EGİAD, 'Markalaşma Yolunda Turquality' toplantısı gerçekleştirdi - Son Dakika
Güncel

EGİAD, 'Markalaşma Yolunda Turquality' toplantısı gerçekleştirdi

EGİAD, \'Markalaşma Yolunda Turquality\' toplantısı gerçekleştirdi

Türkiye'nin önde gelen şirket ve kurumlarının üye olduğu Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) 2020 Marka Zirvesi öncesi Marka Bilgilendirme Semineri gerçekleştirildi.

10.12.2019 10:18  Güncelleme: 10:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin önde gelen şirket ve kurumlarının üye olduğu Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) 2020 Marka Zirvesi öncesi Marka Bilgilendirme Semineri gerçekleştirildi. Üçüncüsü düzenlenen seminerde devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olan 'Turquality' ele alındı.

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Merkezinde gerçekleştirilen toplantı EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aslan'ın ev sahipliğinde başladı. Contrust İzmir Danışmanlık ve Eğitim Firması Yönetici Ortağı Günkut Gürşen ve EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Söktaş Pazarlama Müdürü Y. Baran Kayhan sunum ve konuşmasıyla devam etti. Tüketici ve ürün arasındaki iletişimi sağlayan en önemli araçlardan birinin marka olduğunu belirten EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aslan, "Küreselleşen dünyada işletmeler, teknolojik gelişmeler ile birlikte daha önce ulaşamadıkları tüm dış pazarlara açılabilme fırsatını bulmuşlardır. Bu fırsat ile birlikte işletmeler uluslararası pazarlarda sadece ürünlerini değil aynı zamanda hedefledikleri tüketici kitlesine kendisini ifade edebilme şansını yakalamışlardır. Yoğun rekabet ortamının etkisiyle pazar ortamında birbirinden az ya da çok farklı nitelikler taşıyan aynı türden ürünlerin fazla olması ve birçok tüketicinin bu ürünleri benzer olarak algılaması sonucunda işletmeler kendi ürünlerini diğer ürünlerden ayrıştırabilmek için çaba göstermektedirler. Tüketici ve ürün arasındaki iletişimi sağlayan en önemli araçlardan olan biri marka bu noktada önemli bir role sahiptir. Uluslararası pazarlarda faaliyet gösteren işletmelerin markalı ürün ve hizmetler ile pazarda yer almaları bu işletmelerin zorlu rekabet ortamında oldukça avantajlı bir konum elde etmelerine yardımcı olmaktadır." dedi.

Turquality Uluslararası markalaşmada güç

Zaman içerisinde önemi artan ve küresel pazarlarda güç sahibi olan küresel markalar, kendi ülkeleri için ekonomik anlamda birer zenginlik kaynağı haline geldiklerini vurgulayan Aslan, "Ülkemizin ekonomik anlamda kalkınması ve dış ticaret açığının kapatılabilmesi için katma değerli ve markalı ürünler üretilerek uluslararası pazarlara sunulması oldukça önemlidir. Uluslararası ve markalaşma ile elde edilebilecek avantajlar Türk işletmelerinin dış pazarlardaki konumunu güçlendirerek daha güçlü sermaye yapılarının oluşmasını sağlayacaktır. Bu bağlamda Ekonomi Bakanlığı'nın ihracatı geliştirmeye yönelik oluşturduğu devlet destekli ilk ve tek marka destek programı olan Turquality Destek programı uluslararası markalaşma potansiyeli olan işletmelere itici bir güç olmayı aynı zamanda Türk markalarının dış pazarlarda oluşturacağı talep ile birlikte Türkiye'nin markalı ürün ihracatında artış göstermesini hedeflemektedir. Markalaşma süreci uzun ve zorlu bir yol olarak işletmelerin önüne çıkmaktadır." diye konuştu.

Markalaşmak isteyen işletmeler öncelikle karar mekanizmalarını harekete geçirmeli ardından bulundukları pazar ortamını, ürünlerini veya hizmetlerini nasıl bir marka stratejisi ile sunacaklarını araştırması gerektiğini belirten Aslan, "Yapılan detaylı araştırmaların ardından tüketicinin gözünde markalarını nasıl konumlandıracaklarını, hitap edecekleri potansiyel tüketici grubunu belirlemelidir. Bu belirleme işleminin ardından markayı her yönü ile tüketiciye açıklamalı ve tanımlamalıdır. Çünkü tüketici, markayı sahiplenici bir rol üstlenir. Dolayısıyla kendisine yakın bulduğu ürün markası ile ilgili tüm detayları bilmek ister. Markalaşma sürecini başlattıktan sonra işletmeler markaları ile ilgili stratejik adımları belirlemek için markayı yönetmeli ve gelişen ticari aksiyonlara göre markalarını güncellemeli, denetlemelidirler." dedi.

Contrust İzmir Danışmanlık ve Eğitim Firması Yönetici Ortağı Günkut Gürşen Turquality temel noktasının sadece ihracatı geliştirmek olmadığını markalaşmanın da baz alındığına değinerek, "Turguality iki temel amacı var. İlki o dönemde ortaya konulmuş olan 2023'teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak ama temel hedef noktasında taşınan konu neden global Türk firmamız yok 2023 yılına kadar en az 10 tane global Türk firması oluşturmak amacıyla ortaya çıkmış bir programdır. Bu kapsamda Türk malı imajının güçlendirilmesi, kabiliyetinin genişletilmesi gibi konu başlıkları amacı arasında yer alıyor. Global anlamda marka gücünü arttırmak, yurtdışında olumlu Türk malı imajı oluşturmak ve seçilmiş Türk markaları için katalizatör görevi görmek hedefleri içerisinde ter alıyor. Başvuru yapacağımız markanın Türkiye' de marka tescilinin olması ikinci aynı markanın yurtdışında Madrid Protokolü çerçevesinde en az bir ülkede tescilinin gerçekleşmiş olması lazım. 2018 yapılan değişiklikle denildiği bu firmaların ihracaat tecrübelerinin olması lazım. Tecrübe olarakta son 3 takvim yılı olarakta ihracat yapmış olmaları son 3 yıl içindeki ihracaat ortalamasınında 3 milyar amerikan dolarına eşit olması gerekiyor. Bu programla ilgili belirli seminer ve toplantılar gerçekleşiyor 2016 bu programa girecek olanlara ön inceleme denetimi yapılıyor. Turquality iki destek programı var biri marka destek programı diğeri ise turquality programı. Marka destek programı birinci lig olarak atfedeceğimiz nokta öncelikle firmalar olgunluğunu geliştirsin ve bu mekanizmadan destek almaya çalışsınlar bunun bir kademe olgunluk hali süper lig dileğiniz turquality programı. Asıl hedef Ticaret Bakanlığı'nın asıl hedefi şampiyonlar liginde top koşturması. 317 markamız var şu an 195 markamız turquality programında 122 markamız marka destek programında. THY, pegasus, atlas global... gibi firmalarımız var. Marka destek programı 4 yıllık bir program 4 yılın sonunda devam etmiyor mutlak surette olgunluk seviyesini arttırmış olması ve bir üst seviyeye terfi etmeli. Turquality şu başlıkları destekliyor patent, marka tescili, marka tescilinin yenilenmesi, marka koruma gibi alanlarda yaptığımız giderlerin esasında yüzde ellisini geri alabiliyorsunuz. " dedi.

EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Söktaş Pazarlama Müdürü Y.Baran Kayhan'da Söktaş'ın Turquality geçmişinden bahsederek markalaşma sürecinden bahsetti. Toplantının sonunda EGİAD Başkanı Mustafa Aslan sunum yapan ve konuşmacı olarak yer alan Günkut Gürsen ve Y. Baran Kayhan'a teşekkür ederek plaket takdim etti. Öte yandan programa EGİAD üyeleri ve özel sektör çalışanları katıldı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel EGİAD, 'Markalaşma Yolunda Turquality' toplantısı gerçekleştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?
    01:09 Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?

    OpenAI tarafından geliştirilen ve Microsoft'a ait Copilot, en popüler yapay zeka sohbet botları arasında yer alıyor. Copilot, GPT-4'ü ücretsiz sunuyor, ücretsiz şekilde internete erişebiliyor, popüler hizmetlere entegre edildi, Copilot ile DALL-E ücretsiz ve Windows 10 üzerinden kullanılabilir.

  • Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları
    01:09 Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları

    SDN ekranlarının sevilen serisi Teknoloji Testi'nin bugünkü konuğu popüler şarkıcı Murat Boz oldu. Murat Boz, vivo V30'un tasarımını, kamerasını, pil ömrünü ve diğer özelliklerini beğendiğini söyledi. Ayrıca yapay zeka, sanal gerçeklik ve uzay teknolojileri gibi konulardaki görüşlerini de paylaştı. Videoda aksesuarlar ve yeni teknolojiler hakkında da sohbet edildi.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.


Advertisement