Eğitimde Mükemmellik Kongresi - Son Dakika
Güncel

Eğitimde Mükemmellik Kongresi

"5. Uluslararası Eğitimde Mükemmellik, Üstün Yeteneklilik, Yaratıcılık ve Gelişim Kongresi" başladı.

07.07.2011 09:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Üstün Zekalılar Komitesi (ICIE) ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) iş birliğiyle düzenlenen "5. Uluslararası Eğitimde Mükemmellik, Üstün Yeteneklilik, Yaratıcılık ve Gelişim Kongresi", İÜ Fen Fakültesi'nde düzenlenen açılış töreniyle başladı. Okyanus Koleji Ana Sponsorluğunda düzenlenen kongrenin açılışında konuşan İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan, kongreye ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını belirtti.

Kayacan, "4 gün boyunca sürdürülebilir eğitim sistemleri, eğitimde mükemmelliği yakalamak ve kaliteyi sürdürmek, eğitime entegre edilebilecek son teknolojiler, eğitim zorluğu çeken öğrencilerin aileleri için çalıştaylar, üstün zekalı ve yeteneklilerin eğitimi gibi pek çok önemli konu masaya yatırılacak. Bu tecrübe ve bilgi akışının paylaşılması ülkemiz için çok önemli sonuçlar getirecek" diye konuştu.

İngiltere Middlesex Üniversitesi Öğretim Üyesi ve 35 yıldır bu alanda çalışarak 17 farklı kitap yazan Prof. Dr. Joan Freeman da"Üstün yetenekli çocuklar büyüdüğünde ne olur" başlıklı bir sunum yaptı. Freeman, gerçekleştirdikleri bir bilimsel çalışmanın verilerinden bahsederek, 20 üstün zekalı bireyi, çocukluklarından itibaren uzun yıllar boyunca inceleyerek yetişkinlik döneminde nasıl bir hayat sürdürdüklerini gözlemlediklerini anlattı.

İyi bir aile hayatı olan üstün yetenekli John Daszag'ın bugün ünlü bir opera sanatçısı olduğunu anlatan Freeman, yine üstün yetenekli Nijeryalı göçmen bir babanın çocuğunun ise 17 yaşında yaşadığı düzensiz hayat sonucu HIV virüsü kaptığını belirtti.

Üstün zekalı bireylerin mutlaka farklı ve onlara özel hazırlanmış bir eğitim almaları gerektiğini vurgulayan Freeman, Okyanus Koleji'ne de üstün zekalılar ve yetenekliler için verdiği eğitimden dolayı teşekkür etti. Freeman, "Çünkü üstün zekalılık ve yeteneklilik fırsatla doğru orantılıdır, başarıyı belirleyen etkenlerden en önemlisi doğru ortamda, doğru olanaklarla çok çalışmaktır" dedi.

ABD'deki Rider Universitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Don Ambrose ise "Dogmatizm ve Yüksek Yetenek" başlıklı konuşmasında bir fikre ya da düşünceye körü körüne inanmanın yani dogmatik düşüncenin üstün yetenek ve zeka üzerinde erozyona sebep olduğunu, bu erozyonu yok etmek için eğitimde her zaman kültürler arası bilgi ve tecrübe alışverişine ihtiyaç olduğunu belirtti. Ambrose, eğitimde mükemmelliği yakalamak için teknolojinin eğitime entegrasyonunun da çok önemli olduğunu vurguladı.

Kongrenin açılış töreni, resepsiyon ile sona erdi. Nobel ödüllü konuşmacılar, Dünya Üstün Zekalılar Komitesi Başkanı Taisir Subhi Yamin ve dünyaca ünlü bir çok akademisyenin 100'den fazla sunum yapacağı ve bir çok çalıştayın gerçekleştirileceği kongre, 9 Temmuz Cumartesi gününe kadar devam edecek.

- İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eğitimde Mükemmellik Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement