Ege'nin "Meyve Deposu"Ndan Avrupa'ya Salça İhracatı - Son Dakika
Yerel

Ege'nin "Meyve Deposu"Ndan Avrupa'ya Salça İhracatı

Sinan Kutlar - Ege Bölgesi'nin "Meyve Deposu" diye bilinen Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde, bir firma tarafından deneme amacıyla girilen domates üretiminden iyi verim alınınca bazı Avrupa ülkelerine salça ihraç edilmeye başlandı.

21.10.2012 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sinan Kutlar - Ege Bölgesi'nin "Meyve Deposu" diye bilinen Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde, bir firma tarafından deneme amacıyla girilen domates üretiminden iyi verim alınınca bazı Avrupa ülkelerine salça ihraç edilmeye başlandı.

Firma yetkilisi Ziraat Mühendisi Ramazan Özek, AA muhabirine, Sultandağı'nın Napolyon cinsi kirazın yanı sıra vişne, kayısı ve elma üretimiyle tanındığını söyledi.

Tesislerinde yıllardır kiraz, vişne, kayısı ve elma işleyerek meyve suyu ürettiklerini belirten Özek, bu yıl ilk kez ilçe çiftçisini alternatif tarım ürünlerine yönlendirmek amacıyla deneme üretimi projesine başladıklarını bildirdi.

Yeşilçiftlik, Dereçine, Gölçayır, Sorkun, Kozağaç, Altıntaş, Karahüyük, Söğütlü, Mendik, Erdoğdu, Odabaşı, Kolukısa gibi belde ve köylerde 42 üreticiyle sözleşme imzalayarak, ortalama bin 500 dekar alanda dikilmek üzere domates fidesi dağıttıklarını dile getiren Özek, şöyle konuştu:

"Üreticilerin gübre, çapalama, dikim, hasat ve nakliye giderlerini de üstlendik. Dekar başına ortalama 10 ton salçalık domates üretmeyi hedefliyoruz. Üreticilerimizden domatesin kilosunu 19 kuruşa alıyoruz. Fabrikamızın günlük salça üretim kapasitesi 400 ton ve bu yıl hedeflerimiz doğrultusunda 13 bin ton domates salçası üretimi gerçekleştirdik. Çelik varillerde depoladığımız salçaların yüzde 75'ini Almanya ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Yüzde 25'ini de yurt içinde değerlendiriyoruz."

-"Çiftçiler, meyve dışında alternatif ürünlere yönelmeli"-

Özek, domates üretimine deneme amacıyla başladıklarını ifade ederek, ilçede yetişen meyvelerin üretiminin her yıl aynı kalite ve rekoltede olmamasından dolayı çiftçilerin alternatif tarım ürünlerine yönelmesi gerektiğini anlattı.

Salçalık domates üretimini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydeden Özek, deneme amaçlı salçalık domatesler üretiminin ilçe iklimi ve toprağına uyum sağlaması halinde Sultandağı'na farklı ve alternatif bir ürün getirmiş olmanın mutluluğunu yaşayacaklarını sözlerine ekledi.

Yayıncı: Mürsel Çetin - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ege'nin 'Meyve Deposu'Ndan Avrupa'ya Salça İhracatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement