Ege Bölgesi'nin En Büyük Camisinin Yapımı Sürüyor - İzmir - Son Dakika
Güncel

Ege Bölgesi'nin En Büyük Camisinin Yapımı Sürüyor - İzmir

İzmir'e birçok eser kazandıran merhum Nevvar ve Salih İşgören çiftinin kendi isimleriyle kurduğu vakıf tarafından yaptırılan ve aynı anda 15 bin kişinin ibadet edebileceği caminin kaba inşaatının yüzde 90'ı tamamlandı.

25.04.2019 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TEZCAN EKİZLER - İzmir'e birçok eser kazandıran merhum Nevvar ve Salih İşgören çiftinin kendi isimleriyle kurduğu vakıf tarafından yaptırılan ve aynı anda 15 bin kişinin ibadet edebileceği caminin kaba inşaatının yüzde 90'ı tamamlandı.

Vakıf kurucusu Salih İşgören'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Başbakanlığı döneminde cami yaptırma sözü vermesinin ardından çalışmalarına başlanan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün fenni mesul olduğu hayırseverlerin ismini taşıyan Nevvar-Salih İşgören İzmir Ulu Cami inşaatında çalışmalar devam ediyor.

Yapılan protokol gereği kaba inşaatını vakfın üstlendiği cami için Konak ilçesi Mersinli bölgesinde 20 bin metrekarelik alanda ilk kazma 2017 yılının Ağustos ayında vuruldu.

Gece gündüz 120 işçinin çalıştığı cami inşaatında 20 ay sonra kaba inşaatın yüzde 90'ı tamamlandı.

Osmanlı ve modern mimari izlerini taşıyan cami, 43 metre kubbe genişliğinin yanı sıra 92 metre uzunluğunda 4 minareye de sahip olacak. Cami, kaba inşaatının tamamlanmasının ardından yapılan protokol gereği Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilecek.

"15 bin kişi aynı anda ibadet edebilecek"

İnşaat alanında devam eden çalışmalarla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Nevvar-Salih İşgören Vakfı Genel Sekreteri Mahir Dinç, vakıf olarak hayırsever çiftin ismini taşıyacak kentteki en büyük camiyi yapmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

İzmir'e birçok eserler kazandıran Nevvar-Salih İşgören çiftinin yaşarken bu projeye çok önem verdiğini belirten Dinç, şöyle konuştu:

"Söz konusu Nevvar-Salih İşgören adı olunca her projede olduğu gibi yine halkın yararını önemsiyoruz. İzmir'in böyle bir ulu camiye ihtiyacı vardı, aynı anda yaklaşık 15 bin kişinin bayram ve cenaze namazını bir arada kılabileceği bir cami olacak. Camimiz 43 metrelik kubbe çapıyla Türkiye, Orta Doğu ve Balkanlar'ın kubbe çapı en büyük camisi olma konumunda. 20 aylık süreçte vakıf olarak üstlendiğimiz kaba inşaat imalatlarının yüzde 90'ı tamamlanırken, kalan bölümün 3-4 ay içinde bitirilmesi hedefleniyor. Vakfımız birleştiriciliği, inanca saygısıyla bilinen İzmir'e güzel bir eser kazandırmanın sorumluluğuyla yeni bir esere imza atıyor."

"Projede 60 bin metreküp beton kullanıldı"

Projenin mühendislerinden Onur Çetin ise hayırsever Nevvar ve Salih İşgören çiftinin ismine yakışır bir cami inşaa etmek için çok özen göstçerdiklerini söyledi.

Kubbe ve minarede inşaa çalışmalarının devam ettiğini anlatan Çetin, "Bugüne kadar inşaatımızda 60 bin metreküp beton ile 10 bin ton demir kullanıldı. Bunun dışında zemin iyileştirme çalışmaları için 42 bin metre uzunluğunda fore kazık ile 13 bin metre uzunluğunda jet grout kullanıldı." dedi.

Ege Bölgesi\'nin En Büyük Camisinin Yapımı Sürüyor - İzmir
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ege Bölgesi'nin En Büyük Camisinin Yapımı Sürüyor - İzmir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı
    10:47 Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık 49,92, aylık yüzde 3,59 arttı. Şubat ayında tarımsal girdi fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,59, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,92 artış gösterdi. Veteriner harcamaları yıllık değişimde en yüksek artışı gösterirken, aylık değişimde ise diğer mal ve hizmetler grubu öne çıktı.

  • Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor
    10:45 Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor

    Okul Sporları Yarışmaları kapsamında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Denizli'de yapılacak. 16 erkek takımı ve 15 kız takımı yarı final bileti için mücadele edecek. Yarışmaların açılış seremonisi 22 Nisan Pazartesi günü gerçekleşecek.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.

  • Konya'da bisiklet sürücüsünün ölümüne neden olan sürücü kaçtı
    10:42 Konya'da bisiklet sürücüsünün ölümüne neden olan sürücü kaçtı

    Konya'nın Ereğli ilçesinde kamyonun çarptığı bisikletli hayatını kaybederken, kamyon sürücüsü olay yerinden kaçtı. Kazada hayatını kaybeden bisiklet sürücüsü evine götürmek için aldığı ekmeklerle geride kaldı. Polis, kaçan sürücünün yakalanması için çalışma başlattı.


Advertisement