Efsanenin "On Üç Yıl Sonra"sı - Son Dakika
Kültür Sanat

Efsanenin "On Üç Yıl Sonra"sı

Efsanenin "On Üç Yıl Sonra"sı

On İki'nin yazarı Jasper Kent'le maceraya devam!

05.07.2011 16:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçtiğimiz yıl Danilov beşlemesinin ilk romanı On İki'yle büyük ses getiren

Jasper Kent, yeni kitabıyla öyküye kaldığı yerden devam ediyor.

Tarihsel bilgi ile kurguyu kusursuzca bütünleştiren bu kitap, okurların bir yıl süren sabırsız bekleyişine son verecek!

"…Aleksandr başparmağını usturanın ağzına dayadı, çok hafifçe bastırdı. Bıçağın derisine Bastırdığını hissediyor, ama derinin bu bastırışı nasıl hissettiğini algılayamıyordu. Başka herhangi bir nesne olsa, okşayarak, parmaklarını o nesnenin üzerinde gezdirerek onu hissedersiniz, yalnızca yapısının durağan bir örneğini duyumsamaz, o nesnenin nasıl hareket ettiğini, deriyle nasıl bir etkileşimegirdiğini algılarsınız. Ama usturayla böyle bir şey söz konusu olamazdı. Başparmağını biraz sağa ya da sola hareket ettirse, derisi bıçağın yapısını hissetmez, doğrudan kesilirdi. O Kral Midas'tı; hiçbir şeye dokunmayan, ama dokunduğu her şeyi yok eden Midas. Aleksandr, düşüncesi bile tiksinç geldiği halde, kanatmayı göze alarak parmağını biraz daha bastırdı. Parmağını çekti, usturayı tekrar sapından tutup kayışa sürterek bilemeye başladı."

Bu soluk kesen öykünün nasıl başladığını hatırlamak ister misiniz? Serinin ilk kitabı olan On İki, 1812 sonbaharında, Rusya'da başlamıştı… Ülke, başa çıkılmaz bir düşmanla karşı karşıyadır: Napoléon Bonaparte'ın büyük ordusu. Rus şehirleri Fransızlara birer birer teslim olmuştur, imparatorluğun kalbi Moskova'yı kurtarmak için ancak bir mucize gerekmektedir. Bir grup üst rütbeli Rus asker, son çare olarak Opriçnik adı verilen, Hıristiyan Avrupa'nın uzak köşelerinde efsane olmuş on iki savaşçının yardımına başvurur. Sadece geceleri ve yalnız başlarına savaşan çete, koca bir savaşın kaderini değiştirir. Ancak Yüzbaşı Aleksey, çetenin yolu üzerindeki ölüm haberlerinden şüphelenir. Asıl karabasanın henüz başlamadığını kısa sürede anlayacaktır. Bu savaş Napolyon'un işgalci ordusuna karşı son bir direniş olarak başlasa da insanoğlunun kendi düşmanına karşı savaşı olarak bitecektir.

Heyecanla beklenen ikinci kitap On Üç Yıl Sonra'daysa, yaşanan büyük olayların on üç yıl ötesine varıyoruz… Yıl 1825, Fransa Rusya'dan çekilip ardında huzur bırakalı tam on yıl olmuştur. Hatta Fransa'nın geri adım atmasıyla yetinmeyen Rus birlikleri, geri çekilen Fransız askerlerini takipederek Paris'e kadar ilerlerler. Napoléon çoktan ölmüş ve Çarlık Rusyası'nda istila tehlikesi kalmamıştır. Reformist Rus Çarı 1. Alexander, saltanatının devamlılığı için daha katı bir politika izlemeye başlar. Ancak bu uygulama farklılığı özellikle askerler arasında özgürlüğe olan özlemi artırır.

Çar'ın baskıcı yönetimine karşı sessiz kalamayan kalabalık bir grup, kendilerini ifade edebilmek için güçlü bir ayaklanmanın planını hazırlamaya başlar…

İlk kitapta yakından tanıdığımız Aleksey'in görevi hâlâ Çar I.Aleksandr'ı korumaktır; ayaklanmaya hazırlanan gruba gizlice dahil olan Aleksey, Çar'a ajanlık yaparak gelişmeleri an be an aktarsa da Çar'ın asıl korkusu farklıdır… Kendisinin, ailesinin ve ülkesinin üzerine lânet gibi çökeceğini bildiği 'o' tehdit, adım adım yaklaşarak verilmemiş sözlerin yazıldığı kara defterin kapağını aralayacaktır.

Ustaca yaratılmış tarihi atmosferiyle ilk sayfasından itibaren sizi kendi dünyasına hapseden bu romanı unutturacak yeni bir eser yazılacaksa o da dizinin sıradaki kitabıdır!

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Efsanenin 'On Üç Yıl Sonra'sı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Burdur'daki Kibyra Antik Kenti'nde 2000 yıllık Medusa mozaiği ziyarete açıldı
    15:09 Burdur'daki Kibyra Antik Kenti'nde 2000 yıllık Medusa mozaiği ziyarete açıldı

    Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde bulunan ve kış aylarında kapatılan 2000 yıllık Medusa mozaiği, yeniden ziyarete açıldı. Mozaiğin, hava şartlarından korunması için uzmanlar tarafından kapatıldığı belirtilirken, 2024 yaz sezonuna kadar ziyaretçilere açık olacağı ifade edildi. Medusa mozaiği, dünyada benzerinin bulunmadığı nadir antik eserler arasında yer alıyor.

  • Çorum'da
    15:07 Çorum'da "Çiğdem Aşı ve Geleneksel Çocuk Oyunları Etkinliği" düzenlendi

    Çorum'da kökeni Hititlere dayandığı düşünülen Çiğdem Aşı Şenliği düzenlendi. Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce, unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin yaşatılıp gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 'Çiğdem Aşı ve Geleneksel Çocuk Oyunları Etkinliği' gerçekleştirildi. Etkinlikte çocuklar yöresel çocuk oyunları oynadı ve çiğdem aşı ikram edildi.

  • Köy Enstitüleri ve Spor Söyleşileri 3 Düzenlendi
    14:45 Köy Enstitüleri ve Spor Söyleşileri 3 Düzenlendi

    Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Köy Enstitüleri ve Spor Söyleşileri 3 etkinliğinde Prof. Dr. F. Pervin Bilir konuşma yaptı. Konuşmada, Köy Enstitülerinde beden eğitimi ve spor etkinliklerinin değerlendirilmesi ele alındı.

  • Çorum'un Boğazkale ilçesinde madımak otu toplama mevsimi başladı
    14:34 Çorum'un Boğazkale ilçesinde madımak otu toplama mevsimi başladı

    Doğada yetişen madımak otu, ilkbaharın gelmesiyle Çorum'un Boğazkale ilçesinde toplanmaya başlandı. Yöresel lezzetler arasında yer alan madımak, kadınlar tarafından toplanarak hem aileler için yemek yapılıyor hem de pazarlarda satılarak ek gelir elde ediliyor. Madımak otu, Puduhepa Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinde işlenerek konserve haline getiriliyor ve sarımsaklı yoğurt ile servis ediliyor.

  • Antalya Devlet Opera ve Balesi 'Rapunzel' Çocuk Operasını Sahneledi
    14:24 Antalya Devlet Opera ve Balesi 'Rapunzel' Çocuk Operasını Sahneledi

    Antalya Devlet Opera ve Balesi, minikleri masallar dünyasında yolculuğa çıkaran 'Rapunzel' operasını sahneledi. Ahmet Sait Karabulut'un bestelediği eser, Sabri Özmener'in yönetmenliğinde ve Zeynep Ergüven'in metniyle sahnelendi. Eser, 23 Nisan ve 25 Nisan tarihlerinde tekrar sahnelenecek.

  • Nilüfer'de Eczacılık Kültürü Müzesi açılıyor
    14:24 Nilüfer'de Eczacılık Kültürü Müzesi açılıyor

    Nilüfer Belediyesi tarafından açılacak olan Eczacılık Kültürü Müzesi'nin küratörlüğünü üstlenen Sunay Akın, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ile görüştü. Akın, müzenin kente değer katacağını belirtti.

  • Yozgat'ta Tarihi Eser Operasyonu: 69 Adet Obje Ele Geçirildi
    14:05 Yozgat'ta Tarihi Eser Operasyonu: 69 Adet Obje Ele Geçirildi

    Yozgat İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, tarihi eser bulundurduğu iddia edilen bir kişinin üzerinde gerçekleştirdiği aramada 69 adet tarihi obje buldu. Operasyon sonucunda ele geçirilen sikke ve objeler muhafaza altına alınırken, şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Iğdır'da özel eğitim meslek okulunda öğrenciler becerilerini geliştiriyor
    14:04 Iğdır'da özel eğitim meslek okulunda öğrenciler becerilerini geliştiriyor

    Iğdır Özel Eğitim Meslek Okulu'nda öğrencilere temel derslerin yanında seramik ve el sanatları atölyelerinde mesleki eğitim veriliyor. Öğrencilerin becerileri keşfedilerek mezun olduklarında çalışabilecekleri alanlarda eğitim alması hedefleniyor.

  • Balıkesir Üniversitesi ev sahipliğinde 4. Ulusal - 1. Uluslararası Balıkesir Turizm Kongresi başladı
    14:03 Balıkesir Üniversitesi ev sahipliğinde 4. Ulusal - 1. Uluslararası Balıkesir Turizm Kongresi başladı

    Balıkesir Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 4. Ulusal - 1. Uluslararası Balıkesir Turizm Kongresi, uluslararası katılımla başladı. Kongrenin açılışında konuşan Vali İsmail Ustaoğlu, Balıkesir'in turizmde öncü şehirlerden biri olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ise Balıkesir'in güçlü turizm potansiyeline dikkat çekti. Kongrede 113 bildiri sunulacak ve çeşitli sosyal programlar düzenlenecek.

  • Adıyaman'da Kültürel Faaliyetler Projesi Kapanış Programı Gerçekleştirildi
    13:50 Adıyaman'da Kültürel Faaliyetler Projesi Kapanış Programı Gerçekleştirildi

    Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Kültürel faaliyetlerde göçmenler, mirasın korunması ve turizmin teşvik edilmesi' adlı proje kapanış programı düzenlendi. Programda konuşmalar, konser ve proje sonuç sunumu gerçekleştirildi.

  • Necib Mahfuz'un 'Mumyanın Uyanışı: Antik Mısır Hikayeleri' Türkçeye çevrildi
    13:49 Necib Mahfuz'un 'Mumyanın Uyanışı: Antik Mısır Hikayeleri' Türkçeye çevrildi

    1988 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi ilk Arap yazar Necib Mahfuz'un 'Mumyanın Uyanışı: Antik Mısır Hikayeleri' kitabı Türkçeye çevrildi. Can Yayınları tarafından yayımlanan kitap, Antik Mısır'ı tarihi şahsiyetler, kadim metinler ve şiirlerle günümüz yaşantısıyla birleştiren beş öyküden oluşuyor. Mehmet Hakkı Suçin'in çevirisiyle okurla buluşan eser, mezarında rahatsız edilen bir mumyanın 20. yüzyılda öfke içinde uyanışını anlatıyor.

  • Edirne Müzik Akademisi Öğrencileri İlk Konserini Verdi
    13:44 Edirne Müzik Akademisi Öğrencileri İlk Konserini Verdi

    Edirne Valiliği tarafından kurulan Edirne Müzik Akademisi'nde eğitim alan öğrenciler, Turizm Haftası kapsamında Saraçlar Caddesi'nde bir konser verdi. Öğrenciler, yöresel türküler ve farklı müzik türlerinden eserler seslendirdi. Konseri izleyen vatandaşlar da alkışlarıyla şarkılara eşlik etti. İl Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı, konser sonrasında öğrencileri ve eğitmenleri kutladı ve Müzik Akademisi'nin başarılı bir şekilde ilerlediğini belirtti. Akademi, dezavantajlı öğrencilere müzik eğitimi vererek onları sanatla buluşturmayı hedefliyor.


Advertisement