Ekizce'de Mermercinin İtirazına Ret - Son Dakika
Güncel

Ekizce'de Mermercinin İtirazına Ret

Ekizce\'de Mermercinin İtirazına Ret

Antalya Hisarçandır'da sedir ve kızılçam ağaçlarının kesildiği Ekizce Yaylası'ndaki mermer ocağının faaliyetini durdurma kararına firmanın yaptığı itiraz reddedildi.

07.12.2015 12:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Hisarçandır'da sedir ve kızılçam ağaçlarının kesildiği Ekizce Yaylası'ndaki mermer ocağının faaliyetini durdurma kararına firmanın yaptığı itiraz reddedildi. Köylüler ve çevreciler, mahkeme kararının uygulanması ve firmanın faaliyetinin durdurulması için Konyaaltı Kaymakamlığı aracılığıyla İlçe Jandarma Komutanlığı'na dilekçe verdi.

Antalya'da büyük tepkilere neden olan, 200 ila 800 yıllık sedir ve kızılçam ağaçlarının kesildiği Hisarçandır'ın Ekizce Yaylası'ndaki mermer ocağının kapatılması için 7 köylü dava açtı. Ekizce'nin de içinde yer aldığı toplam 4 mahalleden oluşan Hisarçandır köylülerinin başvurusunu değerlendiren Antalya 2'nci İdare Mahkemesi, dava süresince telafisi ağır zararlara yol açacağı gerekçesiyle mermer ocağı için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

TELAFİSİ GÜÇ ZARAR

Mahkeme kararında mermer kütlesinin dört tarafının verimli ormanla kaplı olduğu, bu alanın doğal bir orman olduğu ve ekosistemin doğallığını koruduğu, ancak izinli alandaki ağaçların kesimlerinin hemen hemen tamamlandığı kaydedildi. Dava konusu ocak alanında ve hemen bitişiğinde Toros sediri, karaçam, kayacık, meşe, ardıç ve diğer çalı türlerinden oluşan flora yapısı bulunduğu da ifade edildi. İşletme ruhsatının kamu yararına aykırı olması sebebiyle hukuka uygun olmadığı sonucuna varan mahkeme, dava konusu ruhsatın hukuki geçerliliğini koruması halinde üretim faaliyeti devam edeceğinden, çevre ve sağlığa etkileri bakımından telafisi güç zararlar doğabileceğinin de açık olduğu kararına vardı.

JANDARMAYA 'KARARI UYGULAYIN' BAŞVURUSU

Eylül ayındaki bu karara, İmsa Mermer şirketi itiraz etti. Birçok yaban hayvanı ve bitki için doğal yaşam alanı olan yayladaki mermer ocağına ilişkin firmanın başvurusunu değerlendiren Antalya Bölge İdare Mahkemesi, itirazı reddetti.

Bu gelişme üzerine köylüler ve çevreciler, mahkeme kararının uygulanması ve firmanın faaliyetinin durdurulması için Konyaaltı Kaymakamlığı aracılığıyla İlçe Jandarma Komutanlığı'na dilekçe verdi.

ACİLEN DURDURULMALI

Çok sayıda köylü kadın da firmanın faaliyetinin durdurulması için verilen dilekçeyi imzaladı. Dilekçede alanın heyelan bölgesi olduğu, mermer ocağının 50 metre mesafedeki iki su kaynağını kullandığı ve su kaynaklarının artık yok denecek kadar azaldığına dikkat çekildi.

Mahkeme kararlarının acilen uygulanması için dilekçe veren Hisarçandır muhtarı Sait Karateke ve A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, kararın ivedilikle uygulanması gerektiğini ve firmanın faaliyetinin durdurulması yönünde konunun takipçisi olduklarını, kararın uygulanması için her türlü girişimde bulunacaklarını açıkladı. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ekizce'de Mermercinin İtirazına Ret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement