'Eğlen, Öğren, Kazan' Projesi Kuyucak'ta Hayat Buluyor - Son Dakika
Yerel

'Eğlen, Öğren, Kazan' Projesi Kuyucak'ta Hayat Buluyor

\'Eğlen, Öğren, Kazan\' Projesi Kuyucak\'ta Hayat Buluyor

Engellilerin, dezavantajlı kesimlerin istihdam edilebilirliğini artırmayı amaçlayan 'Eğlen, Öğren, Kazan' isimli proje Kuyucak'ta hayat buluyor.

05.09.2013 09:49  Güncelleme: 09:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Engel Siz Olmayın Eğitim, Kültür, Sanat ve Dayanışma Derneği tarafından engellilerin, engelli ailelerinin ve kadınların aynı ortamda yer alacağı mesleki, sosyal ve kültürel çalışmalar yaparak, dezavantajlı kesimlerin istihdam edilebilirliğini artırmayı amaçlayan 'Eğlen, Öğren, Kazan' isimli proje Kuyucak'ta hayat buluyor.

Kişisel gelişim uzmanı eşliğinde engellilerin kişisel gelişimlerini sağlayarak, mesleki bilgi ve birikimlerini artırmak, ilçe ve bölgedeki ihtiyaçlara uygun alanlarda nitelikli işgücünü geliştirmek, kendi işini kurabileceklere destek vermek amacıyla hazırlanan projede yapılacak olan çalışmalarla ailenin ve kültürel değerlerin korunması da amaçlanıyor.

Kapasitelerinin geliştirilmesi, kamu ile olan ilişkilerinin artırılması ve karar alma mekanizmalarına aktif katılım sağlanması gibi çeşitli amaçlarla Türkiye'deki birçok dernek faaliyetlerine destek veren İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı'na da başvuran Engel Siz Olmayın Eğitim, Kültür, Sanat ve Dayanışma Derneği, Kuyucak Kaymakamı Alp Arslan ve Belediye Başkanı A.Ulvi Akoğlu'nun da desteği ile hazırladıkları 'Eğlen, Öğren, Kazan' isimli projelerine uygulanabilir görüşü ile destek sağladı.

1 Ağustos 2013 tarihinde proje çalışmalarına başlama kararı alan dernek yönetimi, projenin ülke geneline de yayılmasını istediklerini söyledi. 'Eğlen, Öğren, Kazan' isimli proje ailenin ve kültürel değerlerin korunmasını hedeflediklerini söyleyen Engel Siz Olmayın Eğitim, Kültür, Sanat ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Neşeli Girgin; "Kişisel gelişim eğitimleriyle, var olan potansiyel güçleri ortaya çıkarmak. Mesleki gelişim kurslarıyla, hedef kitlenin mesleki becerilerini artırmak. Kültürel ve sosyal faaliyetlerle, hedef kitlenin toplumsal kabulünü artırmak. Yapılan çalışmalarla kültürel değerlerin gelişimi ve korunmasını sağlamak. Kendi işini kurmak isteyen hedef kitle için, alt yapı oluşturmak. Kuyucak ilçesinde engellilere yaklaşım ve bakış açısında farkındalık oluşturmak. Görünürlük ve tanıtım etkinlikleriyle Dernekler Dairesi Başkanlığının ve derneğimizin tanıtımı yapmak bizim asıl hedefimiz" dedi.

Belde ve köylerle birlikte 27 bin'e yakın nüfusu olan Kuyucak'ta 339 engelli olduğunu belirten Mustafa Neşeli Girgin; "Hedef grubumuzu oluşturan 14-50 yaş aralığındaki bireylerden; hafif derecede ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma bozukluğu olan 86 engelli ve yine hafif derecede zihinsel 59 engelli olmak üzere toplam 145 engellimiz bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar, Kuyucak genelinde hedef grubumuzun büyük çoğunluğunun eğitim düzeyinin düşük olduğunu, temel mesleki eğitim almadığını; işsizlik ve sosyo-ekonomik zorluklar içerisinde olduğunu göstermektedir. Ekonomik düzeylerinin düşük olması, birilerine sürekli bağımlı olma ve kendine yetememe düşüncesinden dolayı, bireylerde psiko-sosyal sorunlar oluşturabilmektedir. Bu durum özgüvenleri yetersiz ve gelecek kaygısı yüksek bireyler yetişmesine yol açmaktadır. Projemiz sayesinde engelli, engelli yakını ve vasıfsız kadınların başarılı olma, kendine güven duyma, başkaları tarafından beğenilme, sosyal yaşamda üretken olabilme ve ekonomik kazanım elde edebilme gibi güdü ve ihtiyaçları giderilmeye çalışılacaktır" dedi.

FARKINDALIK KAZANACAKLAR

12 ay sürecek projenin 1 Ağustos 2013'de başladığını ve 31 Temmuz 2014'te sona ereceğini söyleyen Dernek Başkanı Girgin; "Proje kapsamında engellilerin, engelli ailelerinin ve vasıfsız kadınların toplumsal katılım ve sosyal kabullerinin arttırılmasına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli faaliyetler yapılacaktır. Engellinin, engelli ailesinin ve herhangi bir engeli olmayan derneğimiz gönüllüsü vasıfsız kadın üyelerimizin aynı ortamı paylaşacağı " Kişisel Gelişim, Minyatür Halı, Bilgisayar Kullanımı, Grafik Animasyon, Web Tasarım, Yapma Çiçek, Resim, Hüsnü Hat, Satranç, Bağlama, Keman, Gitar" gibi mesleki, sosyal ve kültürel kurslar; gezi ve piknikler düzenlenecek. Böylelikle hedef kitlenin, hem toplumsal yaşama katılmada önüne çıkan sorunlar giderilecek, hem de bunların aşılmasında toplumdaki diğer bireylere düşen rol ve sorumluluklara ilişkin farkındalık kazandırılacak ve engellilerin yaşam kalitesini yükseltilerek, toplumla bütünleşmelerinin önü açılacaktır" ifadelerini kullandı. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Eğlen, Öğren, Kazan' Projesi Kuyucak'ta Hayat Buluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement