Ege Üniversitesi Öykam'ın Haklı Gururunu Tescilledi - Son Dakika
Yerel

Ege Üniversitesi Öykam'ın Haklı Gururunu Tescilledi

Ege Üniversitesi Öykam\'ın Haklı Gururunu Tescilledi

Ege Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü’nden Prof. Dr. Nazan Günay, Doç. Dr. Aykan Candemir ile Araştırma Görevlileri Cihat Karslı ve Yunus Kaymaz, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’ni (ÖYKAM) konu edinen bir akademik çalışma gerçekleştirdi.

30.04.2014 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü'nden Prof. Dr. Nazan Günay, Doç. Dr. Aykan Candemir ile Araştırma Görevlileri Cihat Karslı ve Yunus Kaymaz, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi'ni (ÖYKAM) konu edinen bir akademik çalışma gerçekleştirdi.

"Kültür Turizminde Yerelden Ulusal, Ödemiş Örneği" başlıklı çalışma, sonbaharda yayımlanacak. ÖYKAM'ın Ödemiş'in tanıtımı ve ekonomisine katkılarını ölçmeyi amaçlayan çalışma, 14 Ocak- 14 Mart 2014 tarihleri arasında müzeyi ziyaret eden 114 kişiyle gerçekleştirilen bir ankete dayandırıldı.

Edinilen bilgilere göre yapılan çalışmada ziyaretçilere çoktan seçmeli 61 soru yöneltilirken elde edilen veriler SPSS 21.0 istatistik paket programıyla analiz edilerek değerlendirildi. Analizlerde frekans dağılımları, güvenilirlik analizi, faktör analizi, One-Way Anova ve korelasyon testleri yapıldı.

Çalışma sonucunda şu sonuçlar elde edildi:

Ankete katılanların yüzde 36'sı Ödemiş'te,yüzde 64'ü ise İzmir ve diğer illerde ikamet ettiklerini söyledi. Katılımcıların yüzde 40'ı yeni şeyler öğrenmek için ÖYKAM'ı ziyaret ettiklerini söylerken, merak ettikleri için ziyaret ettiklerini söyleyenlerin oranı yüzde 23 oldu. Ankete katılanların yüzde 64'ü, "müzeyi daha önce ziyaret ettiniz mi " sorusuna "hayır" cevabı verdi. Müzeyi tekrar ziyaret etme istekleri olup olmadığı sorulduğunda, yüzde 79,8'i tekrar ziyaret etmek istediklerini vurguladı. Katılımcıların yüzde 61,4'ü, ÖYKAM hakkında önceden bilgileri olduğunu belirttiler.

Anket katılımcıları, müze koleksiyonu ve çekiciliği, müze görevlilerinin tutum ve davranışları, müzenin işleyişine yönelik unsurlar ve hizmete yönelik fiziksel unsurlar bağlamında ÖYKAM'ın iyi hizmet sağladığı görüşünde. Çalışma, ÖYKAM'ın kültürel çekiciliği ile Ödemiş'in kültürel unsurları, tarihi ve mekansal zenginlikleri arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğunu ortaya koydu.

ÖYKAM'ın Ödemiş kültürü, tarihi ve Ödemiş'in değerlerini iyi bir şekilde temsil ettiği belirtilirken Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi'nin barındırdığı eserler, arşivi, uzmanlık kütüphanesi ve yaptığı akademik yayınlar ile kent müzeleri içinde ön aldığının vurgulandığı çalışma, ÖYKAM'ın 2013 yılında "Kültür Mirasında Müzecilik ve Kent Müzeleri" temalı Antalya'daki Kent Müzeleri Fuarı'na, Gaziantep ve Bursa Kent Müzeleri ile birlikte davet edilmesinin bir tesadüf olmadığını kanıtladı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ege Üniversitesi Öykam'ın Haklı Gururunu Tescilledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement