Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul: Anayasa Mahkemesi, Ömk ile İlgili Karar Sürecini Hızlandırmalı, En Azından 19 Kasım'da Yapılması Planlanan... - Son Dakika
Güncel

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul: Anayasa Mahkemesi, Ömk ile İlgili Karar Sürecini Hızlandırmalı, En Azından 19 Kasım'da Yapılması Planlanan...

15 eğitim sendikası, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) yönelik itirazlarını içeren dilekçeyi Anayasa Mahkemesi’ne verdi. Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, "Dilekçede, ÖMK’nın kapsamlı ve bütünsel bir nitelik taşımadığı; özel sektör öğretmenlerini, ücretli öğretmenleri, sözleşmeli öğretmenleri ve yüz binlerce ataması yapılmayan öğretmeni ve engelli öğretmenleri görmediği ifade edilmiştir. Anayasa Mahkemesi, ÖMK ile ilgili karar sürecini hızlandırmalı, en azından 19 Kasım’da yapılması planlanan sınavın yürütmesini ivedilikle durdurmalıdır" dedi.

17.11.2022 13:50  Güncelleme: 13:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

15 eğitim sendikası, Öğretmenlik Meslek Kanunu'na (ÖMK) yönelik itirazlarını içeren dilekçeyi Anayasa Mahkemesi'ne verdi. Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, "Dilekçede, ÖMK'nın kapsamlı ve bütünsel bir nitelik taşımadığı; özel sektör öğretmenlerini, ücretli öğretmenleri, sözleşmeli öğretmenleri ve yüz binlerce ataması yapılmayan öğretmeni ve engelli öğretmenleri görmediği ifade edilmiştir. Anayasa Mahkemesi, ÖMK ile ilgili karar sürecini hızlandırmalı, en azından 19 Kasım'da yapılması planlanan sınavın yürütmesini ivedilikle durdurmalıdır" dedi.

Anayasa Mahkemesi, geçen hafta, ÖMK hakkında CHP'nin açtığı iptal davasını esastan görüşme kararı aldı. Anayasa Mahkemesi, dava kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı ve en fazla üyeye sahip üç eğitim sendikasının söz konusu kanunla ilgili görüşlerinin alınmasına karar verdi. 15 eğitim sendikası, ÖMK'ya itirazlarını içeren kapsamlı bir dilekçeyi dün Anayasa Mahkemesi'ne sundu.

Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, sendikanın genel merkezinde bugün düzenlediği basın toplantısında, ÖMK'nın geri çekilmesi ve yeni bir meslek kanunu hazırlanması için Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'den 15 eğitim sendikası olarak randevu istediklerini, ancak taleplerine yanıt dahi verilmediğini söyledi.

Kurul, "Milli Eğitim Bakanı'nın eğitim emekçilerinin temsilcilerine randevu vermemesi, sadece bizlere yönelik değil, ÖMK ile ilgili eleştiri ve kaygıları olan yüz binlerce eğitim emekçisine de yönelik büyük bir saygısızlıktır" dedi. Kurul, şöyle konuştu:

"ÖMK'nin iptalini isteyen 15 eğitim sendikasının MYK üyeleri, dün Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Murat Şen ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Yapılan görüşmede, 15 eğitim sendikasının birlikte hazırladığı ve ÖMK ile kariyer basamakları sınavına itirazımızı belirten 32 sayfalık dilekçe AYM'ye sunulmuştur. Dilekçede, kanun yapma tekniğine aykırı olarak hazırlanan yasanın, eğitim emekçilerinin özlük, ekonomik ve sosyal hiçbir sorununa çözüm üretmediği belirtilmiştir. Kamu yararına aykırı olan, telafisi mümkün olmayacak sonuçlara yol açacak ÖMK'nın, 19 Kasım'da yapılacak olan Kariyer Basamakları Sınavı dahil olmak üzere yürürlüğünün, iptal davası sonuçlanana dek durdurulması talep edilmiştir.

Ortak dilekçenin önemli bir kısmını öğretmenlik mesleğinin niteliği oluşturmuştur. Yasada öğretmenliğin üç yönü olan genel kültür, özel alan bilgisi ve öğretme-öğrenme yeterlikleri olmasına karşın kariyer basamakları ve sınav sistemi, öğretmenliğin sadece bir yönüne oldukça yetersiz biçimde odaklanmıştır. Böylece öğretmenlik mesleğine yönelik Milli Eğitim Bakanlığı'nın kavrayışındaki sorun ortaya konulmuştur. Dilekçede, ÖMK'nın kapsamlı ve bütünsel bir nitelik taşımadığı; kanunun idari, teknik, yardımcı personel olarak eğitime destek veren emekçileri, özel sektör öğretmenlerini, ücretli öğretmenleri, sözleşmeli öğretmenleri ve öğretmen yetiştirme bağlamında yüz binlerce ataması yapılmayan öğretmeni ve engelli öğretmenleri görmediği ifade edilmiştir. Yasanın bu yönleriyle gerçek bir meslek kanunu niteliği taşımadığı ortaya konulmuştur. Anayasa Mahkemesi, Anayasa'ya aykırı düzenlemeler içeren ÖMK ile ilgili karar sürecini hızlandırmalı, en azından 19 Kasım'da yapılması planlanan sınavın yürütmesini ivedilikle durdurmalıdır."

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul: Anayasa Mahkemesi, Ömk ile İlgili Karar Sürecini Hızlandırmalı, En Azından 19 Kasım\'da Yapılması Planlanan...
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul: Anayasa Mahkemesi, Ömk ile İlgili Karar Sürecini Hızlandırmalı, En Azından 19 Kasım'da Yapılması Planlanan... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement