Ehram" ile 1 Milyon Avroluk İhracat Planlanıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Ehram" ile 1 Milyon Avroluk İhracat Planlanıyor

Ehram" ile 1 Milyon Avroluk İhracat Planlanıyor

Bayburt'ta geleneksel kültürün kaybolmaması amacıyla çalışma yürütülen Baksı Müzesince, yöresel kumaş ehramın işlenerek ihraç edilmesi için proje hazırlandı Baksı Müzesi Kurucusu Koçan: "Önümüzdeki bir ya da iki yıl içinde hiç olmazsa 1 milyon avroluk ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz"

23.01.2014 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABDULKADİR NİŞANCI - Bayburt'ta, kurulduğu 2010 yılından itibaren geleneksel kültürün kaybolmaması ve insanın yaşamını sürdürecek maddi kaynağa kendi topraklarında ulaşması hedefiyle çeşitli projeler yürütülen Baksı Müzesince, yöresel kumaş ehramın işlenerek ihraç edilmesi için proje hazırlandı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Bilim, Kültür ve Eğitim Komitesi'nin, 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü'ne layık gördüğü Baksı Müzesi'nin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöresel kumaş ehrama yeniden "dokunmayı" amaçladıklarını, bu nedenle de çeşitli projeleri hayata geçirmeye çalıştıklarını söyledi.

Modern hayata, geleneksel teknikleri ve malzemeleri taşıma projeleri yürüttüklerini belirten Koçan, "Bunun ilk uygulaması da ehramdır. Ehramın iyi dokunması amacıyla öncelikle atölyelerimizde eğitimler verdik ve bu noktada başarı elde ettik. İkinci adım olarak ise sadece yöre insanının kullandığı ehramı farklı şehirlerde, hatta yurt dışında yaşayanların hayatına sokmayı amaçladık" dedi.

İkinci adımı gerçekleştirebilmeleri için ehramın modern tasarıma ihtiyacı olduğunu ifade eden Koçan, "Bu anlamda modern tasarımın ilk örneklerini modacılar Özlem Süer, ardından da Arzu Kaprol yaptı. Onların tasarladıklarıyla açılımlar denedik. Yeni pazarlama alanlarına yöneldik ve bu kapsamda ehramı Berlin'de düzenlenen fuara götürdük" diye konuştu.

Koçan, ehrama yönelik uluslararası beğeninin üst düzeyde olduğunu vurgulayarak, "Ehram doğal dokusu, organik oluşu ve folklorik özelliği dolayısıyla çok beğenildi. Bu noktada yaşanan tek sorun, ipin dişli olmasına bağlı olarak tenle ilişki kurmadaki sıkıntı. Biz bu sorunu çözmek istiyoruz ve birtakım kuruluşlarla çalışma yürütüyoruz" dedi.

-"Ehram kuluçkada ve yakında civcivleri etrafta şakımaya başlayacak"

Geçmişte ehramdan yaptıkları kaşkol gibi ürünlere rahat pazar bulduklarını ve ilgi de gördüğünü dile getiren Koçan, daha büyük oranda üretim için kentteki üretimi arttırmaları ve ehramın sert olan kısmını yumuşatmaları gerektiğini söyledi.

Koçan, müzedeki mevcut atölyenin yanı sıra kent merkezinde de ehram dokuma atölyesi açmak için çalışma başlattıklarını anlatarak, "Kentte büyük bir göç meselesi var. Herkes ya şehir merkezine ya da başka kentlere göç ediyor. Biz de bunu dikkate alarak, kente göçün üretime dönüşmesi noktasında atölye kurmaya karar verdik. Şehir merkezinde üretimin çok daha yaygın biçimde uygulanacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Son dönemde bir mobilya firması ile modacının ehramı kullanarak bazı yeni tasarımlar hazırladığına ve bu ürünlerin yurt dışı pazarlama süreçlerinin devam ettiğine dikkati çeken Koçan, şunları kaydetti:

"Yurt dışı pazarlamada küçük miktardaki ürünler kolay satılabiliyor. Ehramın ekonomik değere dönüşebilmesi için büyük oranda üretilip pazarlanması gerekiyor. Büyük pazarlamacılar ehramla çok ilgililer. Onun için de yumuş dokuda üreteceğimiz ehramı büyük çapta pazarlamayı başaracağımızı düşünüyoruz. Önümüzdeki bir ya da iki yıl içinde hiç olmazsa 1 milyon avroluk ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Yurt dışında ilgi gören el sanatlarının, artık yüksek fiyata pazarlanma potansiyeli var. Pazarlamacı arkadaşlarımız, bununla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Ehram kuluçkada ve yakında civcivleri etrafta şakımaya başlayacak diye düşünüyoruz."

Koçan, ehramın fabrikada dokunması konusunda çeşitli teklifler aldıklarını ancak tekliflere sıcak bakmadıklarına işaret ederek, "Burada asıl mesele el emeğini korumak ve kadın istihdamını sağlamak. Böylece iç göçü de bir nebze engellemiş oluruz" dedi. - Bayburt

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Ehram' ile 1 Milyon Avroluk İhracat Planlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement