Eğitim Hakkı Başta Olmak Üzere  Çocuk Haklarında Gerilerdeyiz - Son Dakika
Güncel

Eğitim Hakkı Başta Olmak Üzere  Çocuk Haklarında Gerilerdeyiz

İz Koçluk Kurucusu, Eğitim, Öğrenci ve DEHB Koçu Elgiz Henden, Çocuk Hakları Günü dolayısıyla Türkiye'nin de imzacıları arasında olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde yer alan haklara rağmen Türkiye'de çocukların yaşadıkları olumsuz gerçekler hakkındaki görüşlerini paylaştı.

17.11.2017 15:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü.

Henden, okul öncesi çağda çocukların sadece %55.48'inin eğitim aldığını, ortaöğretim seviyesinde okullaşma oranının ise %79.8 gibi düşük bir oranda kaldığına dikkat çekti.

1990 yılında imzaladığımız Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne ne kadar bağlıyız. Gereklerini ne kadar yerine getiriyoruz? Çocuklarımıza ne kadar sahip çıkıyoruz? 2016 yılında dünya nüfusunun %30,3'ünü çocuklar oluşturuyor. 18 yaş altı nüfus dünyada çocuk olarak tanımlanıyor. En yüksek çocuk nüfus oranına sahip ülke %56 ile Nijer. Türkiye %28,7 ile 167 ülke arasında en fazla çocuk nüfus oranına sahip 96. ülke.

Nüfusumuzun neredeyse üçte biri çocuk ve onların hakları konusundaki sözleşmeyi biz sadece bundan 27 yıl önce imzalamışız. Durum böyleyken, sanki çocuklara gençlere yatırım yapmanın gelecek için çok daha etkili olacağını düşünüyor insan. Ama çoğu zaman gerçekle düşündüğünüz aynı olmuyor.

Çocuk Hakları Sözleşmesi insan hakları çerçevesinde en geniş biçimde ve kapsayıcı olarak tanımlıyor çocuk haklarını. Bu haklardan birkaçına kısaca bakarsak, ne düzeyde olduğumuzu net olarak görebiliriz sanırım.

Çocukların eğitim hakkı var. Ama Türkiye'de 2015-2016 eğitim öğretim yılı itibariyle okul öncesi çağdaki 5 yaş grubu çocukların sadece %55,48'i okul öncesi eğitim alıyor. Ortaöğretim seviyesinde net okullaşma oranı %79,8.

Çocukların uyuşturucudan korunma hakları var. Ama Türkiye'de uyuşturucu kullanımı 2011'den bu yana 17 kat artmış. Kullanım yaşı da 10'a kadar düşmüş.

Çocukların büyüme ve gelişme hakkı var. Ama 2015'te toplam evliliklerin %5.2'si 16-17 yaşındaki çocuk gelinler. Yaş sınırını biraz daha indirdiğimizde bu sayının ne kadar artacağını düşünmek ise daha da korkutucu.

Çocukların kendilerini ifade etme hakkı var. Ama onları dinleyen yok. Aile içinde çocuklara en fazla verilen ceza %72,6 ile azarlama olmuş. İkinci sırada en fazla verilen ceza ise internetten mahrum bırakma ki, bu son yıllarda bir şeyleri kaçırma hissi "fomo" olarak karşımıza çıkan bir hastalık olarak dikkat çekiyor. Azarlayıp mahrum bıraktığımız çocukların büyüdüklerinde sağlıklı bireyler olmasını bekliyoruz. "Ne ekersen onu biçersin" sözünü unutuyoruz .

Çocukların dernek kurma hakkı var. Ama Türkiye'de sadece beş tane dernek çocuklar tarafından kurulmuş. Pek çok çocuğun böyle bir haklarının olduğundan bile haberi yok. Çocukların Temel Hakları konusunda çok geride kaldığımız için bu hak sanki biraz ütopik görünüyor.

Hep birlikte düşünelim. Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni imzaladığımızı hatırladığımız bu günlerde biz ne yapıyoruz? Çocuklarımızı yani geleceğimizi ihmal ediyoruz. Hakların bir yerlerde yazılı olması ya da yazılı olan bir metne imza atılması değil önemli olan. Önemli olan çocukların hakları hakkında bilgi sahibi olmaları ve bu haklarını kullanabilecekleri ortamların onlar için yaratılması, uygulamada yer bulmasıdır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Eğitim Hakkı Başta Olmak Üzere  Çocuk Haklarında Gerilerdeyiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement