tamamlandı.


Advertisement