Egeli Akademisyenler, "Aşk Kalpte Mi Beyinde Mi?" Sorusuna Cevap Verdi - Son Dakika
Güncel

Egeli Akademisyenler, "Aşk Kalpte Mi Beyinde Mi?" Sorusuna Cevap Verdi

Egeli Akademisyenler, "Aşk Kalpte Mi Beyinde Mi?" Sorusuna Cevap Verdi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kurumsal İletişim Müdürlüğünün düzenlediği aylık kültür, sanat ve sağlık temalı aktivitelerin Şubat ayı etkinliği "Aşk Kalpte mi Beyinde mi? başlıklı söyleşi oldu.

13.02.2019 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber spikeri Meltem Acar ve katılımcıların sorularını yanıtlayan Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Özalp Karabay ve Beyin ve Sinir Cerrahı Prof. Dr. Kemal Yücesoy aşkın beyin ve kalp üzerindeki etkilerini katılımcılarla paylaştı.

Söyleşide Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karabay, aşk'ın ömrünün 2,5 yıl olduğunu söyledi.Aşık olunan kişinin görüldüğü anda hormonlarda meydana gelen değişimden bahseden Prof. Dr. Karabay, ''Öncelikle o kişiyi gördüğünüzde, vücuttan heyecanı yaratan dopamin, adrenalin gibi hormonlar salgılandığı için kişi ister istemez heyecan, heyecanla birlikte takıntı, takıntıyla birlikte mutluluk hallerini de yaşıyor. Takıntı derken o kişiye ulaşmak, o kişiyle olmak, kalbi yerinden çıkacakmış gibi hissetmek, hormonların reseptörlerinin etkileşmesi... Aşk ne kadar karşılıklı olursa, bunların yoğunluğu da o kadar fazla oluyor. Bir de aşk başlangıçta daha güzel. Aşkı uzun ömürlü devam ettirmenin, aynı düzeyde tutmanın şansı yok. Çünkü zaman geçtikçe hormon değerleri aynı düzeyde kalmıyor. Bu nedenle aşkın vücut ve hormonlar üzerindeki etkisi 2,5 yılsürüyor. Buradaki duygular yerini sevgi, güven gibi daha farklı duygulara bırakıyor.Yani başlangıçta güzel olan aşkın yerini onu destekleyen başka davranış modelleri alıyor. Aşk, başlangıçta hormonal ve duygusal ama daha sonra sevgiye dönüşebiliyor'' diye konuştu.

'' Aşk geçici bir delilik hali"

Aşkın geçici bir delilik hali, akıl tutulması olduğunu ifade eden DEÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi ABD Öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Yücesoy ise ''Aşk görsel bir şeyle başlıyor ama görsel bir beğeni insan beyninde sadece saniyenin beşte biri kadar. Bir anda bir fotoğraf çekiliyor. Bu fotoğraf çekildikten sonar, aşka düşme ya da bir anda kalp çarpıntısının olması da 1 buçuk saniye sürüyor. Bundan sonra bütün iş beyinde dönüyor. Beyinde 12 merkez birden çalışıyor. Küçücük bir görüntünün arkasında hummalı bir faaliyet başlıyor. Geçici bir delilik dedim. O hummalı faaliyet gösteren merkezlerin birçoğu aslında obsesif - kompulsif hastalarda da çalışıyor. Takıntı hastalığı… Dolayısıyla burada bir takıntı başlıyor. Akıl tutulması dedik, psikiyatrik bir problem, bir delilik hali ortaya çıkıyor. Çünkü çalışan bu sistemler genelde subkortikal merkezlerdir. Yani beynin asıl fonksiyon yapan merkezleri değil de altta çalışan merkezler ve yukarının komutası altında çalışan merkezler. Bu hummalı çalışma sırasında yukardaki komuta devre dışı bırakılıyor. Yani akıl ve mantık tamamen devre dışı kalıyor. Akıl tamamen tutuluyor, her şeyin mantığı kayboluyor, ondan sonra da yaşanan hormonal değişikliklerle birlikte tüm vücutta değişiklikler meydana geliyor. Bu işi yaparken, 12 merkez birden çalışıyor ve çok hummalı bir faaliyetin sonunda da aşk denen mutluluk, sarhoşluk ortaya çıkıyor. Bunun ortaya çıkmasında çok özel bir şey var. Birçok hormon salgılanıyor bunlardan biri de Dopamin. Dopamin kişiyi heyecanlandırıyor. Bu heyecanlandırmanın arkasında takıntı ve karşıdakine sahip olma, yani o aşka ulaşma çabası bulunuyor. Eğer aşka ulaşılırsa, duygularınız karşılığını bulur da sevdiğiniz insanla beraber olursanız, bu size mutluluk veriyor. Ve dolayısıyla mutluluk verdiği zaman dopamin yine artıyor. Dopamin arttıkça tekrar heyecan artıyor, heyecan arttıkça sahip olmanın mutluluğu artıyor. Böylece sürekli dönen, dünyanın belki de en mutlu kısır döngüsüne giriyoruz. Bir tarafta heyecan, ardından sahip olmanın getirdiği mutluluk, kendini ödüllendirme, onun arkasından tekrar mutluluk… Böyle kısır bir döngüye giriyoruz ve her şey mutlu bir şekilde gidiyor'' dedi.

'' Sanal alemde gerçek aşkı bulmak zor''

Sanal alemde gerçek aşkı bulmanın çok zor olduğunu belirten Prof. Dr. Yücesoy, ''Sanal alemdetanışarak aşık olmanın çok düşük bir olasılık olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü, görsel geldi, görüntüyü aldık. Görüntüyü almak hiçbir zaman aşık olmak değil, sadece hoşlanma ya da aşkın gelip kapıyı çalması. Burada bu kapıyı çaldıktan sonra limbik sistem diye bir sistemimiz devreye giriyor. 12 merkezden bahsettik ya, bu merkezlerden dördünün beşinin olduğu bir merkez. Limbik sistemin üç görevinden biri duygularımız. Heyecanlar, korkular, kalp çarpıntıları... Ve limbik sistemin bizim 5 duyumuzdan sadece kokuyla ilgisi var, diğer duyularımızla etkilenmiyor. Dolayısıyla görmek, dokunmak hiçbir şeyi halletmiyor, mutlaka o kokuyu almak gerekiyor. Burada koku derken bir parfüm kokusu değil. Burada ter bezlerinden salgılanan ve feromon denilen kokusuz kokular var. Bunlar sadece beyni uyarıyorlar ve bu gelen uyarılar eğer limbik yapınıza, kişisel yapınıza ruh halinize uygunsa bir anlam kazanıyor. Sanal dünyada limbik sistem uyarılmayacağından burada gerçek aşkı bulmanın zor olacağını söyleyebiliriz'' dedi.

Kurumsal İletişim Koordinatörleri Prof. Dr. Zeynep Özsaran, Prof. Dr. Aslı İkiz veProf. Dr. Semra Karaman'ınyanı sıra akademisyen ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliksonunda konuşmacılara plaketlerini; EÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Göksel ile Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Ali Veral verdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Egeli Akademisyenler, 'Aşk Kalpte Mi Beyinde Mi?' Sorusuna Cevap Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yaptı
    15:45 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yaptı

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Pınarbaşı ilçesinde 122 muhtarla bir araya gelerek istişare toplantısı düzenledi. Büyükkılıç, muhtarları kırsal bölgelere hizmet ulaştırmada en büyük destekçileri olarak nitelendirdi ve halkın mutluluğu ve huzuru için gece gündüz çalıştıklarını belirtti.

  • Adıyaman'da otomobil ile motosiklet çarpışması: 1 yaralı
    15:45 Adıyaman'da otomobil ile motosiklet çarpışması: 1 yaralı

    Adıyaman'da Yeni Mahalle 3.Çevre Yolu Demokrasi Okulu yakınlarında meydana gelen kazada, Berkay B. idaresindeki motosiklet ile Gülsüm D. idaresindeki otomobil çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Berkay B. ağır yaralandı ve Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralının sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Edirne'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı
    15:45 Edirne'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

    Edirne'nin Keşan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, 1 kişi hayatını kaybederken 2 kişi de yaralandı. Keşan istikametinde seyreden bir hafif ticari araç, arkadan gelen bir otomobilin çarpması sonucu şarampole uçarak takla attı. Kazada yaralananlar hastaneye kaldırıldı, ancak bir kişi tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kazaya karışan otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Soruşturma devam ediyor.

  • Yeniden Refah Partisi Milletvekili Doğan Bekin: Gazze'deki vahşeti kendi seyrine bırakmak ileride diğer bölge ülkelerini de etkileyecek
    15:44 Yeniden Refah Partisi Milletvekili Doğan Bekin: Gazze'deki vahşeti kendi seyrine bırakmak ileride diğer bölge ülkelerini de etkileyecek

    Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki göstererek, Gazze'deki vahşetin kendi seyrine bırakılmasının ileride diğer bölge ülkelerini de etkileyeceğini belirtti. Bekin, İsrail'e koşulsuz yardım yapan ABD'nin bu yanlış tutumunun siyonist İsrail'i cesaretlendirdiğini ve bölgenin güvensiz bir konuma sürüklendiğini ifade etti.

  • Eceabat'ta tarımın geliştirilmesi için toplantı düzenlendi
    15:44 Eceabat'ta tarımın geliştirilmesi için toplantı düzenlendi

    Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde tarımın geliştirilmesi amacıyla yapılan toplantıda, tarımsal üretimin arttırılması ve modernizasyonu, üretici refahının yükseltilmesi ve bölgenin tarımsal potansiyelinin iyileştirilmesi konuları ele alındı. Toplantıya, alanında uzman kamu ve özel sektör temsilcileri, yetkililer ve üreticiler katıldı.

  • CHP Milletvekili Cumhur Uzun, Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı'ndaki iddiaları TBMM'ye taşıdı
    15:44 CHP Milletvekili Cumhur Uzun, Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı'ndaki iddiaları TBMM'ye taşıdı

    CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı’nda yapılan mülakatlar ve sınav sonuçlarıyla ilgili iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Uzun, “Gerek torpil iddiaları, gerek sorulan sorulara dair şaibeler, gerekse seçimin hemen ertesi günü açıklanan sınav sonuçlarına dair iddialar maalesef başta bu sınava giren Adalet Bakanlığı personelleri olmak üzere toplumun tümünün içine sinmemiştir. Bakanlık yapılan mülakatı iptal etmeli ve yazılı sınav sonuçlarına göre liyakati önceleyerek görevde yükselmeye hak kazananların hakkını teslim etmelidir” dedi.

  • Ordu'da Turizm Çalıştayı düzenlendi
    15:44 Ordu'da Turizm Çalıştayı düzenlendi

    Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) öncülüğünde düzenlenen Turizm Çalıştayı'na sektör temsilcileri katıldı. Çalıştayda, Ordu'nun turizm potansiyeli, sorunlar ve çözüm önerileri, turizm lokasyonları, mekansal planlama ve pazarlama konuları ele alındı. OTSO Başkanı Karlıbel, çalıştayın amacının Ordu'nun turizm pastasından pay almasını sağlamak olduğunu belirtti.

  • Düzce Belediyesi İtfaiyesi, Orhangazi Mahallesindeki Ev Yangınına Müdahale Etti
    15:44 Düzce Belediyesi İtfaiyesi, Orhangazi Mahallesindeki Ev Yangınına Müdahale Etti

    Düzce Belediyesi İtfaiyesi, Konuralp bölgesi Orhangazi Mahallesinde meydana gelen ev yangınına kısa sürede müdahale ederek kontrol altına alınmasını sağladı. Yangında evde maddi hasar meydana geldi.

  • Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, İl Genel Meclisi Başkanı Eşref Balki ve üyeleriyle bir araya geldi
    15:43 Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, İl Genel Meclisi Başkanı Eşref Balki ve üyeleriyle bir araya geldi

    Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, İl Genel Meclisi Başkanı Eşref Balki ve üyeleriyle bir araya gelerek yeni görevlerinde başarı diledi. Vali Tanrısever, İl Genel Meclislerinin önemine vurgu yaparak, Gümüşhane'nin gelişimine katkı sağlamak için yapılacak hamlelerin öncelikli olduğunu belirtti.


Advertisement