Ek Tercihlerde Her Kontenjandan Yer Var - Son Dakika
Güncel

Ek Tercihlerde Her Kontenjandan Yer Var

Ek Tercihlerde Her Kontenjandan Yer Var

– BİR yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylar için üniversiteli olma şansı henüz bitmedi.

15.09.2018 10:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

– BİR yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylar için üniversiteli olma şansı henüz bitmedi. Ek kontenjanların açıklanmasıyla birlikte tercihlerini gerçekleştirecek olan 800 bin öğrenci, toplamda 180 bin 360 boş kontenjanda yer bulmaya çalışacak. Üniversiteye yerleşmede açıkta kalan adaylar için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen İstanbul Aydın Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Sebahattin Kutlu, akla gelebilecek hemen her bölümlerin kontenjanlarında yer olduğunu belirtti.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'nca (ÖSYM), 2018-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ek yerleştirme tercihleri alınmaya başlandı. Tercihler 20 Eylül saat 23: 59'a kadar devam edecek. Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan 24'ü geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek.

Tercihlerde işin ilk kısmının bittiğini ve bunun sonunda yaklaşık 200 bine yakın bir kontenjan boşluğu olduğunu ifade eden İstanbul Aydın Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Sebahattin Kutlu, "Üniversiteye yerleşip kayıt olmayan adaylarla beraber şu anda bu sayı, açık öğretim hariç, 200 bine yaklaşmış durumda. ÖSYM dün itibariyle bir ek kontenjan kılavuzu yayımladı. Bu şu an tercih yapma hakkı olan 800 binden fazla aday için bir şans. Birçok anlamda ilk tercihten farkı yok" dedi.

ADAYLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Bu sene üniversitelerde ciddi anlamda kontenjan boşluğu yaşanması sebebiyle Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ek yerleştirmelerin büyük önem kazandığına vurgu yapan Sebahattin Kutlu şunları söyledi:

"Arkadaşlarımızın yazmak istediği bölümün şu anki kılavuzda taban puanı oluşmamışsa iki yıllık bölüm için 150, 4 yıllık bölüm için 180 puanın üzerinde puan şartı var. Eğer taban puan oluşmuşsa da puanlarının o puana eşit ya da üstünde olup olmadığına bakılması lazım. Taban puanından daha yüksek bir puanımız varsa tercihte bulunabiliriz."

EK KONTENJANDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Ek kontenjandan kimlerin yararlanabileceğine dair bilgilendirmede bulunan Kutlu, ilk tercihlerinde herhangi bir üniversiteye yerleşmiş ancak kayıt yaptırmamış kişilerin ek kontenjanlar için tercih yapamayacaklarını söyledi. Kutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ek kontenjandan, tercih yapma hakkına sahip olan ama ilk tercihte yerleşemeyen adaylar yararlanabilir. Bir üniversiteye yerleşmeyen tüm adaylar puanları ölçüsünde ek kontenjandan yararlanabilir. Bunun da bir istisnası var. Bazı arkadaşlarımız özel yetenek sınavları ile çeşitli bölümlere yerleştiler. Bu arkadaşlar da ek kontenjandan yararlanabilir."

"BU YIL ÇOK DAHA FAZLA ADAY YARARLANACAK"

"Bu yıl sınav sistemi değişti. Adaylar biraz daha karanlık bir ortamda tercih yapmak zorunda kaldı" diyen Kutlu, "Tahmin ediyoruz ki bu sebepten bazı adaylar yanlış tercihte bulundu. Yanlış tercih dolayısıyla da yerleşemeyen aday sayısının bu yıl fazla olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden ek tercihler çok büyük bir fırsat. O sebepten ek tercihlerden bu yıl çok daha fazla aday yararlanacak. Tercihin kuralları ve puanlar çok açık. Adaylar girebilecekleri yerleri görebiliyorlar.Ona göre tercihlerini yapıp, yerleşebilirler. Bu kadar büyük bir fırsat varken tekrar bir sene daha beklemeye çok da gerek yok. ya da bekleme durumunda kalmaya gerek yok. Bununla ilgili uzmanlar, rehberler, tercih merkezleri var. Biz de İstanbul Aydın Üniversitesi olarak çok ciddi bir tercih merkezi kurduk. Orada bulunan rehberlik uzmanlarımız ve akademik hocalarımızla görüşüp en doğru tercihi yapıp yerleşebilirler" ifadelerini kullandı.

"KILAVUZ DOĞRU İNCELENMELİ"

70 bin adayın 'neresi olursa oraya gireyim' diyerek yerleşip daha sonrasında pişman oldukları için kayıt yaptırmadıklarının da atını çizen Kutlu, "Adaylar bunu yapmamalılar. Zaten tıptan hukuka, PDR'den psikolojiye, siyaset biliminden aklınıza gelebilen tüm bölümlere kontenjan var. Önlisans programlarında ise adalet, acil yardım gibi bütün bölümlerde yer var. Dolayısıyla yerleşmek mümkün. ÖSYM'nin açıkladığı ek kontenjan kılavuzu dikkatle incelenmeli. Orada bütün bölümlerde kontenjan olduğunu görecekler. Eğer zorlanırlarsa da adaylar için tercih robotlarımızı aktif hale getirdik. Orada süzme programlarını kullanarak istedikleri bölümlerin şu an hangi koşullarda öğrenci aldıklarını görebilirler. Ek kontenjan büyük bir fırsat ve bu yıl için fırsat kaçmış değil. Adayların üniversiteli olması hala mümkün. Bunun için kılavuzu doğru inceleyip buna vakit ayırmalılar" şeklinde değerlendirmede bulundu.

(-GÖRÜNTÜLÜ) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ek Tercihlerde Her Kontenjandan Yer Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:19 Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olan aynı aileden 4 kişi için anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, olayın aydınlatılmasını istedi. 1993'te aynı kentte yaşanan Solingen faciasında da 5 aile ferdinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

  • Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı
    21:13 Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı

    Fatih'te yaklaşık 4 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Sultanahmet Meydanı'nda toplandı. Protestocular, İsrail aleyhine slogan atarak Eminönü Meydanı'na yürüdü. Gruptakilere yerli ve yabancı turistler de destek verirken, polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Katılımcılar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının görmezden gelindiğini belirterek, soykırımın durdurulması çağrısında bulundu.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • Giresun'da minibüs devrildi: 4 yaralı
    21:11 Giresun'da minibüs devrildi: 4 yaralı

    Giresun'un Bulancak ilçesine bağlı Elmalı köyünde R.K. idaresindeki minibüsün devrilmesi sonucu sürücü ve beraberindeki Turgut, Durmuş ve Durdane Karahasan yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır
    21:09 Anadolu Alimler Birliği: Mahalli İdareler Genel Seçimleri Ümmetin ve Milletin Geleceğini Düşünme Zamanıdır

    Anadolu Alimler Birliği, Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada, tüm kardeşlere ümmetin ve milletin geleceğini düşünmeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, seçimlerin sadece yerel seçim olarak algılanmaması gerektiği vurgulanarak, Türkiye'nin İslami kimliği, ruhu ve kaderini belirleyecek kritik bir seçim olduğu ifade edildi. Ayrıca, İstanbul ve büyükşehirlerde tehlikeli bir projenin olduğu ve partilerin değil ümmetin ve milletin geleceğinin düşünülmesi gerektiği vurgulandı.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok
    21:09 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen bir programda konuştu. Yılmaz, İstanbul'un yatırım oranının en fazla azalan il olduğunu belirterek, İstanbul'un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü olmadığını söyledi.

  • Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki otomobil alev alev yanarak kullanılmaz hale geldi
    21:08 Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki otomobil alev alev yanarak kullanılmaz hale geldi

    Ankara'nın Sincan ilçesinde seyir halindeki bir otomobil aniden alev aldı. Vatandaşlar yangın söndürme tüpleriyle müdahale ederken, polis ve itfaiye ekipleri de olay yerine sevk edildi. Yangın vatandaşların müdahalesiyle söndürülürken, araç kullanılamaz hale geldi.


Advertisement