Eğitim Kurumlarının İnşasına Büyük Önem Veriyoruz" - Son Dakika
Güncel

Eğitim Kurumlarının İnşasına Büyük Önem Veriyoruz"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Büyük Türkiye hedefine giden yolda, kılavuzumuz ilimdir, akıldır.

11.04.2018 19:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Büyük Türkiye hedefine giden yolda, kılavuzumuz ilimdir, akıldır. Bilginin üretildiği yerde bilgi üretecek insanların yetiştirildiği yer de eğitim kurumlarıdır. Bu nedenle eğitim kurumlarının inşasına büyük önem veriyoruz." dedi.

Yılmaz, Hatay'da hayırsever Recep Atakaş tarafından eğitime kazandırılan Kırıkhan ilçesi Karadurmuşlu Mahallesi'ndeki 24 derslikli Naim Atakaş Anadolu Lisesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, hayırsever Atakaş'a teşekkür ederek, okulun ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Toplumun kalkınması için öncelikle yetişmiş insan gücüne ihtiyaç olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Kaliteli ve fırsat eşitliği temelli eğitim de bakanlığımızın vazgeçilmez ilkesi. Eğitimin altyapısı tamamlanmadan da kaliteden bahsedebilmek de mümkün değildir. Bir insanın en büyük birikimi eğitimdir. İnsanın ait olduğu topluma yapabileceği en büyük iyilik ve katkı da eğitimdir. Büyük Türkiye hedefine giden yolda, kılavuzumuz ilimdir, akıldır. Bilginin üretildiği yerde bilgi üretecek insanların yetiştirildiği yer de eğitim kurumlarıdır. Bu nedenle eğitim kurumlarının inşasına büyük önem veriyoruz."

Yılmaz, hayırsever eğitime desteğe kapsamında bugüne kadar 25 bin 721 bina ve 58 bin 946 dersliğin bağışlandığını bildirdi.

Hangi alanda olursa olsun çalışmalarının amacının çocuklara kalkınmış, refah içinde güçlü bir Türkiye bırakmak olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Bunu ancak eğitimle gerçekleştirebiliriz. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin kişilik, yetenek ve kabiliyetlerini en üst düzeyde geliştirerek iletişim becerisi yüksek, takım çalışmasına uyumlu, eleştirel ve analitik düşünceye sahip kişiler olarak yetişmesini istiyoruz. Türkiye'nin en büyük yatırımı beşeri sermayeye yapılan yatırımdır. Beşeri sermayeye yapılan yatırım, hem Türkiye'nin bilgi ekonomisine geçiş için hem de Türkiye'ye demokrasinin yerleşmesi için olmazsa olmaz. Şunu çok açık ve net olarak söyleyebiliriz ki, Türkiye beşeri sermayesini kendisine güç olarak dönüştürmeyi başarabilmiş dünyadaki ender ülkelerden biridir. Bunu eğitim sistemimize borçluyuz."

Onuncu kalkınma planındaki eğitimle ilgili hedeflerin hemen hemen hepsine ulaşıldığını dile getiren Yılmaz, hatta bazılarında konulan hedeflerin daha ilerisine geçildiğini aktardı.

Yılmaz, fırsat eşitliğinde, okullaşma oranın arttırılmasında, eğitime katılma süresinde, derslik başına düşen öğrenci sayısının azaltılmasında, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının azaltılmasında, müfredatın güncellenmesinde ve eğitimde teknolojinin kullanılmasında büyük mesafeler kat edildiğinin altını çizdi.

Bazı alanlarda eğitimde 80 yılda yapılana denk şekilde hizmeti halka sunduklarını belirten Yılmaz, bazı alanlarda da 80 yılda yapılanın kat kat fazlasına eriştiklerini söyledi.

Milli gelirden eğitime ayrılan payın 2 kattan fazla arttığını ifade eden Yılmaz, "2002'de milli gelirde ayırdığımız pay yüzde 2,9'du, şimdi 6,2'den fazla, merkez hükümet bütçesinden ayrılan pay 12 kattan fazla arttı. 2002'de 11 milyar lira bile değildi. Şimdi 184 milyar 727 milyon." dedi.

"Toplumumuzun yüzde 100'ünü okur-yazar hale getireceğiz"

Yılmaz, derslik sayısının da 2002 yılına göre arttığına dikkati çekti.

Toplumda 15 yaş üzeri okuma-yazma bilmeyen oranının yaklaşık 4 kat azaldığını kaydeden Yılmaz, "Yani 2002'de bu toplumun yaklaşık yüzde 15'i okur-yazar değildi, şimdi yüzde 4'ünden altı okur-yazar değil. 2 milyon 400 bin okur-yazar olmayanımız var. Şimdi okuma-yazma seferberliği başlattık, Allah nasip ederse önümüzdeki dönemde bir yıl içinde toplumumuzun yüzde 100'ünü okur-yazar hale getireceğiz." diye konuştu.

Daha önce olmayan ilk defa bu dönemde başlattıkları uygulamaların amacının, eğitimde kaliteyi arttırmak ve ülkenin dört bir tarafında eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak olduğuna işaret eden İsmet Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu amaçla şartlı eğitim yardımını başlattık. İhtiyacı olan annelere diyoruz ki evlatlarınızı düzenli olarak okula gönderirseniz, gönderdiğiniz her erkek öğrenci için 35 lira, kız öğrenciler için 40 lira. Eğer liseye gönderiyorsanız erkek çocuklar için 50 lira kız çocuklar için sizin hesabınıza 60 lira yatıracağız dedik, 25 milyonun üzerindeki öğrencinin annesine bugüne kadar yaklaşık 6 milyar lira para annelerin hesabına yatırdık."

Özel yetenekli çocuklara bilim sanat merkezlerinde eğitim verdiklerini ancak ilk kez bu yıl İstanbul'da araştırma ve uygulama okulu olarak ortaokul ve lise açtıklarını aktaran Yılmaz, özel yetenekli çocuklara daha iyi bir eğitim vermek için çalıştıklarını, bu uygulamayı İstanbul'dan sonra diğer illerde de yaygınlaştıracaklarını vurguladı.

Eğitimde yabancı dil konusuna da değinen Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, haftada 15 saat İngilizce eğitimi vermek için 81 ilde pilot okullar seçtiklerini, ilerleyen dönemde de bu uygulamayı tüm Türkiye'ye yaygınlaştıracaklarını kaydetti.

Hayırsever Recep Atakaş da eğitime yapılan yatırımın en güzel yatırım olduğunu ve ömrü yettiği sürece de bu tür yatırımları yapmaya devam edeceğini söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz, Atakaş'a katkılarından dolayı plaket verirken Atakaş da kendisine okulun tablosunu hediye etti.

Okulun açılış kurdelesini kesen ve derslikleri gezen Yılmaz, öğrencilerle bir süre sohbet edip hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bakan Yılmaz, daha sonra öğretmenler odasında öğretmenlerle basına kapalı olarak bir süre görüştü.

Eğitim Kurumlarının İnşasına Büyük Önem Veriyoruz"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eğitim Kurumlarının İnşasına Büyük Önem Veriyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak
    11:19 TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, komisyonun 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle ara verdiğini ve mayıs ayı başında ilk toplantısını dijital telif konusuyla yapacaklarını açıkladı. Yayman, Türkiye'deki telif yasasının güncellenmesi gerektiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve diğer paydaşlarla görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Komisyonun, içerik üreticilerinin taleplerini dikkate alarak dijital telif konusunu ele alacağı vurgulandı.

  • Şerit dışından giden kuryeye polisten uyarı: 'Üç kuruş için canını tehlikeye atma'
    11:18 Şerit dışından giden kuryeye polisten uyarı: 'Üç kuruş için canını tehlikeye atma'

    Sakarya'nın Serdivan ilçesinde şerit dışından giderek araçları geçen motorlu kuryeyi durduran polis, kuryeyi otomobil sürücüleri ve trafik hakkında uyardı. Polis ile motokurye arasındaki diyalog kask kamerasına yansıdı. Polis, kuryeye 'Üç kuruş için canını tehlikeye atma' dedi.

  • Samsun'da Polis Ekipleri Öğrencilere Siber Zorbalık Konusunda Seminer Verdi
    11:18 Samsun'da Polis Ekipleri Öğrencilere Siber Zorbalık Konusunda Seminer Verdi

    Samsun Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, SİBERAY Programı kapsamında bir alışveriş merkezinde Siberay Çizgi Filmini izlemeye gelen öğrencilere yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla afiş broşür çalışması yaptı. Ardından Canik Borsa İstanbul Anadolu Lisesi öğrencilerine siber güvenlik, teknoloji bağımlılığı, siber zorbalık ve dijital okuryazarlık konularında seminer düzenlendi. Toplamda 410 kişi seminerden yararlandı.

  • Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı
    11:18 Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı

    Aksaray-Adana kara yolunda meydana gelen trafik kazasında, Murat Tohurucu yönetimindeki yolcu otobüsü ile Muhammet Tezcan yönetimindeki tır çarpıştı. Kazada, otobüs sürücüsü ve 2 yolcu yaralandı. Yaralılar, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

  • Bozdoğan Kaymakamı İbrahim Gökçe İlçe Müdürleri ve Mahalle Muhtarlarıyla Koordinasyon Toplantısı Düzenledi
    11:17 Bozdoğan Kaymakamı İbrahim Gökçe İlçe Müdürleri ve Mahalle Muhtarlarıyla Koordinasyon Toplantısı Düzenledi

    Bozdoğan Kaymakamı İbrahim Gökçe, ilçenin sorunlarına çözüm bulmak, hizmetleri daha etkili kılmak ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmek amacıyla ilçe müdürleri ve mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. Toplantıda, mahalle muhtarlarının sunduğu bilgilerin ilçe yöneticileriyle birlikte çözüm yolları bulmak için değerlendirileceği ve Kaymakam Gökçe'nin ilçe yönetimiyle birlikte daha iyi hizmetler sunmak adına koordineli bir çalışma içinde olacaklarını belirttiği ifade edildi.


Advertisement