Eit 2. Ulusal Nüfus Kayıt Teşkilatları Başkanları Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Eit 2. Ulusal Nüfus Kayıt Teşkilatları Başkanları Toplantısı

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, "Bu coğrafyanın temiz insanları, bölgenin masum insanları, iyi niyetli insanları hep birlikte el ele verdiğimiz takdirde, inanıyoruz ki sadece 400-500 milyonluk bir nüfusa değil, çok daha fazlasına barışı, huzuru, kardeşliği, refahı getirmekte...

17.10.2017 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, "Bu coğrafyanın temiz insanları, bölgenin masum insanları, iyi niyetli insanları hep birlikte el ele verdiğimiz takdirde, inanıyoruz ki sadece 400-500 milyonluk bir nüfusa değil, çok daha fazlasına barışı, huzuru, kardeşliği, refahı getirmekte öncülük edebiliriz." dedi.

Ersoy, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 2. Ulusal Nüfus Kayıt Teşkilatları Başkanları Toplantısı'nın açılışındaki konuşmasında, Türkiye'nin her platformda, teşkilatın en iyi şekilde çalışabilmesi, ülkeler arasında sanayi, ekonomik ve ticari faaliyetler başta olmak üzere her türlü işbirliğinin geliştirilmesi için her türlü gayreti gösterdiğini ve bütün toplantılarda en üst düzeyde ve yoğun bir katılımla yer aldığını anlattı.

Tarihi, doğal, ekonomik zenginliğe sahip olmasına rağmen, bugün olduğundan çok daha fazla refaha, huzura, mutluluğa layık olan, tarihi ve kültürel değerleri paylaşan, teşkilata üye 10 ülke halkının hak ettiği yerde olabilmesi için daha fazla dayanışmaya ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Ersoy, katılımcılara şöyle seslendi:

"Bu coğrafyanın temiz insanları, bölgenin masum insanları, iyi niyetli insanları hep birlikte el ele verdiğimiz takdirde, inanıyoruz ki sadece 400-500 milyonluk bir nüfusa değil, çok daha fazlasına barışı, huzuru, kardeşliği, refahı getirmekte öncülük edebiliriz. Nüfus kayıt sistemleriyle ilgili dayanışmamız, bunun sadece bir parçası olabilir. Burada 1800'lü yıllara dayanan ciddi bir tecrübeye sahipiz. Bunları paylaşmak bile ülkelerimizde daha güçlü bir kalkınma, güvenlik, adalet için önemli adımlar atmamıza vesile olabilir. Hiçbir zaman bununla yetinmek durumunda değiliz.

Bizim paylaşacağımız, birlikte güçlenerek büyüteceğimiz ve geliştireceğimiz çok alan var. Sorumluluklarımzın ve kardeşliğimizin farkında olarak, ülke halklarımızın, insanlarımızın dostuğumuza ve müttefikliğimize uygun şekilde geleceğe daha güvenli yürümelerine vesile olmaya çalışalım."

"Nüfus kayıtları hayati derecede önemli istatistiki veri demektir"

EİT Genel Sekreteri Halil İbrahim Akça da 2025 vizyonuna göre, bu tarihe kadar teşkilatın belli hedefleri yerine getirmesi gerektiğini hatırlatarak, ticaret, ulaştırma, enerji ve turizmde bölgesel işbirliği önceliğinin ve sektörler arası işbirliğinde ekonomik büyüme, üretim, sosyal refah ve çevre konularının yer aldığını söyledi.

Sonuçları tutturabilmek için vatandaşlık programları ve projelerin, gündemin en başında yer aldığına işaret eden Akça, "İlgili ülkelerde il veya herhangi bir mülki idari yapı nezdinde her türlü nüfusun sivil statüsüyle ilgili çalışmaların yapılması yönünde hükümetler taahhütte bulundu. Haliyle hükümetler nüfuslarını sürekli ve kalıcı kayıt yöntemleriyle, önemli olaylar dönemine ait kayıtları da tutmak yükümlülüğüne sahip. Nüfus kayıtları ayrıca hayati derecede önemli istatistiki veri demektir. Verilerin doğruluğu ve nüfus kaydının zamanında yapılması, istatistiki verilerin kalitesi açısından son derece önemlidir. Bütün bu teknik düzenlemelerin sağlam ve koordineli şekilde yapılması ve ülke çapında standartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi gerekir." diye konuştu.

Akça, Ekim 2011'de Tahran'da düzenlenen ilk toplantıda üye devletlerin nüfus kayıtlarıyla ilgili hizmetler alanında önemli sorunlarını ve iyi uygulamaları paylaştığına işaret ederek, eğitim ve araştırma alanında işbirliği yapılması yönünde karar alındığını aktardı.

Bugünkü toplantının, nüfus kayıtları alanında işbirliği için iyi bir fırsat sunduğunu belirten Akça, BM'nin, teşkilatın nüfus kaydı alanındaki her türlü projesine destek vereceğini bildirdi.

"Üretilen ve dağıtılan kimlik sayısı 12 milyonu aştı"

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner de kamu kurum ve kuruluşlarının vatandaşların kimlik bilgilerine, doğrudan ve hızlı erişimlerini sağlamak amacıyla kimlik paylaşım sistemi, kimlik numarası uygulaması, adres kayıt sistemi, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, e-vatandaşlık projelerinin hayata geçirildiğini söyledi.

Pasaport ve sürücü belgeleri ile dijital arşiv projlerinin yakın zamanda hayata geçirileceğini belirten Güner, projelere ilişkin bilgi verdi.

Güner, dünya standartlarında, güvenli, kolay taşınabilen dayanıklı, taklit ve tahrip edilemeyen, e-devlet uygulamalarında kullanılacak Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartının dağıtımının başladığını hatırlatarak, "Bugün itibarıyla üretilen ve dağıtılan kimlik sayısı 12 milyonu aştı. 3 yıl içerisinde bütün vatandaşlarımızın yeni kimlik kartlarıyla buluşturulması amaçlanmaktadır." dedi.

Toplantının açılışına, İstanbul Valisi Vasip Şahin de katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eit 2. Ulusal Nüfus Kayıt Teşkilatları Başkanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement