Ekmek Parasını "Saray Halısı"Ndan Çıkartıyorlar - Son Dakika
Güncel

Ekmek Parasını "Saray Halısı"Ndan Çıkartıyorlar

Manisa'nın Demirci ilçesinde tamamı yurt dışındaki prestijli binalar için gelen siparişleri karşılamak üzere el halısı dokuyan kadınlar aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

07.01.2018 14:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NURULLAH KALAY - Manisa'nın Demirci ilçesinde tamamı yurt dışındaki prestijli binalar için gelen siparişleri karşılamak üzere el halısı dokuyan kadınlar aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

Kulalar Mahallesinde kurulu tezgahlarda çalışan kadınlar, haftanın 5 günü, 4'er saat çalışarak özel sipariş halıları ilmek ilmek dokuyor. Kadınlar, renk ve desenleri belirlenmiş en az 10 metrekare boyutundaki halıları zamanında bitirmek için çalışıyor.

Yarı zamanlı çalışarak aile bütçelerine katkıda bulunan kadınlardan halı tezgah kalfası Emine Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada ilçelerinde 30 yıldır el halısı ticareti yapıldığını, birçok kadının evinin geçimini halı dokuyarak sağladığını söyledi.

İlçede halı dokuyan 500'e yakın kadının bulunduğunu, mahallelerinde ise 10 farklı ölçüde halı tezgahı bulunduğunu aktaran Uçar, günde 4 saat çalışmayla halıya yaklaşık 3 bin düğüm atan bir kadının günlük 25 lira kazanabildiğini anlattı.

Uçar, halıların serilecek mekana göre farklı desenlerde dokunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Özellikle saray halılarına yoğun talep var. Binanın veya mekanın rengine göre gelen desenleri bayanlarımız burada halıya işliyorlar. Halılarımız tamamlandığında İstanbul'a gönderiliyor orada temizleme işleminin ardından başta ABD olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ve Arap ülkelerine gönderiliyor."

Halı dokumacısı Elif Öncü de halı dokumayı çocukluğunda öğrendiğini, büyüdükçe hem kendisine harçlık hem de aile ekonomisine katkı için hafta sonları ve yaz tatillerinde dokumacılık yaptığını anlattı.

Prestijli binalar için

Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk ise Demirci'nin Türk el halıcılığının son kalelerinden birisi olduğunu ifade etti.

İlçede halen yaklaşık 4 bin el halısı tezgahının bulunduğunu dile getiren Selçuk şöyle konuştu:

"Demirci'de dokunan halılar dünyanın dört bir yanındaki prestijli binalara gidiyor. Özellikle saray halıları gibi özel el dokuma halılarda haklı bir üne sahibiz. Kadınlarımız da dokumacılıkla ev ekonomilerine katkı sağlıyor. El halıcılığında Türkiye'nin temsilcisi olan Demircimiz'de bu işi daha ileri noktalara taşımak istiyoruz."

Ekmek Parasını "Saray Halısı"Ndan Çıkartıyorlar
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ekmek Parasını 'Saray Halısı'Ndan Çıkartıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • İzmir'de Kız Çocuğunu Taciz Eden Şüpheli Yakalandı
    08:15 İzmir'de Kız Çocuğunu Taciz Eden Şüpheli Yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde yaşayan 12 yaşındaki bir kız çocuğunu taciz ettiği iddia edilen şüpheli, polis ekiplerince saklandığı adreste gözaltına alındı. Ailenin suç duyurusu üzerine yapılan çalışmalar sonucunda şüpheli Bayraklı ilçesinde yakalandı ve emniyetteki işlemleri devam ediyor.

  • İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı
    08:09 İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, suç örgütlerine ve zehir tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.

  • Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
    08:06 Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov, İstanbul'da yakalandı
    08:05 İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov, İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve uluslararası seviyede aranan Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen "Mahzen-23" operasyonuyla yakalandığını duyurdu.

  • İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı
    08:04 İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:02 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre halı üretimi yapılan fabrikada içeride mahsur kalan işçiler olması muhtemel. İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi devam ediyor.

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.


Advertisement