Ege Serbest Bölgesi, Bilişim Yatırımlarını da İstiyor - Son Dakika
Yerel

Ege Serbest Bölgesi, Bilişim Yatırımlarını da İstiyor

(ESBAŞ) Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Faruk Gürler, mevzuat hazırlıkları devam eden Özel Ekonomi Bölgeleri'nin serbest bölgeleri de içine alacak şekilde genişletilmesinin düşünüldüğünü, Ege Serbest Bölgesi'nin de bu bölgelerle çelişen bir yanı...

16.01.2013 13:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ

(ESBAŞ) Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Faruk Gürler, mevzuat hazırlıkları devam eden Özel Ekonomi Bölgeleri'nin serbest bölgeleri de içine alacak şekilde genişletilmesinin düşünüldüğünü, Ege Serbest Bölgesi'nin de bu bölgelerle çelişen bir yanı olmadığını belirterek, "En azından bilişim yatırımlarının serbest bölgelerde yapılabilmesinin mevzuata konmasını istiyoruz" dedi.

Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ'de Üst Düzey Yöneticilik (CEO) görevine Faruk Gürler atandı.

Gürler'in göreve başlaması nedeniyle EBSAŞ Teknoloji Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mary Tuncer, bölgenin geleceğe yönelik hedeflerinin gerçekleşmesinde Faruk Gürler'e büyük işler düştüğünü, kendisine çok güvendiklerini belirtti.

Gürler ise Abalıoğlu Grubu'ndaki 14 yıllık üst düzey yöneticilik görevinin ardından farklı değerler yaratmak amacıyla ESBAŞ'ta göreve başladığını ifade ederek, İzmir'i uluslararası yatırımcılara tanıtma konusunda yoğun bir gündem içinde çalışacaklarını söyledi.

Bölgede 2012 yılında 19 yeni şirketin faaliyete başladığını, yaklaşık bin kişiye iş yaratıldığını anlatan Gürler, toplam istihdam sayısının 20 bin 400 kişiye çıktığını kaydetti.

Ticaret hacminin önceki yıla göre artışla kapandığını dile getiren Gürler, dünyada krizin yarattığı sıkıntıların yaşandığı bir dönemde ticaret hacmi, yatırım ve istihdam rakamlarını artırmanın önemli bir başarı olduğunu vurguladı.

-Fiziki büyüme talebi-

2013 yılında da bu rakamlardaki artışın devam edeceğini öngördüklerini ifade eden Gürler, "Biz bölgeye daha fazla yatırımcı çekmek için çalışacağız. Yatırımcı geldiğinde onlara 'yer yok' yanıtını veremeyiz. Türkiye'nin de böyle bir yanıt verme lüksü yok. Bölge sınırlarının genişletilmesi noktasında talebimiz var. Hazırız ve istekliyiz. Hükümetin de daha fazla yatırımcının Türkiye'ye çekilmesini isteyeceğini düşünüyoruz. Gelecek dönemde hükümete bu ihtiyacı ve talebimizi iletme noktasında yoğun çaba göstereceğiz" dedi.

Serbest bölgelerin dünyada yeniden yapılanması noktasında çalışmalar bulunduğunu, bazı ülkelerin Dünya Ticaret Örgütü kararlarına ve AB mevzuatına ters düşmeyen modeller oluşturarak yatırımcı çekmeye devam ettiğini anlatan Gürler, Türkiye'de de Ekonomi Bakanlığı'nın "Özel Ekonomi Bölgeleri" oluşturmak için mevzuat çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Özel Ekonomi Bölgeleri'yle ilgili ayrıntıların henüz belli olmadığına işaret eden Gürler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Serbest bölgelerin durumunu avantajlı hale getirmek ve farklı statülerde bölgeler açabilmek için özel ekonomi bölgeleri kurma çalışmaları var. Bu çalışmalar daha işin başında. Ama Ekonomi Bakanlığı değişik formüller üzerinde çalışıyor. Bizim özel ekonomi bölgeleriyle çelişen tarafımız yok. Serbest bölgelerin mevzuat değişikliğiyle Ar-Ge'ye dayalı sektörler ve bilişim sektöründen de yatırımlar çekebilmesi konuşuluyor. Bunları konuşmak için çok erken, bakanlıkta da netleşmiş fikirler yok. Ancak öyle bir gelişim içinde olacağız gibi gözüküyor. En azından bilişim yatırımlarının serbest bölgelerde yapılabilmesinin mevzuata konmasını istiyoruz. Bu süreç bir dönüşüm şeklinde değil yatırımları çeşitlendirme şeklinde ESBAŞ'ın işine yarar."

Muhabir: Tolga Albay

Yayıncı: Zülal Eser - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ege Serbest Bölgesi, Bilişim Yatırımlarını da İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement