Ekmek Parası Uğruna 28 Senedir Muş Ovası'nın Yolunu Tutuyor - Son Dakika
Ekonomi

Ekmek Parası Uğruna 28 Senedir Muş Ovası'nın Yolunu Tutuyor

Diyarbakır'dan 28 yıldır Muş Ovası'na gelen biçerdöver operatörü Nedim Bülbül, tarlalarda toz duman içinde çalışarak ailesinin geçimini sağlıyor.

17.08.2018 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İBRAHİM YALDIZ - Diyarbakır'dan 28 yıldır Muş Ovası'na gelen biçerdöver operatörü Nedim Bülbül, tarlalarda toz duman içinde çalışarak ailesinin geçimini sağlıyor.

Hububat hasadı döneminde ekmek parasını kazanmak için ailelerinden uzakta zor koşullarda çalışan biçerdöver operatörlerinden biri de Nedim Bülbül.

Biçerdöveriyle havanın ısınmasıyla Diyarbakır'dan yola çıkan Bülbül, memleketinin yanı sıra Muş, Mardin, Ağrı ve Van'da yaz döneminde tozlu tarlalarda buğday hasadı yapıyor.

Tahıl ürünlerinin hasadının başlamasıyla 4 çocuğuna biçerdövercilik yaparak bakan Bülbül, Muş Ovası'nda bazen günde 12 saatten fazla mesai harcıyor.

"Biçerdövercilik çok zor meslek"

Nedim Bülbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 9 ekiple Diyarbakır'dan Muş Ovası'na geldiklerini söyledi.

Sezona Mardin'den başladıklarını, Diyarbakır ve Batman'dan sonra Muş'a geldiklerini anlatan Bülbül, şöyle konuştu:

"Hasat dönemini zorluklarla geçiriyoruz. Biçerdövercilik çok zor meslek. Gece gündüz çalışıyoruz ve çok zorluk çekiyoruz. Biçerdöverlerle 13 saat yolculuk yaparak Muş'a geldik. Yollarda bazen tehlikeler yaşıyoruz ama mecbur yola çıkmamız gerekiyor. Gece olduğunda çok zorluk çekiyoruz. Diyarbakır'da bazen 24 saat çalışıyoruz. Burada ise saat 05.00'te kalkıp gece yarısına kadar mesai harcıyoruz. 28 yıldır Muş Ovası'na geliyorum. 28 yıldır burayı biçiyorum. Burada yaklaşık 50 gün kalıyoruz. Günde 200 dönüm biçiyoruz. Çocuklarımızın rızkı için mecbur çalışıyoruz."

Biçerdöver operatörü Mehmet Çiçek de kendisi ve ailesinin uzun yıllardır bu işi yaptığını anlattı.

Çalışmak için Muş'a gelene kadar yolda birçok zorluk yaşadıklarını dile getiren Çiçek, şunları kaydetti:

"Ufak çocuklarımız var. Evden uzun süre ayrı kaldığımız için, gittiğimizde bize yabancı gözüyle bakıyorlar, tanımıyorlar. Hayat şartları zor. Dışarıdan bakıldığında 'Vay efendim, çok rahat görünüyor.' diyorlar ama hiçbir şey göründüğü gibi değil. Geliyoruz, çalışıyoruz, ailemizi bırakıyoruz. Makinelerle buraya geliyoruz. Tamam, kendimiz için de çalışıyoruz ama sonuçta çiftçiye hizmet ediyoruz."

Çiçek, bir biçerdöverin yılda 6 bin dönüm hasat yaptığını belirterek, "Sabah ilk önce biçerdöverin bakımını yapıyoruz. Bakım bittikten sonra gece yarısına kadar çalışıyoruz. Gün geliyor, bazen 24 saat çalışıyoruz. Hiç durmadan devam ediyoruz. Ailemizden uzağız." diye konuştu.

"Römorkların içinde yatıyorlar"

Bulanık Ziraat Odası Başkanı Nevzat Taşdemir de ilçe nüfusunun yüzde 90'ının çiftçilikle uğraştığını anlattı.

Bu yıl ilçede tarımda "rekor" diyebilecekleri iyi verim alındığını belirten Taşdemir, şunları ifade etti:

"Biçerdöver çalıştıranlar yıllardır hasat işimizi görüyor. Bölgenin çiftçilerinden birisiyim. Biçerdöverlerin ne zorluklar yaşadıklarını iyi bilirim. Allah yardımcıları olsun. Biçerdöver operatörleri milletimize hizmet için buraya geliyor. Biz onların, onlar da bizim değerimizi biliyor. Birbirimize muhtacız. Römorkların içinde yatarlar, sabah erken kalkıp gece yarısına kadar çalışırlar."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ekmek Parası Uğruna 28 Senedir Muş Ovası'nın Yolunu Tutuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement