EGE ÜNİVERSİTESİ'NE 'ARAZİYİ EĞİTİM İÇİN KAMULAŞTIRDINIZ, TİCARİ AMAÇLA KULLANIYORSUNUZ' DAVASI - Son Dakika
Güncel

EGE ÜNİVERSİTESİ'NE 'ARAZİYİ EĞİTİM İÇİN KAMULAŞTIRDINIZ, TİCARİ AMAÇLA KULLANIYORSUNUZ' DAVASI

EGE Üniversitesi tarafından İzmir'in Bornova ilçesinde kamulaştırılan 9 dönümlük arazinin, ticari amaçla kullanıldığı gerekçesiyle dava açıldı.

23.05.2023 11:35  Güncelleme: 12:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EGE Üniversitesi tarafından İzmir'in Bornova ilçesinde kamulaştırılan 9 dönümlük arazinin, ticari amaçla kullanıldığı gerekçesiyle dava açıldı. Davacıların avukatı Murat Fatih Ülkü, Arazimizi eğitim ihtiyacı için aldılar ancak ticari amaçla kullanıyorlar. Bu nedenle malımız geri verilsin. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde benzer konularda haklı olduğumuz yönünde birçok karar var. Bu nedenle tapu tescil ve tazminat talebimizin kabul edileceğine inanıyoruz dedi. Ege Üniversitesi, 1959-1961 yıllarında, Osman Pamuk mirasçılarının bütün taşınmazlarını üniversite için kullanmak üzere kamulaştırdı. Bu taşınmazlardan bazıları, alışveriş merkezleri ve zincir marketlere verildi. Bunun üzerine Osman Pamuk'un 53 mirasçısı, avukatları Murat Fatih Ülkü aracılığıyla, arazinin kamulaştırma amacı dışında ticari amaçla kullanıldığı gerekçesiyle İzmir 10. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Davada, Erzene Mahallesi 191 ada 16 parsel sayılı taşınmazla ilgili, kamulaştırma amacı açısından gerekliliği kalmadığı halde, taşınmazın malikine geri alma hakkı tanımaması nedeniyle, 'somut olayda uygulanması gereken 6830 sayılı İstimlak Kanunu'nun 22. maddesi gereğince' geri alma hakkının kullanılarak taşınmazın yeniden mirasçılar adına tescili ve tazminat talep edildi.

Avukat Murat Fatih Ülkü, davacı mirasçıların kamulaştırılan diğer taşınmazlarının da genel olarak kamulaştırma amacı dışında kullanıldığını, bu taşınmazlar için de dava açmakta olduklarını belirterek, şunları söylediEge Üniversitesi'nin kurulmasından hemen sonra müvekkillerimizin dedesi Osman Pamuk'un, kendi parasıyla aldığı taşınmazı Ege Üniversitesi tarafından eğitim ihtiyacı için kamulaştırılıyor. Buranın eğitim için kullanılmasını beklersiniz. Ama öyle olmuyor. 38 yıla yakın bir zaman gayrimenkul o haliyle bırakılıyor. Sonra bu alana bir zincir market kuruluyor. Yani eğitim amacıyla bir kenara bırakıp, ticari amaç söz konusu. Hukuken biz şunu biliyoruz. Alan hangi amaçla kamulaştırıldıysa o şekilde kullanılır. Yani bu arazi ticari amaçla kullanılamaz. Biz de Osman dedenin mirasçıları adına dava açtık. Diyoruz ki arazimizi eğitim ihtiyacı için aldılar ancak ticari amaçla kullanıyorlar. Bu nedenle malımız geri verilsin. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde benzer konularda haklı olduğumuz yönünde birçok karar var. Haklı olduğumuzu düşünüyoruz. Bu nedenle tapu tescil ve tazminat talebimizin kabul edileceğine inanıyoruz. Türk yargısının vatandaşın mülkiyet halkını koruyan bir karara imza atacağına inanıyoruz dedi.Hukuki sürecin devam ettiğini belirten Ege Üniversitesi yetkilileri ise konu ile ilgili açıklama yapmayacaklarını belirtti.(DHA)

EGE ÜNİVERSİTESİ\'NE \'ARAZİYİ EĞİTİM İÇİN KAMULAŞTIRDINIZ, TİCARİ AMAÇLA KULLANIYORSUNUZ\' DAVASI
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel EGE ÜNİVERSİTESİ'NE 'ARAZİYİ EĞİTİM İÇİN KAMULAŞTIRDINIZ, TİCARİ AMAÇLA KULLANIYORSUNUZ' DAVASI - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin'de düzenlenecek Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası başlıyor
    16:28 Mersin'de düzenlenecek Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası başlıyor

    Mersin'de düzenlenecek olan Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası'nın ilk yarışları yarın yapılacak. Yenişehir Belediyesi ve Türkiye Triatlon Federasyonu iş birliğiyle organize edilen bu önemli etkinlikler, kentin renkli bir atmosfer kazanmasını sağlayacak. Organizasyona 29 ülkeden 140'ı yabancı olmak üzere toplam 380 sporcu katılacak.

  • Tokat'ta Deprem Sonrası Yapı İncelemeleri
    16:26 Tokat'ta Deprem Sonrası Yapı İncelemeleri

    Tokat'ta meydana gelen deprem sonrası yapılan incelemelerde, 500 ihbardan 50 yapı incelendi ve 5 yıkık, 15 ağır hasarlı yapı tespit edildi. Bakan Yardımcısı Tuzcuoğlu, hasarlı yapıların çoğunlukla 1999 öncesi yapılan binalar olduğunu belirtti ve ülkemizin deprem bölgesi olduğunu vurguladı. Kamu binalarında ise herhangi bir hasar görülmediği açıklandı.

  • Havza Muhtarları Derneği Başkanı Muhtarlarla Belediye Başkanı İkiz'i Ziyaret Etti
    16:25 Havza Muhtarları Derneği Başkanı Muhtarlarla Belediye Başkanı İkiz'i Ziyaret Etti

    Havza Muhtarları Derneği Başkanlığı tarafından düzenlenen ziyarette, muhtarlar Belediye Başkanı Murat İkiz'i ziyaret etti. İkiz, muhtarların önemli iletişim köprüleri olduğunu belirterek, önümüzdeki 5 yılda mahallelerin sorunlarını çözmek ve yaşam standartlarını yükseltmek için çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Dernek başkanı Şahin ise İkiz'in ilçeye ve mahallelere değer katacak çalışmalar yapacağına inandıklarını söyledi.

  • Suluova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Genel Kurulu Gerçekleştirildi
    16:24 Suluova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Genel Kurulu Gerçekleştirildi

    Suluova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 yılı 1. Dönem Olağan Genel Kurulu, öğretmenevinde gerçekleştirildi. Toplantıda, görev süreleri dolan encümenlerin yerine yeni encümenler seçildi. Birlik başkanı Kaymakam Şafak Gürçam, daha önce görev alanlara teşekkür ederek, amaçlarının köylerde yaşayan vatandaşların hayat standartlarını yükseltmek olduğunu belirtti. Yapılan seçimde İl Genel Meclisi üyeleri Hasan Basri İnan ve Akın Yağız Demirelli, köy muhtarları Muhittin Çakır ve Yavuz Çarıkçı göreve getirildi. Toplantı sonunda muhtarların sorun ve talepleri dinlendi.

  • Gaziantep'te restoranda yöresel lezzetler 40 liraya halkla buluşuyor
    16:24 Gaziantep'te restoranda yöresel lezzetler 40 liraya halkla buluşuyor

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete alınan restoranda, 4 çeşit yöresel lezzetten oluşan menü, 40 liradan halkla buluşturuluyor. Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi'nde bulunan restoranda günlük hazırlanan menüler, öğle ve akşam saatlerinde vatandaşlara ikram ediliyor. Uygulama, vatandaşlara daha ucuz yemek sunabilmek amacıyla başlatılmış olup, halktan olumlu dönüşler almaktadır.

  • Bolu'da tartışma sonucu eş ve kayınpederini öldüren damat adliyeye sevk edildi
    16:24 Bolu'da tartışma sonucu eş ve kayınpederini öldüren damat adliyeye sevk edildi

    Bolu'da yaşanan olayda, tartıştığı eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldüren damat, adliyeye sevk edildi. Olayda ayrıca kayınvalidesini de yaralayan şüpheli, polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Tartışmanın nedeni olarak geçimsizlik gösterildi.

  • Osmaneli Kaymakamı Yüksel, Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yaptı
    16:24 Osmaneli Kaymakamı Yüksel, Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yaptı

    Bilecik'in Osmaneli İlçesinde Kaymakam Yüksel, köy ve mahalle muhtarları ile tanışma ve istişare toplantısı düzenledi. Kaymakam Yüksel, muhtarlara yeni görevlerinde başarılar diledi ve vatandaşların sorunlarını aktarmalarını istedi. Yeni Belediye Başkanı Bekir Torun da muhtarların önemine vurgu yaparak iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti.


Advertisement