Ek Gıdaya Yumuşak Bir Geçiş Yapmak Mümkün! - Son Dakika
Sağlık

Ek Gıdaya Yumuşak Bir Geçiş Yapmak Mümkün!

Ek Gıdaya Yumuşak Bir Geçiş Yapmak Mümkün!

Makarna Lütfen! Kurucusu ve Gıda Mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu ek gıdaya geçişte panik olunmaması gerektiğini söylüyor.

13.04.2018 09:28  Güncelleme: 09:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EK GIDAYA GEÇİŞTE 5 ALTIN KURAL:

Bayburtluoğlu; ek gıdaya geçişte ebeveynlere şu uyarılarda bulunuyor;

Panik yapmayın. Bebeğiniz sonsuza kadar anne sütü ya da mama almayacak; zamanı geldiğinde ek gıdalara geçiş yapacak.

Bilinçli birer anne baba olarak mutlaka okuyun araştırın, internette birçok kaynak var ama sadece güvenilir olanlara, bir uzmanın elinden çıkmış yazılara bakın. Çocuğunuza özel bilgileri, teşhis ve tedaviyi kendi çocuk doktorunuzdan edinin. Aklınızdakileri, sorularınızı bir kağıda dökerek görüşmeye gitmek faydalı olacaktır. Ek gıdaya geçiş ile ilgili doktorunuza soru sormaktan çekinmeyin.

Ek Gıdaya Yumuşak Bir Geçiş Yapmak Mümkün!

Ek gıda bir süreçtir ve kesinlikle zaman alacaktır. Bebeğinizi en iyi siz tanırsınız, ailenizin ihtiyaç ve isteklerini en iyi siz bilirsiniz. Birçok bebek ek gıdaya geçiş sinyallerini verir. Örneğin sizin yemeğiniz ile ilgilenir, ağzını şapırdatır, yiyeceklere uzanmaya çalışır, bu sinyalleri takip edin.

Abartmayın. Bebeğinizin midesi küçük. Ana besini doktorunuzun yönlendirmesi ile hâlâ anne sütü ve/veya formül mamadır.

Ek gıdaya geçiş sürecine önceden hazırlıklı olun. Geçiş süreci başladığında ne yapacağınızı biliyor olmak önemlidir.

EK GIDAYA HANGİ BESİNLERLE BAŞLAMALI?

Bayburtluoğlu; "İlk etapta bebeğinizi tanıştıracağınız yiyecekler sebze ve meyve püreleri olabilir. Muhallebiler de verebilirsiniz. Glüten yani buğday ürünlerine karşı hassasiyeti olma ihtimali yüzünden birçok ülkede ilk muhallebiler pirinç unu ile yapılır. Bebeğinizin glüten hassasiyeti yoksa irmikli muhallebilere 8. aydan sonra geçebilirsiniz." diyor.

İRMİK Mİ PİRİNÇ UNU MU, SEBZE Mİ, MEYVE Mİ?

Bayburtluoğlu; "İrmik, pirinç unundan daha besleyicidir." diyor. Sıklıkla pirinç unu ile ek gıdaya geçişe başlayan annelere glüten hassasiyeti olmadığı tespit edilen bebeklere daha besleyici olduğunu için irmikli gıdalar öneriyor.

Bayburtluoğlu; "Sebze ve meyvelerde de mevsim ürünlerini seçmeye ve çok çok iyi yıkamaya ve temizlemeye dikkat edin. Sebze ve meyvelerinizi ilk etapta sirkeli suda bekletmek bir çözüm olabilir; ardından iyice duruladıktan sonra kullanabilirsiniz. Sebze püresi ek gıdaya geçişte iyi bir alternatiftir. Meyveler konusunda dikkat edilecek bir husus da çok tatlı olmamaları gerektiğidir." şeklinde konuşuyor.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ 2 YAŞA KADAR TUZ VE ŞEKERİ ÖNERMİYOR.

Türkiye'de de birçok doktor bir yaşa kadar tuz ve şekerin özellikle böbreklere yük bindirebilme ihtimaline karşı kullanılmaması gerektiğini söylüyor. Kabartma tozu ve karbonat gibi kabartıcıların da bir çeşit tuz olduğunu ve bebekler tarafından tüketilmemesi gerektiğini ayrıca vurguluyor. Tuz ve şekerin zararları artık biliniyor. Bu durumda ek gıdaya geçişte hem tuzdan uzak durmalı hem de meyvelerde ciddi oranda şeker olduğu için meyveleri de dikkatle seçmek gerekiyor. Bebeğin hem şeker ve kalori alımını arttırmamak, hem de tat algısını yüksek tatlı eşiğinden başlatmamak için meyveleri özenle seçmek şart.

EK GIDAYA GEÇİŞTE YOĞURT HARİKA BİR ÇÖZÜM

Bayburtluoğlu, "Yoğurt ve kefir iyi birer ek gıdadır. İlk günlerden itibaren verilebilir. Kendiniz mayalamayı tercih ederseniz mayalama ortamının ve aletlerinin son derece temiz ve kalıntısız olmasına dikkat etmelisiniz.

Çok kaynamış sütten daha koyu yoğurt çıksa da sütün fazla kaynaması besin öğelerini azaltacağı için eğer çiğ süt kullanıyorsanız bir taşım kaynatıp hemen mayalamak, eğer pastörize süt kullanıyorsanız sadece mayalama sıcaklığına (yaklaşık elinizin dayanacağı sıcaklıklar) kadar getirip mayalamanız yeterli olacaktır." diyerek evde kendi yoğurdunu yapan anneleri uyarıyor.

EK GIDAYA GEÇİŞTE ALERJİ RİSKİ VE 3 GÜN KURALI

Makarna Lütfen! Kurucusu ve Gıda Mühendisi Bayburtluoğlu; "Alerji riski düşük elma gibi meyveler, kabak ve havuç gibi sebzelerle başlayacağınız ek gıdaya geçişte her bir gıda için başlangıçta ayrı bir zaman belirlemeniz önemlidir. Burada 3 gün bekleme kuralı bebeğinizin alerji gösterip göstermeyeceğini anlamanız için düşünülmüş bir olgu.

Ek Gıdaya Yumuşak Bir Geçiş Yapmak Mümkün!

Örneğin kabaklı ve pirinç unlu sebze çorbası ile başladığınızı var sayalım. 3 gün sonra bu çorbaya patates, 3 gün sonra havuç ekleyebilirsiniz. 3 gün içerisinde bebeğinizde herhangi bir alerjik reaksiyon, bir rahatsızlık ve bir anormallik olmazsa eklediğiniz sebzeyi artık rahatlıkla verebileceğiniz anlamına gelir. Ani gelişebilecek şiddetli ya da değil; herhangi bir değişiklikte hemen çocuk doktorunuzu arayın ve danışın." diyor.

HANGİ AYDA BEBEKLERE HANGİ BESİNLER VERİLMELİ?

Gıdaların çoğu bir yaşından sonra tüketilmektedir. Öncesinde hangi sebzenin, hangi meyvenin bebeğin hangi ayda verilebileceğini öğrenmeniz iyi olacaktır. Örneğin domates ülkemizde çok sevilen bir sebze/meyve olsa da alerji yaratabilmesi sebebiyle 8. aydan sonra verilmesi tavsiye edilmektedir. Kimi doktorlar alerjik bebekler için 1 yaşa kadar domatesi önermezler.

Bir yaşından küçük bebeklerin bal tüketmesi son derece tehlikelidir. Balda çok az miktarlarda bile olsa bulunabilecek bir bakteri, bir yaşından küçük bebeklerin sindirim sistemlerinin kaldıramayacağı bir bakteridir. Aksini çevrenizden duysanız da bal bir yaşından önce çocuklar için güvenli değildir.

Bir yaşından küçük bebeklere kepekli ürünler verilmemelidir. Tahıllardaki kepek, gıdalarla beraber alındığında demir emilimini olumsuz etkilediği için bebek beslenmesinde kepeğin yeri yoktur. Tam tahıllar, unlar ve tam tahıllı ürünler ortalama %10-15 civarında kepek içerirler. Bebeğinizin ilk tahılları pirinç unu, yulaf unu, irmik ve bunların karışımları olabilir.

Bebeğinize 8. aydan sonra ruşeym yani buğday özü verebilirsiniz. Son derece besleyicidir. Bir yaşından önce her şey pişirilerek verileceği için muhallebileri, çorbaları koyulaştırmak için irmik yerine rüşeym kullanabilirsiniz. Bebeğinizde bir demir eksikliği, kansızlık ya da anemik bir durum yoksa 8. aydan sonra tam tahıllı mamalara, çorba ve ekmeklere başlayabilirsiniz.

Beyaz undan, pirinç unundan ya da sadece irmikten yapılan gıdalar bebeğinizin tat algısını ileride rafine ürünlere daha kolay kaydırabileceğinden dolayı tam tahıllı ürünlerle çocuğunuzu erken tanıştırmanız hayatının geri kalanı için önem arz etmektedir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Ek Gıdaya Yumuşak Bir Geçiş Yapmak Mümkün! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hemofilide gen tedavisi
    10:08 Hemofilide gen tedavisi

    Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar, hemofili hastalığı ve gen tedavisi hakkında bilgi verdi. Hemofilide erken teşhisin önemine değinen Zülfikar, Türkiye'de gen tedavisi uygulanan hastaların sayısının 40 olduğunu belirtti. Hemofili hastalığının yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini vurgulayan Zülfikar, gen tedavisi ve yeni tedavi yöntemlerinin hastalara umut olduğunu ifade etti.

  • Aydın Sağlık Müdürü Polis Teşkilatının Haftasını Kutladı
    09:49 Aydın Sağlık Müdürü Polis Teşkilatının Haftasını Kutladı

    Aydın Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, İl Emniyet Müdürü Suat Ekici'yi ziyaret ederek polis teşkilatının haftasını kutladı. İl Sağlık Müdürü Şenkul, Türk Polis Teşkilatı'nın 179. kuruluş yıldönümü ve Polis Haftası dolayısıyla Emniyet Müdürü Ekici'ye başarılar diledi.

  • Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Kubba'yı ziyaret etti
    09:40 Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Kubba'yı ziyaret etti

    Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Kubba'yı ziyaret etti. Ziyaret sırasında Vali Çeber, hastane yönetimi ve başhekimler ile birlikte öğle yemeği yedi ve ardından hastanenin mevcut durumunu ve gelecek planları üzerine fikir alışverişinde bulundu. Toplantı sırasında Vali Çeber, Hayrullah Kubba'nın liderliğini ve başarılarını takdir ederek, 'Bu toplantıda hastanemizin hedefleri ve gelişim planları hakkında görüş alışverişinde bulunma şansını yakaladık. Hayrullah Kubba için yapılan ziyaret, ortak hedeflere ulaşma konusunda motivasyon artırdı' dedi.

  • Beypazarı maden suyu İsviçre'de 'doğurganlığı etkiliyor' gerekçesiyle yasaklandı
    09:30 Beypazarı maden suyu İsviçre'de 'doğurganlığı etkiliyor' gerekçesiyle yasaklandı

    İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Türkiye'den gelen Beypazarı markasına ait maden suyunda yüksek miktarda bor bulunduğunu açıkladı. Beypazarı maden suyu, ülkede satıştan çekildi ve geri çağırma işlemi başlatıldı.

  • Akılalmaz kaza! Sağlık memuru ve kadın doktor arkadaşı birlikte oldukları sırada balkondan düştü
    07:21 Akılalmaz kaza! Sağlık memuru ve kadın doktor arkadaşı birlikte oldukları sırada balkondan düştü

    Tunceli'nin Ovacık ilçesinde bir hastanede görevli sağlık memuru ile kadın doktor arkadaşı iddiaya göre birlikte oldukları sırada bulundukları binanın 3'üncü kat balkonundan düştü. 30 yaşındaki memur hayatını kaybederken, kadın doktorun vücudunda kırıklar olduğu ancak hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.


Advertisement