Eğitim Temalı 4. Kısa Film Yarışması - Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş - Son Dakika
Güncel

Eğitim Temalı 4. Kısa Film Yarışması - Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Bu ülkenin aslında kültürde, sanatta ve edebiyatta hatta düşünce ve siyaset hayatında, ekonomi dünyasında son 2 asırdır en temel meselesi, mili kültürel bağımsızlığı elde etme meselesidir.

16.02.2018 23:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Bu ülkenin aslında kültürde, sanatta ve edebiyatta hatta düşünce ve siyaset hayatında, ekonomi dünyasında son 2 asırdır en temel meselesi, mili kültürel bağımsızlığı elde etme meselesidir." dedi.

Kurtulmuş, Eğitim-Bir-Sen tarafından düzenlenen Eğitim Temalı 4. Kısa Film Yarışması'nın gala ve ödül törenindeki konuşmasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan önceki görevlerinde de kısa film yarışmasının ödül törenlerine katılmaya gayret ettiğini söyledi.

Türkiye'de eksiklik duyulan en önemli alanlardan birinin de kültür ve sanat olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Bunu inşallah hızla ve süratle tamamlıyoruz. Yönetmenimiz Semih Kaplanoğlu'nun da ümitvar şekilde ifade ettiği gibi bu ve benzeri yarışmalar, gerçekten var olan marifeti ortaya çıkarmak için hazırlanmış olan iltifattır. Sadece yarışmaya eser gönderen 276 kişiyi değil çok sayıda arkadaşımızı teşvik etmek için ortaya konulmuş olan ödülleri de sürdürmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Bakan Kurtulmuş, gençleri sanatın her alanında desteklemeyi sürdüreceklerini belirterek, çok sayıda olumlu sonuçlar aldıklarını kaydetti.

Türkiye'de sinemaya bakanlık olarak ciddi destekler verdiklerini anımsatan Kurtulmuş, 2017'de 150'nin üstünde yerli filme destek olduklarını ifade etti.

Kurtulmuş, sinema alanında gençleri teşvik ettikçe çok daha güzel sonuçlar alacaklarını anlatarak, "Bu ülkenin aslında kültürde, sanatta ve edebiyatta hatta düşünce ve siyaset hayatında, ekonomi dünyasında son 2 asırdır en temel meselesi, mili kültürel bağımsızlığı elde etme meselesidir." dedi.

Konuşmasının devamında Batı taklitçiliğini eleştiren Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Batı medeniyetinin ürünleri ve sonuçlarını taklit ettikçe, adam olacağımızı, güçleneceğimizi ve bizim de uygarlık yarışında bir şekilde var olacağımızı zanneden bazı zihin çevreleri ortaya çıktı. Bunun için büyük bir mücadele verildi. Kendisine ait olandan utanan, sırt çeviren, köklerini kendisine yabancı hisseden ve sanki mümkünmüş gibi buradan kesmiş olduğu bir dalı başka bir ağacın gövdesi üzerinde yükseltmeye çalışan nice fikir ve sanat adamları geldi geçti. Tabir-i caizse o günün tartışmasıyla 'İslam mani-i terakki midir?' iki asırdır boğuşuyoruz."

Kurtulmuş, ait olunmayan bir tahayyül dünyası üzerine bir tasavvur oluşturulamayacağına dikkati çekerek, bu anlayıştan uzaklaşıldığını söyledi.

"Eğitimin omurgası öğretmen üzerine kurulur"

Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da kurum olarak her zaman milletin yanında ve emperyalizmin karşısında olduklarını anlatarak, TSK'nın yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'nda şehit olan güvenlik görevlilerine Allah'tan rahmet diledi.

Bu duruşlarının millete cesaret verdiğini belirten Yalçın, bu duruş nedeniyle bütün teşkilatlara teşekkürlerini iletti.

Yalçın, festivalin temasının eğitim olarak belirlendiğini anımsatarak, "Eğitim dünden kalan sorunlarımızın da yarına ilişkin yürüyüşümüzün de en ana omurgasıdır. Eğitimin hedefi, yeni nesle katkıda bulunmak ve nesli imar ve ihya etmektir. Eğitimin amacı çocuklarımızdır. Bu anlamda eğitimin merkezinde bulunanlar öğretmenlerimizdir. Eğitimin omurgası öğretmen üzerine kurulur. Dolayısıyla eğitime ilişkin bütün düzenekler, bakanlıklar, il müdürlükleri öğretmenlerin işini kolaylaştırmak üzerine kurulmuş yapılardır." ifadelerini kullandı.

Yönetmen Semih Kaplanoğlu ise yarışmanın konusunun eğitim olması üzerine değerlendirmelerde bulunarak, kendi eğitim hayatı hakkında bilgiler verdi.

Bugün her şehirde bakanlığın desteğiyle film festivallerinin yapıldığını dile getiren Kaplanoğlu, "Bu festivallerde sinemamızın genç yetenekler ve yönetmenleri ortaya çıkıyor. Bu festival, yeni yönetmenlerin gelmekte olduğunu, Türkiye'nin sözünün, birikiminin, ariflerden devralanın sözü, şiiri ve aşkı paylaşacak gençler geliyor. Bundan gurur duyuyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından Yalçın, Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş'a çini tablo hediye etti.

Ödüller

Bu yıl "Eğitim" temasıyla dördüncüsü düzenlenen kısa film yarışmasına, 276 yapım katıldı. Ön elemeden geçen kısa filmlerin 14'ü, seçici kurul tarafından izlendi.

Yönetmen Kaplanoğlu, oyuncu Gökhan Atalay, gazeteci Nihal Bengisu Karaca, sinema yazarı Enver Gülşen, sanat tarihçisi İsmail Erdoğan'ın jüri üyeliğini üstlendiği yarışmada, birinciliği "Misket" filmiyle Mutlu Kurnalı, ikinciliği "Dedemle Bir Gün" filmiyle Nizamettin Kars, üçüncülüğü "Word" filmiyle Mesude Samur elde etti.

Yarışmada ayrıca "Bereket" filmiyle Mehmet Nişancı "Mehmet Akif İnan Özel Ödülü"ne, "Teferruat" filmiyle Muhammet Emin Altunkaynak da "Erol Battal Teşvik Ödülü"ne layık görüldü.

Eğitim Temalı 4. Kısa Film Yarışması - Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eğitim Temalı 4. Kısa Film Yarışması - Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TTSO Mart Ayı Meclis Toplantısında Trabzon'un Gelişimi Konuşuldu
    19:47 TTSO Mart Ayı Meclis Toplantısında Trabzon'un Gelişimi Konuşuldu

    Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) mart ayı Meclis Toplantısı'nda, Trabzon'un gelişimi için talepler ve beklentiler dile getirildi. TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, istihdamı artırıcı projelerin desteklenmesi, turizme yeni destinasyonlar kazandırılması, gastronomi turizmine katkı sunulması gibi konuların önemine vurgu yaptı. TTSO Başkanı Erkut Çelebi ise seçim kampanyası süresince belediye başkan adaylarıyla görüşerek taleplerini ilettiklerini ve bu vaatlerin takipçisi olacaklarını belirtti.

  • Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Güllük ve Çomakdağ mahallesini ziyaret etti
    19:35 Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Güllük ve Çomakdağ mahallesini ziyaret etti

    Cumhur İttifakı'nın Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Güllük ve Çomakdağ mahallesini ziyaret etti. Ayaydın, ziyaretlerinde mahalle sakinlerinin ihtiyaçlarını dinledi ve seçilmesi durumunda yapacağı hizmetleri anlattı. Ayrıca, balıkçılar için modern bir barınak yapılacağı ve yöresel kıyafetli çocukların okul masraflarının karşılanacağı sözü verildi.

  • Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü
    19:27 Çorlu'da bir geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

    Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan bir geri dönüşüm fabrikasının bahçesinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Fabrika çalışanlarının ihbarı üzerine olay yerine gelen ekipler, yaklaşık 1 saat süren müdahalenin ardından yangını kontrol altına aldı. Yangın sonucunda fabrikada hasar meydana geldi.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti
    19:25 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu üyelerini kabul etti

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Mike Rogers, Kıdemli Üyesi Adam Smith ve beraberindeki üyeleri Ankara'da kabul etti. Bakan Fidan'ın kabulüne ilişkin paylaşım, Bakanlığın X sosyal medya hesabından yapıldı. Görüşmede, Bakan Fidan'ın ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Rogers, Kıdemli Üyesi Smith ve beraberindeki üyelerle Ankara'da bir araya geldiği belirtildi.

  • Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi
    19:24 Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi

    Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin'in Haynan Adası'nda düzenlenen Boao Asya Forumu'nda Türkiye-Çin ilişkileri, Yeniden Asya Girişimi ve Asya'daki bağlantılık projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor
    19:23 Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor

    6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Ebrar Sitesi B Blok'ta 109 kişinin ölümü, 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 6 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanıklar SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Mahkeme, tutuksuz sanık Mehmet Akif Özgüler'in adli kontrol kararını kaldırdı. Sanıklar, binanın yasalara uygun olarak yapıldığını savundu. Duruşma 13 Haziran'a ertelendi.


Advertisement