Egm/erkan: Küçük Ölçekli Şirketlerin Oks'ye Katılması Önemli - Son Dakika
Ekonomi

Egm/erkan: Küçük Ölçekli Şirketlerin Oks'ye Katılması Önemli

Egm/erkan: Küçük Ölçekli Şirketlerin Oks\'ye Katılması Önemli

– Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Erkan, 5-9 çalışanı olan küçük ölçekli işletmelerin 2017'den bu yana yalnızca yüzde 40'ının Otomatik Katılım Sistemi'ne (OKS) katıldığını belirterek, küçük ölçekli şirketlerin sisteme katılmasının önemine dikkat çekti.

07.05.2019 17:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

– Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Erkan, 5-9 çalışanı olan küçük ölçekli işletmelerin 2017'den bu yana yalnızca yüzde 40'ının Otomatik Katılım Sistemi'ne (OKS) katıldığını belirterek, küçük ölçekli şirketlerin sisteme katılmasının önemine dikkat çekti.

EGM'nin "Emekliliğiniz İçin Buluşuyoruz, Türkiye BES'leniyor" projesi kapsamında İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası'nda (İSMMMO)  düzenlediği ve Gazeteci Noyan Doğan'ın moderatörlüğünü yaptığı panele, EGM Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Erkan ile İSMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Akdemir katıldı.

Firmalara Otomatik Katılım Sistemi'ne (OKS) geçiş süreçlerinde rehberlik eden mali müşavirler ile bireysel emeklilik şirketlerinin buluştuğu toplantıda, özellikle küçük ölçekli firmalarda çalışanların tasarrufa yönlendirilmesinin önemi vurgulandı.

Yücel Akdemir, 2017'de başlayan OKS'ye geçiş sürecinde kurumsal firmalardan çok küçük ve orta ölçekli firmaların geçiş sürecinde sıkıntılar yaşandığını belirtti. Akdemir, "Bu konuda KOBİ'lerde büyük bir bilgi açığı fark ettik ve bu sürece kamusal bir iş olarak bakarak işe koyulduk. Önce kendi eğitmenlerimizi yetiştirdik ardından aracı kurumlar ile temasa geçtik. Bu kurumlar ile meslek mensuplarını buluşturduk. Meslek mensuplarımıza konuyu anlattık, onlar da işverenlere sistemi anlatmaya çalıştılar" dedi.

Çalışanların sistemden ayrılma gerekçesi olarak en fazla gelir yetersizliğini gösterdiklerini söyleyen Akdemir, OKS'yi özendirecek yeni düzenlemelerin tartışılması gerektiğini de ekledi.

"Küçük ölçekli firmaların sisteme katılması önemli"

Uğur Erkan da daha çok küçük ölçekli firmaların sisteme katılımıyla ilgili sıkıntılar olduğunu belirtti. Erkan, sistemin 2017'de öncelikle büyük firmaların katılımıyla başladığını, kademeli olarak her fazda firma ölçeği küçülerek katılımların devam ettiğini, en son da 5-9 arası çalışanı olan işverenlerin sisteme dahil edildiğini vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:

"Küçük ölçekli firmalarda çalışanların otomatik katılımla ilgili farkındalığının az olduğunu gözlemledik. 10-49 kişi arasında çalışanı olan şirketlerin yüzde 80'i sisteme katılırken 5-9 çalışanı olanların sadece yüzde 40'ı katıldı. Bu şirketlerde az kişi çalışıyor olsa da çok büyük bir nüfusu temsil ediyorlar. 5-9 kişi çalıştıran 400 bine yakın işletme var. Bu, 1 milyon 800 bine yakın çalışan demek."

İşverenler için sisteme katılmamanın işlem başına 100 lira gibi bir yaptırımı olduğunu söyleyen Erkan, henüz bu yaptırımların uygulanmaya başlamadığını belirtti.

Konuşmasında, 2017 yılı başından bu yana OKS'ye yaklaşık 15 milyon çalışanın dahil edildiğine ve beş milyon çalışanın da sistemde kalmaya devam ettiğine dikkat çeken Erkan sözlerini şöyle tamamladı:

"OKS, gönüllü sisteme ilave olarak cayma olmadığı takdirde bin lira daha fazla devlet katkısı sunuyor. Dünyada ikinci basamak sistemin en önemli teşvik kalemlerinden biri işverenin de katkısının bulunması. Sistem, işveren katkısı olmadan 5 milyon çalışanı tasarruf eder hale getirdi. Toplamda 12 milyona geldik. Bu, hiç azımsanacak bir rakam değil." (Fotoğraflı) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Egm/erkan: Küçük Ölçekli Şirketlerin Oks'ye Katılması Önemli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement